IG Group kommenterar FCA-uppmaning efter gårdagens fall för CFD-aktörerna på Londonbörsen

CFD-aktörerna föll igår kraftigt på Londonbörsen efter att tillsynsmyndigheten FCA sagt sig se oroande tecken på flera områden i branschen.

Annons

IG Group stängde knappt 4 procent lägre, Plus500 drygt 5 procent ner medan CMC Markets backade 2,5 procent. Samtliga CFD-aktörer handlades på betydligt lägre kurser under dagen, men återhämtade sig inför stängning.

Det är inte första gången som kommentarer från myndigheterna har fått CFD-aktörernas aktier på fall. Det skedde senast strax före jul då European Securities and Markets Authority, ESMA, var ute och sade att man överväger att gripa in för att skydda investerarna när det gäller finansiella instrument som CFD:er.

FCA sade på onsdagsmorgonen att man skickat ut ett brev till CFD-leverantörerna och uppmanat till åtgärder på de områden där det behövs.

IG Group bedömer inte att FCA:s granskning av CFD-branschen får några ekonomiska konsekvenser för dem

CFD-leverantören IG Group välkomnar FCA:s granskning av branschen och framhåller att granskningen inte har några nya ekonomiska konsekvenser för deras verksamhet. Det framgår av korrespondens med myndigheten.

FCA har uppmanat aktörer i branschen med riskfyllda instrument till privatpersoner att vidta åtgärder där det behövs. 

"Vi välkomnar granskning om tillhandahållande och distribution av CFD-produkter till kunder på rådgivande eller diskretionär basis. IG erbjuder inte rådgivande eller diskretionära tjänster för CFD-produkter och har avslutat sitt mycket lilla antal relationer med distributörer som erbjuder vår CFD-produkt på diskretionär eller rådgivande basis till detaljhandelskunder i Storbritannien och EU", skriver bland annat företaget och tillägger:

"Vi tror att striktare tillsyn över de företag som inte följer kommer att leda till förbättrade kundresultat i branschen."

Även Plus500 gav under onsdagen liknande kommentarer som IG.

IG Group handlas med stigande bottnar och har nu återhämtat det stora kursraset som skedde för drygt ett år sedan - som förorsakades av tuffare tillsyn och regleringar för CFD-aktörerna. Så länge fortsatt högre bottnar printas får trenden anses vara intakt.

Börsvärldens nyhetsbrev

Nyheter, eventinbjudningar och erbjudanden från samarbetspartners – direkt till din inkorg. Helt gratis!

Plus500 uppvisar också en fin stigande trend. Vi kan dock konstatera att volatiliteten i CFD-aktierna stundvis kan vara ganska hög, men stora svängningar - ofta förorsakade av nya tag från tillsynsmyndigheterna.

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser