Bildkälla: Stockfoto

Börsvärlden möter Mikael Jonasson, VD och medgrundare av Indexinvestering.se

Börsvärlden möter Mikael Jonasson, VD och medgrundare av Indexinvestering.se

Börsvärldens team skannar alltid marknaden efter tjänster eller produkter som vi menar kan hjälpa våra läsare till absolut avkastning. Marknaden för signaltjänster och nyhetsbrev har länge dominerats av några stora traditionella aktörer men nykomlingen Indexinvestering.se ger ett mycket seriöst intryck med sina statistiskt säkerställda mönster och automatiserade signalmodeller för index samt svenska och utländska aktier. Vi möter Mikael Jonasson, en av grundarna bakom tjänsten, får lära oss mer om hans bakgrund inom och intresse för investeringar och automatiserad handel samt hur det senare kom att utvecklades till dagens signalmodeller.

Indexinvestering.se erbjuder en fullt automatiserad prenumerationstjänst som hjälper småsparare, erfaren som oerfaren att investera på aktiemarknaden med lägre risk än traditionellt månadssparande i aktier och fonder.

Kortfattat är bolagets affärsidé att signalmodellerna ska stötta och hjälpa kunderna i sina investeringsbeslut, sänka totalrisken genom objektiv marknadstolkning och filtrering av mediabrus samt höja avkastningen genom sänkt GAV (genomsnittligt pris vid inköp).

- Framförallt ger signalmodellerna våra kunder tid över till annat än att behöva sitta och bevaka marknaden. Våra modeller informerar helt enkelt om när det är fördelaktigt att agera, berättar Mikael Jonasson, VD och en av grundarna av tjänsten.

Grunden till tjänsten är egna erfarenheter och ett behov av ett konkret regelverk

Det är lätt att glömma att även fullt automatiserade signalmodeller är byggda av människor, vars egna tankar, behov och investeringsfilosofier står till grund för hur ”algoritmerna” arbetar i marknaden.

- Bakom varje sträng av kod, eller signalmodell om man ska använda ett mer lättbegripligt ord, finns en tanke som kommer från egna erfarenheter inom trading och investeringar. Man kan säga att Indexinvestering.se är en förlängning av hur jag själv arbetar i marknaden, säger Mikael.

Hög transparens och tydlighet mot prenumeranterna är A och O

Detta märks tydligt på hemsidan och inte minst på Mikaels privata Twitterkonto där han frikostigt delar med sig av egna investeringsbeslut och hur han själv använder signalmodellerna för sina portföljer. Med drygt 5.000 följare är det tydligt att investerarkollektivet uppskattar den kunskap och framförallt transparens som Mikael delar med sig av på Twitter.

- Om man erbjuder en ”stödtjänst” som man tar betalt för är transparens A och O. Det finns många aktörer där ute som ”manipulerar” sina track-records och genom olika metoder får utfallet att se bättre ut än verkligheten. Vi vill hellre ”underdriva” än överdriva och tenderar att vara väl defensiva i alla resultatuppdateringar. De resultat som publiceras ska praktiskt kunna replikeras av samtliga prenumeranter och inte bara se bra ut i en simulerad miljö där alla variabler optimeras till det bästa tänkbara utfallet, förklarar Mikael vidare.

Signalmodellerna har presterat bra trots en sur börs

Trots en ganska sur utveckling för Stockholmsbörsen under snart ett års tid har både den långsiktiga TREND-modellen för index och SWING+-modellen för aktier levererat bra. På hemsidan finner man mer utförlig information och track-record för de olika modellerna.

- Grundfilosofin bakom våra modeller är egentligen väldigt simpel. Att investera i aktier/index över tid har historiskt gett bra avkastning. Problemet är att många agerar känslomässigt och köper/säljer för tidigt eller för sent, vilket ofta bygger på en avsaknad av en klar och strukturerad handelsplan, säger Mikael.

TREND

Grafisk illustration över TREND:s KÖP-/SÄLJ-signaler för Stockholmsbörsen.

- TREND ger dig en bra bild över primärtrenderna för världens index och när det kan vara läge att kliva av/på. Modellen har historiskt givit signal för omslag inom 15 procent från topparna (SÄLJ-signal ca 12 procent från toppen 2015) samtidigt som den är framtagen för att minimera felaktiga signaler. Att lyckas undvika de mesta av de större nedgångsfaserna gör i sig enormt stor skillnad, förklarar han vidare.

SWING är en mer aktiv modell, vars syfte är att identifiera bottenformationen i rekyler mot en stigande primärtrend för i index. Den är endast aktiv när trenden är upp, men ger då signaler om fördelaktiga ingångslägen som ger investeraren ett läge att fylla på befintliga innehav och på så vis förbättra sitt snittpris (GAV) alternativt initiera en medellång swing trade med någon passande ETP (börshandlad produkt).

- SWING+ är slutligen den mest aktiva modellen, som bygger på ungefär samma kriterier som SWING, men där underliggande istället är ca 120 utvalda aktier, främst på Large, Mid och Small Cap. Även här är tanken att belysa tekniskt intressanta ingångslägen, antingen för kortsiktiga swing trades direkt i aktien eller med hjälp av exempelvis en Mini Future, alternativt för att fylla på ditt befintliga innehav.  De tre signalmodellerna kan handlas och kombineras som man vill men man ska inte underskatta den enorma boost en portfölj kan få över tid om man bara har disciplin nog att hålla sig iskall nog att invänta rätt tillfälle i rekyler och mer fördelaktiga priser innan man köper, förklarar Mikael slutligen.

För mer information vänligen besök www.indexinvestering.se

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER