Bildkälla: Stockfoto

Börsvärlden möter Finwire – Aktuella med nyhetsbevakning för NGM-börsens bolag

Börsvärlden möter Finwire – Aktuella med nyhetsbevakning för NGM-börsens bolag

Plötsligt för tre år sedan var de bara där, nyhetsbyrån Finwire. Sällan har ett mediebolag så snabbt lyckats ta sig in i aktieinvesterarnas medvetenhet och vardag med nyheter. Dessutom kom nyheter bara om svenska småbolag inom finans. Börsvärlden har haft en pratstund med grundarna.

Finwire firar i dagarna tre år. Verksamheten startades av Mats Hård och Fredrik Hansson vilka båda arbetat mer eller mindre hela sitt vuxna liv med börssystem och finansnyheter. Redan från start hade nyhetsbyrån valt ett område. Den första nyhetsprodukten var Smallcap och som namnet antyder så var fokus för den seniora börsredaktionen bara nyheter om eller relaterade till svenska noterade småbolag.

- Vi har lång erfarenhet av finansnyheter och såg att det var många noterade småbolag som inte finansmedia skrev om överhuvudtaget. Detta trots att det finns hundratusentals aktieägare i nischen. Finwires affärsidé är att dessa småbolag skall bevakas på samma sätt som storbolag som Ericsson och Volvo bevakas av andra aktörer, säger Mats Hård som är vd och chefredaktör för nyhetsbyrån till Börsvärlden.

- Idag har vi en solklar nisch. Vi är enda byrån som vi känner till i Europa som har en tjänst där fokus helt och hållet ligger på de mindre bolagen, en marknad som också växer. Under sommaren-hösten har antalet bolag som är noterade på NGM ökat rejält och tidigare har Aktietorget växt betydligt. När vi började för tre år sedan hade exempelvis Aktietorget 120 bolag – idag 160, fortsätter han.

Finwire skriver idag om samtliga bolag noterade på Aktietorget, NGM, Nordic MTF, Alternativa samt större equity crowdfunding-bolag. Avtalet med NGM-börsen om att bevaka alla deras bolag tecknades tidigare i år och innebar nyrekrytering av en börsreporter till Stockholm. Redaktionen i Göteborg har precis flyttat in i nya luftiga lokaler.

Nyhetsbyråbranschen präglas samtidigt av stora barriärer. För att nå professionella användare eller banker måste man arbeta med distributörer. Finwire valde lite sin egen väg och använde ett växande finans-Twitter som grund, i starten för sin nyhetsdistribution.

-Det var ett självklart val för oss. Det var låga kostnader, modern teknik och vi ville snabbt nå ut till många läsare. Idag tre år senare har vi växt ordentligt och har egna kommunikationskanaler till viktiga distributörer som Bloomberg, Thomson Reuters, SIX Financials och Millistream, säger medgrundaren och vice vd Fredrik Hansson

Idag är Finwire Smallcap den nordiska nyhetsprodukten inom finans som har störst räckvidd. Nyheterna når allt från hundratusentals läsare i Thomson Reuters- och Bloombergsystemet till nätmäklare och banker som Swedbank eller Avanza.

- Vi är inte nöjda. Vi fortsätter att växa hela tiden. Idag består Finwire av fyra ben där Smallcap endast är ett. När det gäller småbolagen handlar det hela tiden för oss att bredda med mer innehåll för det är usel genomlysning på mängder av marknadsplatser i Europa och Norden. Det finns mycket kvar att göra, uppger Fredrik Hansson.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER