Fear & Greed-index nere på 8 av 100 – Signalerar extrem rädsla i marknaden

Efter gårdagens förnyade börsfall i USA har Fear & Greed Index nu fallit ned till en nivå om 8 av 100. Det är den lägsta nivån sedan hösten 2015.

Annons

CNNMoney uppdaterar indexet varje dag med sin kombination av sju olika indikatorer som visar om marknaden för närvarande drivs av rädsla eller girighet. Indexet sträcker sig mellan 0 och 100.

Ju närmre indexet är 100 desto mer girighet indikeras i marknaden och tvärtom är det en hög rädsla i marknaden när indexet faller ned mot 0. Indexet signalerar just nu extrem rädsla och tyder alltså på att sentimentet kortsiktigt har blivit kraftigt negativt. 

Den här typen av sentimentindikatorer har historiskt ofta visat sig peka ut contrarian-lägen i marknaden, till exempel att börsen ofta närmar sig en botten när rädslan är som störst.

S&P 500-index stängde under måndagen 3,8 procent lägre vid 2 581.

Källhänvisning CNN.

Om vi studerar kursgrafen för S&P500-terminen (som handlas nästa dygnet runt) så kan vi dock se viss återhämtning från gårdagens close. Många investerare lägger kommer nog spänt bevaka börsernas stängning inför helgen.

Andelen som tror på fallande kurser i USA har ökat - AAII

I en annan rapport kan vi läsa att investerarna i USA har blivit klart mer negativa till den kommande börsutvecklingen efter börsnedgången som inleddes förra fredagen. Andelen som nu tror på fallande kurser har ökat till den högsta nivån på tre månader, visar den senaste sammanställningen från American Association of Individual Investors, AAII.

Enligt de sentimentsiffror som presenteras varje vecka var andelen positiva (bullish) investerare ned 7,7 procentenheter till 37 procent under senaste sjudagarsperioden fram till den 7 februari. Optimismen är därmed över 50 procent för fjärde gången de senaste fem veckorna.

Andelen neutrala var samtidigt upp 1,5 procentenheter till 28,0 procent.

Andelen negativt inställda (bearish) till aktiemarknaden det närmsta halvåret var upp 6,3 procentenheter till 35,0 procent. 

De genomsnittliga värdena historiskt har sett ut enligt följande:

Bullish: 38,5%
Neutral: 31,0%
Bearish: 30,5%

Källhänvisning Aaii.

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser