Bildkälla: Stockfoto

Investeringsverktyg ska hjälpa privatpersoner rätt i hållbarhetsdjungeln

Investeringsverktyg ska hjälpa privatpersoner rätt i hållbarhetsdjungeln

Hållbarhet har kommit allt högre upp på dagordningen för investerare. Men hur kan man som privatsparare säkerställa att fonder verkligen investerar hållbart? Två funktioner har de senaste åren vuxit fram i Sverige.

Hållbarhet som aspekt för investerare och privatpersoner har stigit kraftigt den senaste tiden. Två aktörer som jobbar med frågan är Swesif, som är Sveriges forum för hållbara investeringar och som tagit fram hållbarhetsprofilen. En annan aktör är fondbetygspecialisten Morningstar som tagit fram sin produkt Sustainability rating.

Trendskifte i hur frågan om hållbarhets drivs på framåt

Fram tills nu har investeringar inom hållbara och ansvarsfulla investeringar främst drivits på av institutionella investerare. Den trenden har nu vänt enligt Swesif som lyfter fram att andelen privatsparare som prioriterar hållbarhet har vuxit starkt från drygt 3 procent upp till 22 procent. Organisationen hänvisar till europeiska hållbarhetsorganisationen Eurosifs nya undersökning.

Swesif, Sveriges forum för hållbara investeringar, har tillsammans med sina medlemmar tagit fram en hållbarhetsprofil där sparare ska kunna se hur fonder tillämpar hållbarhetskriterier i sin förvaltning. Den har tre investeringsstrategier; välja in, välja bort eller påverka.

Det är kategorin ”påverkansinvesteringar” och gröna obligationer som växer snabbast med 385 procent, även om de är från låga nivåer. Fortfarande är exkludering den mest populära strategin med en ökning på 48 procent. Detta ligger i linje med den försäljningsvåg som har drivits på av klimatdebatten, menar Swesif.

Hållbarhetsprofilen lanseras i en ny version i januari. Hittills har 47 fondbolag anslutit sig och i dagsläget rapporterar 763 fonder hur de arbetar med hållbarhet i förvaltningen.

I nuläget levereras hållbarhetsprofilen till sju fondplattformar. En av dem är Pensionsmyndighetens fondtorg som haft den sedan 2013. Även Morningstar och Fondkollen har tillgång till profilen.

Morningstar hoppar på hållbarhetståget

Även Morningstar har hoppat på tåget. Sedan i mars ger den amerikanska fondinformationsjätten hållbarhetsbetyg. Det är ett stort steg. Historiskt har företaget främst arbetat med att ge betyg på fonderna i förhållande till avkastningen. Fondbetygen ges via Morningstar Sustainability Rating som visar hur schyssta fondernas innehav är jämfört med andra fonder i samma kategori. Verktyget togs fram i mars i år genom att kombinera 4 500 börsföretag från Sustainalytics med Morningstars databas med fondernas innehav. Verktyget ger alltså en bild av hållbarheten hos alla fonder oavsett om de själva påstår att förvaltningen är etisk eller är en så kallad SRI, social responsible investement.

Varje bransch räknas om till 50 i index. Hållbarhetsvärdet svarar på frågan hur schyssta fondens innehav är jämfört med alla andra fonder och ett värde över 50 betyder att innehaven i snitt är bättre än genomsnittet i respektive bransch.

I slutet av september lanserade Morningstar sina fem första hållbarhetsindex, globalt, USA, globalt exklusive USA, Europa och Emerging Markets (tillväxtmarknader).

Indexarbetet pågår just med målet att få ytterligare tio nya index varje månad tills det finns ett jämförelseindex för både aktiefonder, räntefonder, blandfonder och strategisk beta, uppger Morningstar.

På Pensionsmyndigheten kan man sålla utifrån miljö-/etisk märkning. Där framgår att det finns totalt 226 fonder som har denna märkning. Fortfarande finns det dock inte någon standard för fonder som tar särskilda hänsyn kring miljö, etik och samhällsansvar, skriver Fondkollen.se. De tillägger att det heller inte är önskvärt, eftersom det finns så många olika sätt att arbeta för långsiktig hållbarhet.

Förtydligande: Artikeln är framtagen av Finwires nyhetsredaktion tillsammans med och på uppdrag från Börsvärlden.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER