Börsvärlden möter tradern och “fler kvinnor på börsen”-inspiratören Anna Svahn

I månadens Twitterintervju möter vi Anna Svahn som berättar om sin resa inom tradingens värld, där hon bjuder på mycket matnyttig kunskap om egna bra och dåliga affärer, misstag, lärdomar och mycket mer. Hon berättar också om sitt driv och intresse av att inspirera fler kvinnor till att ta ett större ansvar för sin privatekonomi och sitt sparande, samt om projekten Feminvest och Economista.

Annons

Hej Anna Svahn. Vem är du och kan du börja med att berätta lite om din bakgrund?

- Jag är strax 25 (19 juni, ett par veckor kvar, nedräkningen pågår), egentligen uppvuxen på en hästgård utanför metropolen Skövde i en familj med exakt noll aktieintresse men flyttade till Malmö för att plugga ekonomi för fem och ett halvt år sedan. Där pluggade jag, jobbade som event manager med fokus på forskningsprojekt inom biomedicin och efter examen satt jag med ekonomifrågor på ett bolag under tiden som jag själv började handla mer aktivt.

- Nu figurerar jag främst som projektledare för det kvinnliga investerarnätverket Feminvest men driver såklart även Facebookgruppen Economista som har blivit helt grymt stort sen vi startade i november.

Hur har din resa inom börs, aktier och trading sett ut? Hur kom du in på det här spåret från början?

“För mig blev marknaden nästan som en drog som upptog all vaken och ledig tid.”

- Intresset för att tjäna pengar och maximera mina inkomster har funnits sen jag var liten, jag har alltid slukat böcker om ekonomi och funderat på hur jag ska kunna tjäna så mycket pengar som möjligt. När jag sen skulle plugga var företagsekonomi ett självklart val eftersom jag alltid tänkt mig själv i en roll som någon form av entreprenör men samtidigt vill jag ha en bra grund att stå på rent kunskapsmässigt. Eftersom att jag jobbade heltid vid sidan av mina studier kunde jag som student maximera kapital in men hade aldrig tid att spendera det. Samtidigt lärde jag känna en vän som jobbade som mäklare och det var väl egentligen här som jag bestämde mig för att investera själv. Efter några år med fokus på buy-and-hold och då främst investmentbolag började jag handla mer aktivt för ett par år sedan. Det berodde främst på att jag då ”bara” hade ett heltidsjobb och då fungerade mer aktiv marknadsbevakning som ett sätt att fördriva överbliven tid. Då handlade jag mycket läkemedel och biotech-bolag eftersom att jag arbetat så nära forskare i ämnet och tyckte att branschen var extremt spännande.

“Nu ligger fokus på att få fler, framförallt kvinnor, att ta tag i sin ekonomi och på sikt börja investera mer.”

- Att min då nyfunna hobby och nu största intresse skulle leda till det jag faktiskt arbetar och brinner för idag visste jag inte då men är inte särskilt förvånad heller. Nu ligger fokus på att få fler, framförallt kvinnor, att ta tag i sin ekonomi och på sikt börja investera mer. Jag är extremt tacksam över att jag får möjligheten att göra det på heltid och kan leva på det.

- Jag tror att anledningen till att jag gjort en relativt lång resa på kort tid vad gäller min handel tror jag beror på att jag alltid vill bli bra på det jag gör. Ju mer jag läser på, ju mer jag lär mig och ju mer jag utvecklas – desto roligare blir det. För mig blev marknaden nästan som en drog som upptog all vaken och ledig tid. Självklart har det spelat stor roll att det gick bra till en början men det handlar också om att jag nog faktiskt förälskade mig i börsen. Inte så konstigt kanske.

Så vem är då Anna Svahn på Twitter och vad får dina följare ta del av?

- Jag tror att många från början började följa mig för att de hoppades få liveuppdateringar om min trading. Nu är mitt konto mest en plats där jag ofta retas med Micke eller diskuterar case som jag är intresserad av. Nu det senaste har det varit väldigt mycket fokus på BTC (Bitcoin) såklart. Man skulle nog kunna säga att kontot är ett slags livsstilskonto med en touch av finans. Ganska bra återspegling av vem jag är som person!

“Det Twitter har gett mig är framförallt tillgängligheten till andras tankar om olika case som jag är intresserad av.“

- Det Twitter har gett mig är framförallt tillgängligheten till andras tankar om olika case som jag är intresserad av. Nu i BTC-svängen har det varit nyttigt att snacka med contrarions och utbyta tankar, åsikter och argument. Jag söker alltid efter oliktänkande när jag handlar, jag tror att det är extremt viktigt för att inte bli för biased.

Vad föredrar du att handla för värdepapper och kan du beskriva din ”stil” som trader?

- Först och främst handlar jag med aktier men nu på längre sikt än jag gjort innan. Som jag nämnde ovan har dock en stor del av min tid (inte kapital) legat på handel med trackercertifikat med Bitcoin som underliggande tillgång, men jag gick ur helt ur den positionen i fredags (26/5). Annars tittar jag en hel del på guld och kakao via ETP:er just nu.

“Jag skulle nog snarare kalla mig swingtrader men med fundamentalt fokus eftersom att jag faktiskt aldrig handlar något som jag inte skulle vilja äga på lång sikt.”

- Jag gillar tillgängligheten, det är lätt att sortera produkterna och lätt att gå in och ur mina positioner. Jag skulle nog snarare kalla mig swingtrader men med fundamentalt fokus eftersom att jag faktiskt aldrig handlar något som jag inte skulle vilja äga på lång sikt. Sen att det ofta råkar vara bolag eller branscher med hög volla gör ju att jag vill maximera min avkastning istället för att hänga med ner också.

- För att det ska vara ett bra ingångsläge för mig så måste jag ha fundamentan med mig. Först efteråt letar jag efter rätt tid att gå in, beroende på hur mycket tid jag kan avsätta för min handel är jag mer eller mindre aktiv men eftersom att jag ändå avser att hålla bolagen på sikt trots att jag går in och ur mina positioner så brukar jag inte bry mig jättemycket om jag inte hinner tradea en vecka eller två. Jag ska ändå inte använda kapitalet nu.

- Jag är såklart en trogen Nordnet-tjej och ser väldigt mycket fram emot lanseringen av deras nya sida! Jag gillar Nordnet delvis eftersom att jag är bekväm med dem då jag alltid handlat via dem och för att jag ju känner några av dem på andra sidan och då de stöttar arbetet både med Feminvest och Economista. De känns som en familj helt enkelt!

Vad har varit viktigast för din personliga utvecklingskurva och vilka faktorer anser du är viktiga för att lyckas med sin trading?

- Jag tror att det jobbigaste har varit att jag alltid kört mitt eget race i min handel och inte riktigt brytt mig om ”regler” vilket ledde till att många i början gillade att tala om för mig att jag inte visste vad jag gjorde utan att berätta vad jag skulle göra istället. Jag tycker fortfarande att jag är en ”nybörjare” men lyssnar inte lika mycket på vad alla andra säger längre, självklart är jag alltid öppen för att lära mig mer men om någon bara enkelt talar om för mig att jag har fel brukar jag skaka av mig det. Jag lyssnar bara om det är konstruktivt och det kan utveckla mig framåt, annars har jag inte tid för sånt.

“Det låter kanske paradoxalt men ju mer jag lär mig desto mindre kan jag och det är det jag älskar mest med börsen, jag är en sucker för utveckling och med marknaden som intresse kan du aldrig sluta utvecklas.”

- Det viktigaste jag lärt mig kommer kanske föga förvånande från Micke (@Turemasing). Ingen vet vad de gör egentligen. När jag förstod det var det enklare att ta in och sortera information. Det låter kanske paradoxalt men ju mer jag lär mig desto mindre kan jag och det är det jag älskar mest med börsen, jag är en sucker för utveckling och med marknaden som intresse kan du aldrig sluta utvecklas. Jag gick från att tro att jag kunde lära mig ALLT till att inse att jag aldrig kommer förstå något eller ens känna till en bråkdel av marknaden. Det är betryggande på något sätt.

Kan du ge några tips till personer som vill börja med trading?

- För de som ska börja handla så vill jag förmedla det Micke lärde mig: “Ingen vet något. It’s as simple as that”. Skapa dig en egen uppfattning, läs ALLT du kommer över och börja småskaligt.

“En bra balans i hela livet är typ en förutsättning för att du ska kunna bli duktig på vad som helst!”

- Nu kanske jag kommer att låta tråkig men träning, frisk luft och bra kost räcker ganska långt. Ha ett öppet sinne och försök att lära dig av andra. En bra balans i hela livet är typ en förutsättning för att du ska kunna bli duktig på vad som helst!

Vad arbetar du just nu hårdast med för att förbättras inom?

- Här skulle jag vilja svara ALLT, men ska jag välja ut det viktigaste så handlar det definitivt om att inte välja case med för hög risk eftersom jag i dagsläget inte hinner bevaka marknaden hela tiden. Jag skulle vilja ligga på en jämnare nivå där mina innehav fungerar att ligga orörda men att jag kan vara inne och swinga dem när tid finns. De flesta av mina innehav ser ut som så just nu men i min senaste BTC-sväng har det ju faktiskt krävts att jag håller mig uppdaterad hela tiden.

Vilka har varit dina största hinder att överkomma?

- Från i höstas tills det att jag flyttade upp till Stockholm i december var grymt jobbiga. Jag veckopendlade mellan Malmö och Stockholm och hade så mycket att göra att jag knappt sov på veckorna. De första veckorna efter att jag flyttat upp sov jag nog 14 timmar per dygn och var dessutom hemsk innan jag började känna mig som mig själv igen. Jag började samtidigt tvivla på min egen handel eftersom att jag var så trött och hade haft så lite tid i flera månader, det var tufft men jag bestämde mig för att ”börja om” och läste mycket, handlade mindre aktivt och lät kärleken till börsen långsamt komma tillbaka. Nu är jag game igen!

Hur ser din avkastning ut?

“Jag presterar långt ifrån 30 procent varje månad men en uppskattning (alla portföljer inräknade) är ca 8-15 procent per månad i år.”

- Svår fråga och den beror ju såklart på hur aktivt jag handlar, senaste månaden har legat på 30 procent vilket är helt fantastiskt men å andra sidan har jag nog både haft tur och egentligen med handen på hjärtat legat lite väl tungt i vissa högriskcase. Jag presterar långt ifrån 30 procent varje månad men en uppskattning (alla portföljer inräknade) är ca 8-15 procent per månad i år. I slutet av förra året innan jag flyttade upp till Stockholm var jag glad om jag gick break even eftersom att jag inte hade någon tid alls att lägga på min handel.

- Här har vi två ganska bra exempel på min portfölj där jag först hade tid att handla men sen blev sjuk och inte tittade på portföljen på en vecka. Därav behöver jag som sagt fila lite mer på min riskhantering.

Kan du redogöra för några speciella affärer som har varit extra viktiga för din personliga resa?

- Den absolut tydligaste traden där jag hade en strategi – följde den – blev av med mängder i öppning men lönade sig stort i slutändan är nog både ett bra exempel på ”en dåre och hennes pengar” och hur viktigt det är att lita på sin egen analys. Jag köpte GOMX vid börsintroduktionen som första handelsdagen rasade. Jag satt med hjärtat i halsgropen och bara snittade ner. Samtidigt som jag började tro att jag begått ett stort misstag och kanske egentligen bara fallit för den då rådande IPO-manian tyckte jag ändå att jag gjort en bra analys och bestämde mig för att hålla – vilket lönade sig. Jag sålde sista gången på 38 kr efter att ha handlat den sen start och är fortfarande glad att jag inte höll kvar trots att den nu handlas över 50 och ett tag var uppe över 70. Jag tyckte att den blev för dyr över 38 kr och hade inte velat gå in på dessa nivåer heller.

Vad tror du om börsen (eller andra marknader) under resterande delen av 2017 och ser du några extra intressanta mönster, trender eller case som du kan dela med dig av?

- Nu kanske någon blir förvånad, men jag vill nämna kakao innan jag går över till BTC. Kakaopriset har precis hämtat sig från att ligga på lägsta nivån sen 2008 och jag tycker att det kan vara ett intressant ingångsläge nu.

- Vilket år började vi säga ”år 20xx ser vi toppen!”? Jag tror att vi antingen ser en halvering på börsen eller en dubbling, helt omöjligt att säga. Jag är optimistisk as we speak men har nog aldrig varit så diversifierad i olika tillgångsklasser och försökt säkra upp mitt kapital beroende på olika händelser som nu, det kanske säger en hel del om vad min magkänsla egentligen säger?

Vilken/vilka Twitterprofiler skulle du vilja se en intervju med i ett kommande inslag?

- Eftersom att jag är all for mer tjejer på börsen så hade jag velat se en intervju med @Aniajohansson eller superhärliga @moneysister. Tycker att bådas konton levererar både nyttiga, bra, härliga och humoristiska tweets – mer sånt!

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser