Kursraketen rusar vidare till ny All-Time-High på nyheten om förvärv och ny storägare

Aktien, som under de senaste 12 månaderna har rusat nästan 200 procent, lyfter idag tvåsiffrigt till nya All-Time-High på nyheten.

Annons

Teknikbolaget Plejd, som utvecklar produkter och tjänster för smart belysning och hemautomation, förvärvar ett bolag och får också in Schneider Electric som delägare. 

"Genom dessa två nyckelaffärer anser jag att vi står väl positionerad med kapital men framförallt team och ledning som jag hoppas skall skapa stora aktieägarvärden de närmaste åren", säger vd Babak Esfahani i en kommentar.

Förvärvet gäller Pluspole som är ett externt konsultbolag som tillsammans med Plejd utvecklat hårdvaran. Företaget omsatte under förra året 13,8 miljoner kronor och gjorde ett nettoresultat på 2,8 miljoner. Förvärvet sker genom kvittning om totalt 0,5 miljoner kronor motsvarande en köpeskilling på 23 miljoner kronor till teckningskursen 46 kronor.

Pluspole Holding, moderbolag till Pluspole, kommer inräknat för tidigare innehav bli ny storägare i Plejd med 7,9 procent av kapitalet.

När det gäller Schneider Electric handlar det om en investering på 63,9 miljoner kronor efter emissionskostnader. Det sker genom en riktad nyemission av 1,4 miljoner aktier till teckningskursen 46 kronor per aktie. Schneider Electric kommer att bli storägare med cirka 15 procent av aktierna i Plejd samt kommer framöver även att få en plats i styrelsen.

"Att få med oss Schneider Electric som en ny industriell storägare ser vi som ett starkt kvitto på att vi hittills gjort saker rätt och att vi är väl positionerade även i framtiden", konstaterar Babak Esfahani.

Plejd och Schneider Electric har sedan hösten fört en dialog kring olika former för samarbete och ser tydliga kommersiella synergier med det.

Aktien är i skrivande stund upp drygt 12 procent till senast betald 60 kronor.

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser