Bildkälla: Stockfoto/Eget bildmontage

ALLTID FEL TID ATT INVESTERA I AKTIER – ELLER?

ALLTID FEL TID ATT INVESTERA I AKTIER – ELLER?

Kända tidningen skriver ”Aktiemarknaden står inför ett ras”. Orden kommer från en känd internationell aktieprofet.

Tidningen är inte sen att påpeka att vederbörande aktieprofet har haft rätt många gånger tidigare och radar upp alla förutsägelser som stämt in. Givetvis för att ge mer dignitet åt artikeln. Självklart kommer han att få rätt så småningom, för ras av olika styrka drabbar världsbörserna emellanåt.

Men att vara så kaxig som Armstrong var hösten 2016 och säga exakt vilken vecka det skulle rasa är det få som vågar vara. Givetvis tog även massmedia upp alla gånger Armstrong haft rätt, men glömde ta upp alla de 100-tals gånger han haft fel.

Säger man att det ska bli en fyra på tärningen man kastar så har man i alla fall rätt ibland. Förslagsvis, Informera alla runt dig innan du slår tärningen. Säg att det kommer bli en fyra. Skulle det inträffa blir många imponerade. Blir det ett annat utfall på tärningen rycks det bara på axlarna och din förutsägelse skulle snabbt glömmas bort.

Så är det med förutsägelser om framtida börsutveckling. Ingen vet när börsen ska rasa och kraften av en kommande nedgång. När du minst anar det, då händer det.

Minns en artikel från slutet av 2008. Marknaden hade upplevt en makalös nedgång i spåren av Lehmankraschen. Marknaden hade bottnat i november och så sakta börjat resa sig igen. Volatiliteten var fortfarande väldigt hög. Artikelns rubrik var ”Fem faktorer som kan utlösa nya kraftiga ras”. Nya hot mot stackars småsparare som kanske i förtvivlan sålt ut allt i aktier på tok för sent. Vem vågar gå in och handla på sådana rubriker? Det är alltid fel tid att investera i aktier, eller?

Ett tag skulle man inte äga aktier för att Grekland riskerade att gå i konkurs, senare för att Spanien och Italien var på ruinens brant.

Hotet om ”Brexit” gjorde att man inte skulle köpa eller äga aktier innan valet, en Brexit skulle föra ned börserna en bra bit och ligga på låga nivåer en lång tid framöver. Börsen hickade till för en dag, för att sedan fortsätta att stiga, det var allt.

Köpa aktier innan amerikanska presidentvalet samma år ansågs vara oklokt. Det värsta som kunde hända var att Donald Trump skulle vinna valet. Det hickade till en förmiddag.

Året därpå skulle man inte äga aktier för att Nordkoreas starke man skulle förgöra världen med sina robotar. Ständigt kommer nya hot, konjunkturen och räntan som börjat stiga i USA.

Idag ska man inte äga aktier eftersom börserna stigit tio år på raken. Lite som att flyga, kanske ska man inte kliva på planet en elfte gång eftersom att det gått bra tio gånger tidigare. Det är alltid fel tid att investera i aktier, eller?

Tidningar och massmedia lever av intäkter och gör allt som står i deras makt att skapa bästa möjliga vinst precis som alla andra företag. Det gäller att sticka ut med smaskiga rubriker som gör läsare nyfikna att klicka sig vidare. Ju fler klick, desto bättre statistik att presentera för potentiella reklamköpare. Man kan säga att tidningarna gör profit på din skräck, BÖRSRAS. De vet att det gör dubbelt så ont att förlora pengar än tillfredställelsen att tjäna samma summa pengar på börsen. Därför klickar många just på dessa domedagsrubriker. Det är alltid fel att investera i aktier, eller?

Jag, är en luttrad erfaren aktiesparare som lagt ned enorm tid för att förstå börsens mönster tillhörande börspsykologi hur placerare tänker. Lyssna inte på andra, gå din egen väg. Delar av min framgång på aktiemarknaden är att jag hela tiden ser till att sannolikheterna ligger på rätt sida. Lite som ett casino där jag är utfärdaren.

Jag vet att Stockholmsbörsen ligger i bulltrend 80 procent över tid, så varför inte ha den grundinställningen, bull så länge långa börstrenden och värderingarna tillåter att vara bull. Varför vara rädd för börsras och nedgångar? Snarare ska man vara rädd för att stå utanför och missa uppgångar, den rädslan borde vara betydligt större än att förlora pengar på aktier. Börsen tar nämligen ett par steg uppåt, något steg ned, ett par steg uppåt igen och så vidare. Ibland får börsen lite spratt och hicka och tar tre, fyra, fem trappsteg ned, men kommer alltid igen så småningom.

Ibland motargumenteras jag med exemplet Japan. År 1989 toppade aktiekurserna på Nikkei index och nu, drygt 30 år senare noteras aktieindexet betydligt lägre. Det många missat var att Japanbörsen hade tagit ut alldeles för höga förväntningar på framtida vinster. År 1989 betalade man i snitt över PE 70 för en aktie. Stockholmsbörsen idag handlas ungefär på PE 18. Sannolikheten för börsuppgång i Japan låg således helt på fel sida sannolikheten i slutet av 80-talet.

Väldigt många har haft stor likviditet under många år och hoppats på det stora börsraset som ska få dem att köpa billigt, likt 2008. Risken är dock stor att de står där med lång näsa och missar börsuppgång och blir alltmer frustrerade.

När ska man köpa aktier då? Köp när det är som mörkast, sälj när det är som ljusast oftast efter en euforifas. Ligg alltid fullinvesterad i en bulltrend med de pengar som är avsedda att ligga på aktiemarknaden. Bry dig inte om vad andra säger, bry dig inte om tidningarnas skrämselpropaganda, gå din egen väg. Placera aldrig mer pengar på börsen än att du kan sova gott om nätterna. Låter det enkelt?

Inte? Förslagsvis, dela upp din privatekonomi i olika fack, fast egendom, hushållsbuffert, planenlig amortering av lån, sparande på lång sikt osv.

En underliggande god planerad privatekonomi gör att tillfälliga negativa svängningar på börsen kommer att uppfattas som en bagatell.

Kanske är det just ”gå din egen väg” som är orsaken till min stora framgång när det gäller prestation på börsen. Gör och tänk inte som alla andra, då blir resultatet precis som alla andras. Sök inte stöd för dina teorier hos andra, håll dig enbart till fakta och rena siffror, var opåverkad hur massmedia tolkar information. 

[widget_subscribe title="Börsvärldens nyhetsbrev" text="Missa inte nästa krönika från Kavastu!"]

Viktiga ingredienser till framgång på aktiemarknaden är:

  • Kunskapen om att börsen alltid stiger över tid
  • Att äga aktier som ligger i en långsiktig trend uppåt
  • Att äga fundamentalt starka aktier, gärna med utdelning
  • Erkänn felinvesteringar i tidigt skede och ta förlusten direkt
  • Vikta ned i eufori, vikta upp på andras oro
  • Var alltid fullinvesterad i bulltrend
  • Arbeta bort skräck och rädsla
  • Sluta att investera efter ”hoppet”, dvs sluta spela lotto på börsen
  • Sprid riskerna i många bolag
  • Håll dig till aktier
  • Du ska veta varför du äger en viss aktie
  • Strunta i alla konstruerade produkter och framförallt sådana med hävstång
  • Ha en regelbok hur du får placera

Min placeringsfilosofi i ett nötskal, och gissa om att jag täljer pengar på det.

Sedan jag sjösatte min strikta placeringsfilosofi 2009 har portföljen årligen adderat +25,2%-enheter bättre än börsens breda OMXSPI index. Och i år då? Det årliga snittet 2009-2017 har bra förutsättningar att öka då depån redan idag med lite över fyra månader kvar på året ligger +24,8%-enheter över index.

Sluta att vara rädd för börsen, den ger rikligt med klöver rätt behandlad.

/KAVASTU

Anmälan till Kavastus Trender 4.0

Anmälan till kurseventen Kavastus Trender 4.0 har nu öppnat för allmänheten. Med rekordstor uppslutning och över 2.500 nyfikna investerare som har föranmält intresse så räknar vi med stor uppslutning. Passa på att säkra din plats till höstens mest eftertraktade utbildningskurs redan idag!

LÄS MER OCH ANMÄL DIG

 

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER