Finansinspektionen varnar för investeringar i kryptovalutor

“Virtuella valutor inte är lämpliga för investeringar varken på kort eller lång sikt”. Finansinspektionen går tillsammans med europeiska tillsynsmyndigheter ut och varnar för investeringar i virtuella valutor, även kallat kryptovalutor. Myndigheterna menar att virtuella valutor inte är lämpliga för investeringar varken på kort eller lång sikt. 

Annons

Myndigheterna påpekar att värdet på virtuella valutor varierar kraftigt och att det saknas konsumentskyddande regler för sådana investeringar. Dessutom kan information som lämnas vid försäljningen vara missvisande. 

"Det kan också vara svårt att sälja de virtuella valutor som köpts. Ett annat problem är att pristransparensen är bristfällig – både som köpare och säljare kan det vara svårt att veta om man har fått ett rättvisande pris när man handlar med en virtuell valuta. Slutligen är tekniken känslig för olika typer av avbrott", skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande. 

Varningen utfärdas av Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma, Europeiska bankmyndigheten, EBA, och Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten, Eiopa. Finansinspektionen har deltagit i arbetet med att ta fram varningen.

Kryptovalutan bitcoin handlas fortsatt i ett fallande prismönster, men har återhämtat sig något från lågpunkten kring 6.000 dollar.

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser