Börsvärlden intervjuar heltidstradern och f.d. pokerproffset TaleSpin

Med bakgrund inom poker och ett brinnande intresse för gaming föll sig investeringar och trading på sikt som ett naturligt vägval för TaleSpin. Läs mer om hans resa, tips för nybörjaren samt om det nya projektet gamingaktier.com.

Annons

Hej TaleSpin, kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta om vem du är och din bakgrund.

- Hej! Jag är en kille runt 30-strecket som har handlat på heltid sedan 2015. Innan dess har jag lagt rätt många år på professionellt pokerspel, men också gått en universitetsutbildning samt jobbat ett par år i finansbranschen.

Först en liten tillbakablick, hur fick du upp intresset för aktier och investeringar från första början?

“Mitt intresse för börsen föddes egentligen på grund av att pokern gav ett överskott som jag ville förvalta på ett bättre sätt.”

- Mitt intresse för börsen föddes egentligen på grund av att pokern gav ett överskott som jag ville förvalta på ett bättre sätt. Det här var precis när finanskrisen hade rullat igång, så även om de första månaderna inte var jättehärliga hade jag enorm tur med timingen när det väl började lossna. Som många andra nybörjare vände jag mig till ett fåtal böcker, men framför allt till en gedigen blogglista med bland annat Lundaluppen som personlig favorit. I takt med att portföljen växte blev investeringarna allt mer intressanta och på den vägen fick jag även ett jobb i branschen.

Läs mer: Börsvärlden intervjuar bloggaren och Twitterprofilen Lundaluppen

Berätta lite mer om din resa, hur gick du från att vara “nyfiken på aktier” till att idag försörja dig på som daytrader samt vara en mycket välkänd Twitterprofil?

“...det tar ett tag att hitta sin egen rytm och en typ av handel som passar ens personlighet.”

- Egentligen trivdes jag ganska bra på mitt förra jobb, men till slut kunde jag inte hålla mig för att prova vingarna i marknaden. Det här var något jag hade gått och funderat på i flera månader, så det var lika bra att ge det ett försök.

- Första månaderna som heltidstrader var ganska tuffa - mycket ”ett steg framåt, ett steg bakåt”. Efter inkörningsperioden började det dock sakta men säkert lossna, varpå lönsamheten blev mer och mer konsekvent. Jag hade en grov skiss för hur jag ville handla redan när jag slutade på mitt fasta jobb, men jag antar att det tar ett tag att hitta sin egen rytm och en typ av handel som passar ens personlighet. Idag känner jag mig trygg med min handel och även om trading tidvis kan vara frustrerande så kan jag inte tänka mig ett bättre jobb!

Med nästan 5.500 följare är det många som under åren har fått bekanta sig med dig på Twitter. Kan du berätta lite mer om vem TaleSpin är som Twitterprofil.

- I grund och botten har jag alltid sett Twitter som en bra källa för kunskap. På Twitter finns det otroligt duktiga traders som ofta delar med sig, bara man vågar fråga. Själv är jag lite av en periodare på Twitter. Är det mycket att göra i marknaden så händer det att jag inte skriver något alls, men under lite lugnare dagar kan jag skriva desto mer. Överlag handlar mina tweets om bransch- eller bolagsspecifika observationer, frågor eller diskussioner. Lite gott och blandat om börsen helt enkelt.

“På Twitter finns det otroligt duktiga traders som ofta delar med sig, bara man vågar fråga.”

- Tyvärr har det blivit lite sandlåda på Twitter den sista tiden, så det känns som att mycket bra diskussioner har flyttat in i privata chattar istället. Är man lite selektiv med vilka man följer är det dock fortfarande en riktigt bra kanal för att snabbt plocka upp nyheter och få en känsla för marknaden.

Berätta lite om din nuvarande handelsstrategi, val av marknader och ”stil” som trader lite mer i detalj.

“Jag skulle säga att rapporthandel är min absolut starkaste sida och det är under de perioderna jag tjänar mest pengar.”

- Jag handlar nästan uteslutande aktier och som för många andra tas mina beslut framför allt på flöden, prisrörelser och nyheter. Marknaden är långt ifrån effektiv och det finns mycket att göra bara i Sverige, men jag handlar även utländska bolag lite titt som tätt. Jag skulle säga att rapporthandel är min absolut starkaste sida och det är under de perioderna jag tjänar mest pengar. Jag är däremot inte snabbast på att riva av en nyhet på Aktietorget, men jag tror att jag är ganska duktig på att sätta en nyhet i en kontext och kunna värdera den i relation till bolaget. Utöver det tar jag även en del riskarbitrage, spreadar och liknande.

“Den röda tråden är att nästan alla mina beslut tas på någon form av fundamenta, då teknisk analys fortfarande är lite hokus pokus i mina ögon.”

- Den röda tråden är att nästan alla mina beslut tas på någon form av fundamenta, då teknisk analys fortfarande är lite hokus pokus i mina ögon. Över tid har jag dock blivit mer och mer ödmjuk inför att teknisk analys fungerar, men än så länge har det inte varit något för mig.

“Överlag är jag nog en rätt “tråkig” trader, även om jag ofta kan ha väldigt många positioner igång samtidigt. Många bäckar små, helt enkelt.”

- Generellt sett försöker jag att hålla en ganska låg risk i min trading. Det görs framför allt genom att kontinuerligt hedga portföljen med indexterminer för att ligga så nära marknadsneutral jag kan. Min grundtanke är att jag inte ska behöva bry mig speciellt mycket om börsen öppnar rakt upp eller rakt ner, utan jag ska tjäna pengar så länge mina positioner överpresterar marknaden. Den här hedge-strategin kommer att kosta mig pengar då börsen går upp över tid, men jag uppskattar verkligen att sova gott om nätterna. Utöver det är jag ganska restriktiv med positionsstorlek, både i relation till portföljen men också i relation till likviditeten. Överlag är jag nog en rätt “tråkig” trader, även om jag ofta kan ha väldigt många positioner igång samtidigt. Många bäckar små, helt enkelt.

Vad är ditt övergripande mål med din trading?

- Mitt mål med trading är kort och gott att tjäna så mycket pengar som möjligt för att få en finansiellt trygg framtid. Ränta på ränta blir ganska snabbt absurt vid hög procentuell avkastning, så jag tror att trading är en bra plats om man är duktig och vill bli ekonomiskt oberoende. Hur som helst lägger jag ingen större vikt vid procenten i grafen, utan för mig handlar det enbart om intjäning i kronor och ören.

“Mitt mål med trading är kort och gott att tjäna så mycket pengar som möjligt för att få en finansiellt trygg framtid.”

Inom vilka specifika områden arbetar du just nu hårdast för att förbättras inom din trading?

“En av nedsidorna med trading är att det tidvis kan vara stressigt och innebära en del press, vilket har påverkat min hälsa.”

- Just nu arbetar jag faktiskt en del med något helt annat än själva handeln, nämligen stresshantering. En av nedsidorna med trading är att det tidvis kan vara stressigt och innebära en del press, vilket har påverkat min hälsa. Jag har ett ganska bra mindset från pokertiden och tiltar numera extremt sällan, men jag har märkt att stressen ändå tär lite på mig långsiktigt.

“Det låter riktigt flummigt, men jag kan varmt rekommendera alla att testa appen Headspace och ge det ett ärligt försök.”

- Hur som helst försöker jag att jobba på den här biten och mediterar bland annat en hel del. Det låter riktigt flummigt, men jag kan varmt rekommendera alla att testa appen Headspace och ge det ett ärligt försök. När det kommer till trading skulle jag vilja lära mig optionshandel bättre, men jag har inte riktigt kommit igång med den biten.

Har du några bra tips till nybörjare som ser dig som förebild och också skulle vilja leva på sin trading i framtiden?

“...ska man väl ge heltidstrading ett försök tycker jag att man ska lägga mycket tid och energi på utveckling till dess att man har hittat sin handelsstil.”

- Som många andra tror jag att skärmtid är helt avgörande för att lyckas med sin trading. Trading är ett hantverk, och som vilket annat hantverk som helst tar det tid att bemästra. Med det sagt får man inte glömma att faktiskt vara produktiv med sin tid. Ska man göra det här professionellt räcker det inte med att planlöst peta lite i marknaden, utan ska man väl ge heltidstrading ett försök tycker jag att man ska lägga mycket tid och energi på utveckling till dess att man har hittat sin handelsstil. Det behöver egentligen inte vara superstrukturerat, men analys och eftertanke kommer garanterat att snabba på processen till lönsamhet. Något som hjälpte mig var även att våga ställa frågor och be om hjälp, framför allt på Twitter. Släpp all form av prestige och våga ställ de puckade frågorna. Jag blev själv förvånad över hur bra feedback jag fick på Twitter när jag började handla.

“Släpp all form av prestige och våga ställ de puckade frågorna.”

- När det kommer till den tekniska biten tycker jag absolut att man ska prova på att handla genom en terminal om man ska göra det på heltid. Jag skulle tro att både Nordnet och Avanza kan erbjuda en prövoperiod med ett rimligt courtage och en terminal, om man förklarar vad man hade tänkt sig. När man väl är igång behöver man inte handla i precis allt till en början, då det är hemskt lätt att överhandla.

“Fokusera på att ta bra beslut med en sund process, inte på själva resultatet i varje enskild trade.”

- Sitt på händerna, observera och leta efter riktigt bra möjligheter. Vissa dagar kommer de kanske bara ett fåtal gånger, men över tid kommer du att bli bättre och bättre på att identifiera bra affärer och kunna bredda din handel. Sist men inte minst, tänk på risken och stressa inte fram något. Fokusera på att ta bra beslut med en sund process, inte på själva resultatet i varje enskild trade.

Du driver ju också sajten gamingaktier.com, kan du du berätta lite mer om detta spännande projekt!

“Vi märkte dock ganska snart att det saknades en källa för samlad och vettig information, så vi tänkte helt enkelt att vi kunde täppa igen det hålet.“

- I grund och botten kan man säga att gamingaktier.com är ett hobbyprojekt som spårade ur och blev lite större än vad vi hade tänkt oss från början. Både jag och @pokertrader1 har spelat dator- och tv-spel sedan barnsben, så det har varit naturligt att leta investeringar i den branschen. Vi märkte dock ganska snart att det saknades en källa för samlad och vettig information, så vi tänkte helt enkelt att vi kunde täppa igen det hålet.

“För oss handlar det helt enkelt om att skriva innehåll ur både ett finansiellt- och ett gamerperspektiv, vilket vi har märkt att både läsarna och bolagen själva uppskattar.“

- Även om gaming börjar få mer och mer analystäckning så tycker vi att många analytiker saknar fingertoppskänsla för branschen. Det är lätt att analysera ett bolag ur ett finansiellt perspektiv, men inom gaming tror vi att det är extra viktigt att verkligen förstå produkterna och att ha en känsla för vad som fungerar i respektive marknad. För oss handlar det helt enkelt om att skriva innehåll ur både ett finansiellt- och ett gamerperspektiv, vilket vi har märkt att både läsarna och bolagen själva uppskattar.

- Dessutom skriver vi även om en del utländska bolag, vilket underlättar för de som vill investera utanför Sverige. Vi lägger kontinuerligt till bolag, funktioner och blogginlägg som vi hoppas ska vara intressanta och skapa värde för våra läsare. I dagsläget har vi ingen egentlig målsättning med sajten, utan vi fokuserar enbart på att producera bra och läsvärt innehåll.

Vad tror du om börsens utveckling året ut/framgent och ser du några generella trender eller spännande case värda att belysa?

“Det är ingen hemlighet att jag är positivt inställd till gaming och esport.”

- Det är ingen hemlighet att jag är positivt inställd till gaming och esport. Branschen växer så det knakar, har demografin med sig och kan rida på marginalexpansion från omställningen till digital distribution ett par år till. Med det sagt är gaming och esport numera ganska hett, så det gäller att vara selektiv med vilka bolag och till vilka värderingar man köper. I dagsläget noteras det mycket dynga, så man måste verkligen vara på tårna så att man inte köper fluffiga PM och löften från bolag som aldrig kommer att leverera.

“Vi traders fightas redan idag mot HFT:s och olika algos, det lär tyvärr inte bli bättre med tiden.”

- En annan trend jag håller ett öga på är machine learning, som jag tror kommer att explodera de närmaste åren. Istället för att gå in djupare på ämnet kan jag rekommendera dokumentären Alpha Go, där man får en ganska bra förståelse för hur det fungerar Jag är inte speciellt orolig över alla jobb som kommer att rationaliseras bort, då vi människor är flexibla i vår natur. Jag tror däremot att teknologin lär stöka till det på vissa marknader framöver och att trading bör vara relativt lågt hängande frukt, då det finns gott om tydlig data och mycket pengar att hämta. Vi traders fightas redan idag mot HFT:s och olika algos, det lär tyvärr inte bli bättre med tiden. Jag tror helt enkelt att man behöver vara fortsatt flexibel och kontinuerligt anpassa sig om man vill bli långvarig i branschen. Hur som helst blir det sjukt intressant att följa utvecklingen.

Börsvärldens nyhetsbrev

Du missar väl inte vår nästa intervju?

Vilken/vilka börs-/trading-/Twitter-/investerarprofiler skulle du vilja se en intervju med i ett kommande inslag?

- Det finns väldigt många duktiga investerare där ute, men en personlig favorit är såklart @dividendblower som levererar stort värde och som aldrig tvekar att dela med sig. Fångar ni honom så hänger jag på låset vid publicering.

Stort tack!

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser