Bildkälla: Stockfoto

BUY & HEDGE

BUY & HEDGE

Min plan är att ha en plan innan jag behöver en plan! I förra krönikan tog jag upp vikten av att ha en fastställd strategi och uppsatta, helst nedskrivna, handelsregler. Förutom att reglerna måste täcka in hela strategin så vet de som varit med ett tag att det krävs något mer än detta – nämligen det viktigaste – att följa sina regler!

Jag benämner som sagt min huvudstrategi Buy & Hedge. Men varför föredrar jag att hedga istället för att sälja?

  1. Jag har under lång tid byggt upp breda och stabila aktieportföljer där jag avser äga innehaven under decennier - egentligen avser jag aldrig att sälja innehaven.
  2. Jag ser det som mycket fördelaktigt ur ett psykologiskt perspektiv att ”inaktivera SÄLJ-knappen” detta då det eliminerar risken att agera irrationellt, exempelvis utifrån rädsla och panik vilket är väldigt vanligt.
  3. Jag har fortfarande möjlighet att köpa in mig kontinuerligt i de bolag jag vill äga, även under nedtrend, OM mina modeller indikerar KÖP.
  4. Jag erhåller oavsett marknadstrend utdelning från de bolag jag äger. Utdelningen täcker alla kostnader för hedgen och ger ett bra kassaflöde som tillåter mig att leva på utdelningen oavsett marknadstrend samt öka i mina innehav till bra inköpspriser under nedgångsperioder, OM mina modeller indikerar KÖP.
  5. Det är psykologiskt mycket lättare att hedga portföljen än att sälja av alla innehav.
  6. Det är praktiskt mycket lättare att hedga än att sälja av alla innehav.
  7. Det är ekonomiskt mycket mer fördelaktigt att hedga än att sälja av alla innehav för att sedan återköpa.

Jag har valt att hålla mina hedge-regler enkla och självfallet nedskrivna.

  • Enbart tillåtet i nedåtgående primärtrend, enligt signalmodell TREND.
  • Enbart till för skydd av befintligt innehav, ej som spekulation i nedtrend, dvs. aldrig negativ kontoexponering.
  • Storlek på hedge sätts till 50-100 % av total finansiell exponering exklusive pensionskonton vilka istället allokeras mot korta räntefonder.
  • Hedgen tillåts att momentumbalanseras vid översålt läge* till som lägst 50 % och vid överköpt läge* till max 100 %.
  • Det underliggande instrumentet för hedgen är Mini Futures med OMXS30 samt S&P 500 som underliggande tillgång. Mini Futures har dynamisk hävstång (ej dagligt beräknad vilket ger en urholkningseffekt, ex. Bull/Bear cert.) och väljs så att knocknivån är ca 15-20% från aktuell indexkurs, detta för att klara av normala ’Bear market rallys’. I tidiga skeden väljs knock ovan ATH.

Vän av ordning frågar sig självfallet om mina portföljer har ett betavärde på 1. Det har de inte, men med god diversifiering och även en edge gentemot index i grundportföljen blir skyddet mer än tillräckligt bra.

Hur bedömer jag då riktningen på primärtrenden? Hur momentumbalanserar jag mina innehav och hur hanterar jag detta i min vardag?

Eftersom jag redan vid framtagandet av strategin hade fastställt regelverk, riskhantering och money management principer så var det enkelt, jag valde att automatisera regelverket. Detta hjälper mig även att följa mina uppsatta regler.

Primärtrendsriktning bedömer signalmodellen TREND numera åt mig. Utifrån den justerar jag pensionsportföljer och hedgar mina aktieportföljer i nedtrend och belånar upp till 40 % i upptrend för extra momentum och avkastning.

Signalmodellerna SWING och SWING+ hjälper mig tillsammans med TREND att momentumbalansera hedgen samt finna bra ingångslägen i mina långsiktiga innehav.

Exempelvis börjar jag skala av hedgen när SWING+ under nedtrend börjar leverera stor mängd KÖP-signaler i de 120 bolag modellen bevakar.

Vice versa gäller vid stor mängd SÄLJ-signaler i SWING+ vilket påvisar att momentumet i en uppåtgående sekundärtrend (egentligen ett Bear market rally) är på väg att ta slut.

Hur har då strategin fungerat i verkligheten?

I min semi-passiva, långsiktiga och största portfölj vilken består av cirka 80 bolag, där inga innehav generellt säljs och där inget innehav har större vikt än 4,5 % har portföljen levererat en överavkastning på nästan 45 % jämfört OMXS30 sedan 1/1 2015 och ca +35% jämfört OMX Stockholm Benchmark GI (inkl. utdelningar).

buy&hedge_1

Buy & Hedge-portfölj jämfört OMXS30 sedan 1 januari 2015.

buy&hedge_2

Buy & Hedge-portfölj jämfört OMX Stockholm Benchmark Index (GI) sedan 1 januari 2015.

Att starta en ny upptrend med +35 % i försprång gentemot index och då även kunna applicera upp till 40 % belåning via billig kreditlina (0,99 %) ger ett extremt övertag.

Självfallet går det utmärkt att applicera hedge-delen mot en portfölj enbart bestående av en gratis indexfond eller varför inte ett gäng investmentbolag, kanske Industrivärden, Investor, Latour, Lundberg och Melker Schörling som sedan lämpligen fylls på utifrån SWING+ och hedgas utifrån TREND-modellen. Alternativen och sätten att arbeta med signalmodellerna är många – det handlar helt enkelt om vad som passar dig själv bäst!

Vill du läsa mer om min strategi och signalmodellerna finner du utförlig information, statistik och redovisning på: www.indexinvestering.se

Tills nästa gång – fokusera på kapitalbevaring framför vinst under nedtrend!

/Mikael Jonasson

Twitter (privat): @Cmjomx
Twitter (Indexinvestering.se): @Indexinvest

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER