Bildkälla: Stockfoto

Börsvärlden möter Edit Künstlicher - poddare och PR-konsult

Intervju Först ut i Börsvärldens nya intervjuserie ”Personen bakom Podden” är entreprenören och PR-konsulten Edit Künstlicher. Hennes intressanta svar kan ge kunskap om vad en investerare bör titta på när det kommer till entreprenörerna bakom börsbolaget.

Börsvärlden har träffat entreprenören och poddaren Edit Künstlicher. Med sin podd ”I huvudet på en entreprenör” möter hon spännande människor från många olika branscher. Lyssnarna har fått en fördjupad insikt och kunskap om massor av spännande entreprenörer såsom Linda Skugge, Patrik Wahlén, Frida Boisen, Peder Bonnier och PG Nilsson. I skrivande stund finns det 47 avsnitt att ta del av. Edit driver dessutom PR-byrån editK. Eftersom kunskap om företag och dess ledare är viktiga ingredienser för en investerare tyckte vi det kan vara av stort intresse att ställa några frågor till Edit om bland annat entreprenörskap. Länkar till podden hittar du efter intervjun.

Berätta lite om ”I huvudet på en entreprenör”, vad vill du att lyssnarna ska ta med sig?

– Podden riktar sig till grundare, ägare, delägare och de som har ambitionen att starta bolag. Jag startade podden för att jag ville veta hur andra gör och vad som rör sig i huvudet på entreprenörer. Jag vill med podden lyfta känslorna som omger entreprenörskapet och visa på den mångfald vi har i entreprenörssverige! Lyssnarna har hört av sig och säger att de känner igen sig och att de får större förståelse för de utmaningar och misslyckanden se upplevt. Den roligaste kommentaren var när en icke-entreprenör (arbetstagare) skickade ett PM på LinkedIn och berättade att han ser sin chef i ett helt nytt ljus efter att ha lyssnat på podden. Han jobbade på ett mindre familjeägt företag. Sådant gör mig genuint lycklig!

Vad ger podden dig som person, förutom den glädje jag hör att du har i programmet?

– Den har varit en livlina under all frustration mitt i brinnande pandemi. Den har fått mig att känna mig mindre ensam i alla tuffa beslut jag har varit tvungen att ta. Det har gett mig kraft att prata med Renée Voltaire om hennes utmaningar och det har gett hopp när jag poddar med unga entreprenörer som Julia Holknekt (Bageri Ingrid) eller Daniel Djurdjevic (Chimi eyewears medgrundare). Jag poddar medan andra går på gymmet.-)

Vad skulle du säga kännetecknar en entreprenör?

– Att våga ta risk, att ställa sig upp efter misslyckanden, att göra lemonad av citron (något klyschigt kanske men helt sant!) och att anamma ständig förändring.

– Att bygga upp en verksamhet kräver såklart en bra idé och ett stort engagemang. Men alla lyckas inte fullt ut oavsett idé och engagemang. Vilka egenskaper tror du den som oftast lyckas besitter?

Jag tror att timing och personlighet är mycket viktigare än själva idén. Jag brukar säga att det är inte hur man har det utan hur man tar det. Som entreprenör löser man hela tiden problem, det gäller att vara bra på problemlösning. Sedan tror jag att de som lyckas bäst är duktiga säljare också. Någonstans kring 80 procent av entreprenörens tid går ut på att sälja. Sälja in sina idéer, få med sig folk eller dra in affärer.

Många som investerar i bolag, såväl noterade som onoterade, tittar på vilken ledning bolaget har. Om du ska satsa pengar i ett bolag, vad söker du då hos vd och andra i beslutande positioner?

– Jag tittar på storägare i bolaget och deras ambitioner med sitt ägande. En vd i all ära men om du tar några fel beslut så är du utbytbar, en storägare kan sätta tonen på ett helt annat sätt. Jag tittar på några saker specifikt; Långsiktighet i affären, cirkulär affär, mångfald i ledningsgruppen och affärsnyttan – hur gör produkten/tjänsten nytta för dig och mig.

Du möter ju väldigt många entreprenörer i din podd och driver även en PR-byrå med ett brett kontaktnät. Jag tänker att du kan vara en av dem som har något av en kristallkula till hands. Vilka branscher och trender kommer dominera år 2031 enligt din vad du tror?

– Oj, 2031 känns så långt fram. Vi har ett så högt tempo redan nu att ett år känns som tre kan jag känna. Men om jag ska sia så tror jag att några saker kommer bli viktigare i framtiden. Rent vatten, ren luft är något vi tar för givet idag och något jag tror kommer vara en handelsvara i framtiden. Anonymitet kommer värderas högre än idag när man kan googla fram allt om alla och vi har face recognition överallt. De som hittar affärsidéer för att kunna erhålla de som vill ha anonymitet tex kommer kunna ta bra betalt. Samma sak med energi, vi bygger in oss i en fälla där världen kommer vara i konstant behov av el för att kunna kommunicera. Tänk själv hur många tjänster du inte kan ta del av när du glömmer mobilen hemma. Elförsörjningen behöver fungera på 100 års sikt inte till 2030.

I avsnitt #21 är ordningen omvänd och du blir själv intervjuad. I din ”Hisspitch” säger du att du älskar att bygga. Vad är det som gör att du tycker så mycket om att bygga bolag?

Jag tror att det finns två sorters entreprenörer, den ena vill TILL något och den andra vill FRÅN något. Jag är den senare. Jag kom till Sverige med mina föräldrar som fyraåring. Vi hade en resväska med oss och har byggt allt från scratch. För mig har det varit viktigt att bygga något eget som jag kan lämna vidare till mina barn. Bygga en trygg familj, ett kärleksfullt hem, ett eget nätverk och bygga egna bolag. Inget av detta har jag fått med mig. Inget har varit självklart. I dagarna firar vi 20 årig bröllopsdag med maken och det skulle jag nog vilja säga är mitt livs verk, äktenskapet och barnen. Även om det är ruggigt kul att bygga bolag också! Ge mig något att bygga så bygger jag!

Avslutningsvis Edit, vad har du själv för strategier runt investeringar och sparande?

– Jag tänker långsiktigt. Jag ser inte att jag kommer sluta vara helt yrkesverksam efter pensionsålder. Jag har tidigt fått lära mig att kvinnor ska äga och tjäna egna pengar. Ett sätt för mig har varit att spara en slant redan som ung. Jag började spara i aktier och i fonder i 20-års ålder när andra la pengar på kläder och annat. Jag köpte min första lägenhet tidigt och ägde egen bil tidigt. Jag var kapitalstark när jag träffade min man. Har aldrig köpt något på avbetalning och har en filosofi; om du inte kan betala för det ska du låta bli. Jag är bra på att unna mig saker men det kan jag göra eftersom jag jobbar hårt och prioriterar kvalitet framför kvantitet.

Nu på senare tid har vi lagt om vår strategi, jag säger vår för i ärlighetens namn så gör vi allt tillsammans, maken och jag. Vi har gått in i flera bolag som vi tror på och där vi ser att vår kompetens gör nytta. Det är ett nytt sätt att investera, hög risk men oj så roligt!

Text:  Joakim Erlandson

Lyssna på I huvudet på en entreprenör

Spotify | iTunes | Podbean

 

 

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER