Bildkälla: Massimiliano Franzé Schmalenbach

Daytraderns bästa tips

Trading Många drömmer om att bli daytrader men det är få som lyckas. Här ger Massimiliano Franzé Schmalenbach, själv framgångsrik daytrader och som just släppt romanen A Diary of a Daytrader, sina bästa tips.

Lär dig hantera nederlag

När du trejdar behöver du kunna hantera risken att förlora pengar. Det är detta som är nyckeln. Du behöver kunna hantera misslyckanden och kunna ta dig igenom tunga perioder. Svåra tider kommer för alla, även för de mest erfarna i branschen och alla misslyckas med någon satsning vid något tillfälle. Det är en traders verklighet och vardag.  

Ha plan och håll dig till den

Det är bra om du har ett ”kontrakt med dig själv” om hur stora risker du ska ta, vilka mål du har för dagen, för veckan och så vidare. 

Undvik revanschtrading

En del som förlorat mycket triggas av detta och vill ta igen förlusterna genom så kallad revanschtrading. Det är vanligtvis en riskfylld väg att gå. Risken är i stället att du förlorar ännu mer då. Då är det bättre att ta ett par dagars paus utan att du handlar något alls och i stället fokuserar på att peppa upp ditt självförtroende igen. 

Bli inte övermodig 

Har du en bra period så kan det vara lockande att bara elda på. Men håll dig ändå till det som du har satt upp som mål. Det vinner du på i längden. Att du inte låter dig styras av känslor i stundens hetta. Det är lätt att få hybris och då förlora allt du har tjänat på en enda trade. 

Ha balans i livet 

Det går att vara uppkopplad och trejda i princip dygnet runt och det är lätt att vända på dagarna och bli helt uppslukad. Som vilket annat arbete som helst så behöver du ha rutiner för mat och sömn och att du är ledig någon gång, annars håller det inte i längden för ett sådant krävande arbete som trejdingen är. 

Umgås med likasinnande 

Gå med i någon tradingcommunity på nätet med medlemmar som har liknande intresse som du. Att vara trader är ett ensamt jobb hemma på kammaren. Ett alternativ är att du kompletterar onlinenätverkande med att du delar lokal med andra traders. Du kan vara där någon dag eller hela veckan. 

 

 Av Nina Jansdotter

                     

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER