Bildkälla: Flickr/Maurizio Pesce

IPO:n att ha ögonen på: ”Det kan bli världens största notering av ett teknikföretag nästa år”

“En värdering på 100 miljarder dollar skulle inte vara en helt tokig siffra.”

Annons

Den kinesiska smartphonetillverkaren Xiaomi har gett banker i uppdrag att se om det finns ett intresse bland investerare för en börsnotering av företaget. Det uppger källor till Reuters.

I måndags skrev även Bloomberg News om en potentiell börsvärdering av Xiaomi och att bolaget siktar på en värdering på minst 50 miljarder dollar.

Enligt uppgifter till Reuters siktar Xiaomi på en listning redan nästa år. Bolagets vd Lei Jun har tidigare sagt att en börsnotering kan bli aktuell först 2025. Men den senaste tidens starka börser och förbättrade finansiella resultat inom företaget har nu skyndat på dem planerna, enligt insynspersoner.

Val av plats för notering uppges ligga mellan Hongkong och New York. 

Källor uppger samtidigt att sannolikheten för en lyckad listning är stor. 

”Det kan bli världens största notering av ett teknikföretag nästa år”, sade en av dem. En annan insynsperson som nyhetsbyrån varit i kontakt med uppgav att en värdering på 100 miljarder dollar inte skulle vara en tokig siffra.

Xiaomis senaste officiella värdering var på 46 miljarder dollar som man fick i samband med en finansieringsrunda 2014. Under samma år var företaget för en kort period världens mest värdefulla startup med 55 miljarder dollar, enligt en källa.

Det som skulle se Xiaomi få en betydligt högre värdering idag är de stora vinstförväntningarna på företaget. Från att tidigare ha haft svårigheter med den inhemska konkurrensen och tvingats till en reträtt på ett antal utländska marknader har Xiaomi återigen börjat sälja bättre och gjort en återkomst på flera gamla marknader. 

Xiaomi är särskilt starka i Indien där man är tvåa efter Samsung och håller på att knappa in.

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser