Bildkälla: Stockfoto

Börsvärlden intervjuar skribenten, författaren och börsprofilen Marcus Hernhag

Börsvärlden intervjuar skribenten, författaren och börsprofilen Marcus Hernhag

“Dividends don´t lie” är ett uttryck som väl sammanfattar den omåttligt populäre författaren, skribenten samt börs- och investerarprofilen Marcus Hernhags strategi som investerare. Om detta och mycket mer läser du i vår intervju med “Aktieskribenternas Tjuren Ferdinand”, som han själv brukar kalla sig!

Hej Marcus! Skulle du vilja inleda med att berätta lite om vem du är och din bakgrund?

- Jag är 39 år, kommer från Falun och flyttade till Stockholm hösten 2000 när jag var klar med ekonomiutbildningen. Redan innan när jag pluggade på Högskolan i Borlänge kontaktade jag Privata Affärer och fick till min överraskning börja skriva korta kommenterar åt dem på distans. Jag blev kvar hos PA, även om jag med åren fått andra arbetsuppgifter. Nu är jag sedan flera år frilans och kommer att förbli det, men jag har tidigare provat på att vara anställd.

Låt oss börja från början, när och hur fick du först upp ögonen för aktier och börsen?

“Börsraset på 39 procent på tre månader den hösten följt av IT-haussen 1999 och den efterföljande IT-kraschen var en omväxlande men lärorik tid.”

- Jag sparade veckopengen redan som liten, så jag var kanske dömd att börja med aktier förr eller senare. Intresset vaknade på allvar sommaren 1998 när jag började prata med pappa om mina aktieinnehav. Börsraset på 39 procent på tre månader den hösten följt av IT-haussen 1999 och den efterföljande IT-kraschen var en omväxlande men lärorik tid.

Du är idag ett mycket välkänt namn när det kommer till börs, investeringar och aktier. Hur har denna resa sett ut för dig?

- Jag har alltid gått min egen väg och varit en visionär, eller drömmare. Redan som liten hade jag en dröm om att skriva böcker. Efter en hel del samtal och manusarbete med förläggaren Jan Sterner blev drömmen att ge ut en egen bok sann. Sen har det gått mycket bättre än vi kunnat hoppas på.

“Jag har alltid gått min egen väg och varit en visionär, eller drömmare.”

- Somliga saker i min karriär fungerar inte som jag tänkt mig, men ibland funkar det oväntat bra. Jag registrerade ett konto på Twitter en gång i tiden bara för att ingen som eventuellt var missnöjd med vad jag skrivit skulle ta min identitet där bara för att hämnas. Som en ren säkerhetsåtgärd registrerade jag mig och i den processen skulle jag följa tre personer och till min bestörtning följde dem mig tillbaka. Så jag kände jag var tvungen att börja twittra.

- Jag upptäckte snart att det var riktigt roligt att få följare och givande att få länktips och kommunicera med mina läsare och kollegor på det viset. Idag har jag efter över 5000 tweets samt över 8000 följare, vilket är helt otroligt när jag inte ens hade tanken på att skriva en enda tweet när jag registrerade mitt konto där.

Berätta lite mer om vem Marcus Hernhag är offentligt, som skribent på Privata Affärer, i sociala medier/blogg etc. Vad delar du med dig av till dina följare/läsare?

“Min specialitet är strategier, inte små tekniska detaljer i olika bolag. Kan vi åtminstone hantera de stora penseldragen har vi mycket vunnet.”

- Min specialitet är strategier, inte små tekniska detaljer i olika bolag. Kan vi åtminstone hantera de stora penseldragen har vi mycket vunnet. På Hernhag.se har jag sidor med tidlös info om börsen och blogginlägg om mer aktuella saker. I sociala medier länkar jag till mina blogginlägg och artiklar, men även en del andra saker. Jag svarar på alla frågor jag kan svara på. Främst aktiechatten hos Privata Affärer om fredagarna kl. 10-11 innebär många frågor om aktier och börsen.

Vad gör att folk vill följa dig/tycker dina artiklar är intressanta att läsa?

“Jag guidar folk till enklare strategier och sätt att vaska fram intressanta aktier. Det går att komma långt även med sunt förnuft, allmänbildning och enklare sätt att värdera aktier.”

- Jag tror det handlar om att jag kan skriva så folk förstår ganska lätt och även hålla det någorlunda kort. Jag nämner däremot aldrig EV/Ebit eller den valutajusterade ebitda-marginalen och andra avancerade nyckeltal och värderingsmodeller. Någonting säger mig att när en vanlig privatsparare kommer hem från jobbet och ska laga mat och få ungarna i säng och därefter sätta sig med aktieportföljen så är det inte excel-ark med stora kassaflödesmodeller och formler för diskontering som de orkar med. Jag guidar folk till enklare strategier och sätt att vaska fram intressanta aktier. Det går att komma långt även med sunt förnuft, allmänbildning och enklare sätt att värdera aktier.

Du har byggt ett väldigt stort förtroende kring ditt namn i investeringskretsar, hur kommer det sig tror du?

- En viktig sak är att jag lever som jag lär och att jag lär som jag lever. Alla kan se mina börsnoterade innehav på Hernhag.se. Sen lovar jag aldrig vissa riktkurser eller formulerar mig tvärsäkert. Istället försöker jag guida privatsparare så de hittar sin strategi och investeringar som passar för dem. Väger hellre möjligheter mot risker än försöker gissa börsutvecklingen närmaste året. Jag brukar säga att om du är beroende av hur börsen går ett visst kalenderår så har du fel strategi.

“En viktig sak är att jag lever som jag lär och att jag lär som jag lever. Alla kan se mina börsnoterade innehav på Hernhag.se.”

Mer om din roll som privat investerare. Berätta lite om din nuvarande strategi, val av marknader och ”stil”!

- Jag har det mesta i aktier och kompletterar med börshandlade fonder och vanliga fonder. Fokus är utdelningsaktier och fonder som ger utdelning. Sen kompletterar jag med tillväxtaktier. Ibland är skillnaden inte så stor, det finns enkelt uttryckt en gråzon mellan värdeaktier och tillväxtaktier. Du kan ju få mycket värde även av tillväxtbolagens aktier.

Vilka variabler är för dig viktiga för att identifiera en ”bra” möjlighet?

“Jag blir intresserad när ett bra bolag med stigande utdelning sedan flera år faller i kurs. Skanska är senaste exemplet där aktien fallit på grund av en vinstvarning.”

- Jag blir intresserad när ett bra bolag med stigande utdelning sedan flera år faller i kurs. Skanska är senaste exemplet där aktien fallit på grund av en vinstvarning. Tids nog lär de återhämta sig och deras ordinarie utdelning har höjts eller hållits oförändrad i 14 år nu. Eftersom jag placerar rätt defensivt och har 10-15 procent i preferensaktier samt 30-40 procent i dollarnoterade tillgångar utvecklas min portfölj inte som något känt index. Det tuffar däremot på stadigt uppåt.

Vilken har varit din viktigaste lärdom?

“Det sämsta du kan göra är att vara långsiktig i fel placering.”

- Att enbart äga aktier i bolag som går bra och utvecklas som de ska. Förr eller senare kommer då aktien att hänga med uppåt. Om ett bra bolag har tillfälliga problem är det okej, men se upp så det inte håller på att bli ett halvdant bolag eller ett problembolag. Det sämsta du kan göra är att vara långsiktig i fel placering. Långsiktighet är som allt annat ett tveeggat svärd, det är på både ont och gott.

Vad är ditt mål med dina investeringar?

“Många och stora utdelningar ger en skön känsla av frihet.”

- Målet är sedan runt 2010 att kunna leva på aktieutdelningen. Inte för jag nödvändigtvis kommer att göra det en dag, men den tryggheten stora och återkommande kassaflöden från aktierna ger mig är en viktig milstolpe i mitt liv. Då vet jag att jag alltid klarar mig och inte behöver vara någon till last heller. Många och stora utdelningar ger en skön känsla av frihet.

Du har ju skrivit tre aktieböcker. Vill du kort berätta lite om dessa, vad som skiljer dem åt och varför man bör läsa dem?

- Den första boken “Den enkla vägen att lyckas med aktier” handlar om att hitta en aktiestrategi som passar dig, samt lära dig en massa tumregler och goda råd som jag samlat på mig genom åren.

- Den andra boken “Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning” handlar om min favoritstrategi aktieutdelning. Allt från definitionen av vad rik är för just dig till olika typer av bra investeringar som ger utdelningar.

- Den tredje boken “Den enkla vägen hitta världens bästa aktier” handlar om värdeaktier. Den är därmed lite bredare än den andra, men smalare än den första. I denna bok går jag igenom värdeaktiestrategins grundare Benjamin Grahams filosofi och tar reda på vad som funkar och inte funkar på Stockholmsbörsen nuförtiden. Jag har även intervjuat några kända nordiska fondförvaltare med fokus mot värdeaktier.

Vad tror du om börsens utveckling framledes?

- Den långa börstrenden är uppenbarligen uppåt just nu. Dessutom är konjunkturen stark. Därmed är jag tills vidare börsoptimist. Har ingen aning om hur länge det varar eller hur mycket det kan stiga.

Ser du några intressanta case/trender just nu som sticker ut?

“Jag gillade H&M och Clas Ohlson tidigare, men e-handeln ritar om kartan och ändrar förutsättningarna.”

- Min strategi sedan i våras är att inte äga aktier i butikskedjor. Jag gillade H&M och Clas Ohlson tidigare, men e-handeln ritar om kartan och ändrar förutsättningarna. Att sitta med en massa butiker då är ingen fördel, även om det inte direkt behöver vara ödesdigert heller. Ovissheten gör att jag springer på enklare bollar, så att säga.

Vilken börs/Twitter/investerarprofil skulle du vilja se en intervju med i ett kommande inslag?

- Andra Farhads (red. Anm. Börshajen) bästa investerings- och tradingtips vore intressant att läsa. Hon har en tuff bakgrund, men har kommit långt nu.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER