Bildkälla: David Bagge

Nyktra ögon på en berusad börs

Omvärldsanalys Vi lever i synnerliga intressanta tider där centralbankerna styr både börs och räntemarknad med järnhand. De har sedan 2009 målat in sig i ett hörn där hela finansmarknaden är beroende av billig och lättillgänglig likviditet för att fungera smärtfritt. År som dessa när inflationen slår i taket samtidigt som man ska försöka banta centralbankernas balansräkningar blir börsnedgången således ett faktum.

Hittills har nedgången under året mest handlat om en multipelkontraktion från tidigare febriga nivåer, men risken för börsen kommande månader är att vinstestimaten också måste justeras ner. Faktum är att jag har svårt att se att bolaget ska kunna leverera på analytikers prognoser om ökade vinster både 2022 och 2023. I takt med att det ser alltmer troligt ut med en recession 2023 både i Europa och USA finns det således en stor risk att dessa estimat måste justeras nedåt i samband med Q2-rapporterna i juli och sedan trimmas än mer nedåt under Q3-rapporterna i oktober.

Risk för vinstestimaten tillsammans med att varken Fed eller ECB kommer att svänga om kappan redan nu gör att börserna potentiellt står inför en svår sommar. Speciellt från andra halvan av juli och framåt. Ni som följer mig på Twitter och på Youtube vet att jag ser september-oktober som en period där vi bör ha en botten för året innan ett bättre Q4-rally och den bilden håller jag fast vid.

Kortsiktigt bör dock börserna stå inför en översåld bounce mot slutet av juni/början på juli drivet att tillväxtaktier, men jag ser en stor risk att detta rally fallerar och att vi sedan får en tämligen svag avslutning på sommaren in i augusti. Blir det riktigt svagt med en nedgång på -15-20% kan centralbankerna komma att lansera någon form av stödpaket för kreditmarknaden under centralbankskonferensen i Jackson Hole den 25-27 augusti, men jag tror inte att man ska hoppas på det på dagens nivåer. I så fall måste det bli betydligt sämre först. Risk för dikeskörning under sommaren med andra ord och jag inväntar generellt ett bättre köpläge i början på hösten. Då ska vi satsa på den tillväxtorienterade delen av börsen igen!

David Bagge är en av Sveriges ledande analytiker och tillika partner på Augere, Sveriges största börs- och tradingcommunity. Augere drivs av rutinerade traders som delar med sig av sina trades så att privatpersoner kan ta rygg på deras köp och sälj. Dessa tradingsignaler delas både i deras Discord-grupp samt via SMS.

 

 

SPX 2008 vs 2022 - I takt med att råvarorna ser ut att ha toppat tidigare i juni finns det vissa likheter med 2008. Låt oss hoppas att sommaren inte bjuder på samma krasch som då.

 

 Bevaka Europa - Från hängmattan bevakar vi 400-nivån i det breda europaindexet Stoxx Europe 600 där ett brott genom denna viktiga nivå har potential att skapa stora försäljningar av europeiska aktier i sommar.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER