Månadens Twitterprofil: Börsvärlden möter daytradern Ekka Lundin

I vår månatliga reportageserie, med syfte att lyfta fram spännande traders och investerare från sociala medier, har turen nu kommit till den 25-årige dalmasen Ekka Lundin. Med närmre 5000 följare på Twitter, trots att han för drygt ett halvår sen satt i skolbänken och läste nationalekonomi, har Ekka snabbt blivit en populär kunskaps- och inspirationskälla på Twitter. I dagens intervju får ni lära känna killen bakom skärmarna och ta del av hans resa till att idag försörja sig på daytrading på heltid. Detta vill ni inte missa!

Annons

Hej Ekka Lundin. Vem är du och kan du börja med att berätta lite om din bakgrund?

- Hej. Jag är en 25-årig dalmas med ett stort intresse för aktiemarknaden. Jag har en kandidatexamen inom nationalekonomi och daytradar sedan ett halvår tillbaka på heltid. Min fritid spenderar jag gärna i skidspåret eller på golfbanan.

Hur har din resa inom börs, aktier och trading sett ut? Hur kom du in på det här spåret från början?

”Första stora uppgången jag var med om var AOI hittade sin olja”.

- Jag började egentligen när jag fyllde 18 år. Jag öppnade ett konto hos Avanza och hittade deras ”mini-bank” som innebär billigare handel med tanke på att jag inte hade ett speciellt stort kapital som ”nyligen myndigförklarad”. Jag letade i listorna och sökte efter den ”billigaste” aktien och är sedan dess lätt beroende av marknaden. Första stora uppgången jag var med om var AOI hittade sin olja. I grunden ligger dock ett större intresse i form av investeringar och entreprenörskap som lett mig till aktiemarknaden.

Så vem är då Ekka Lundin på Twitter och vad får dina följare ta del av?

”Det jag främst tror mina följare gillar är mina snabba uppdateringar om bolagsnyheter men också att jag delar hur det personligen går för mig.”

 - Till mina följare på Twitter delar jag framför allt med mig av nyheter om allt möjligt som påverkar enskilda aktier eller börsen i helhet. Jag lägger också upp en del tekniska analyser på större Large Cap-bolag där jag kan tycka att aktierna befinner sig vid intressanta kursnivåer. Vad mina följare sedan gör med informationen är helt upp till dem - jag tycker framför det allt är roligt att skapa en diskussion.

”Många Twitterprofiler har inspirerat mig under åren och när jag idag får höra att jag är en inspiration för andra är sagolikt kul!”

- Det jag främst tror mina följare gillar är mina snabba uppdateringar om bolagsnyheter men också att jag delar hur det personligen går för mig (red. anm. En utförlig redovisning av Ekka:s månadsvisa tradingresultat för 2015 finner ni på hans blogg). Jag tror jag utbringar ärlighet och det uppskattar nog mina följare. Många skriver och kommenterar på mina ”resultat-tweets” och för mig är det helt fantastiskt att få den snabba återkoppling som mina följare ger. Många Twitterprofiler har inspirerat mig under åren och när jag idag får höra att jag är en inspiration för andra är sagolikt kul!

- Sammantaget fyller Twitter en stor del av i min trading, speciellt socialt och jag tradar inte utan Twitter.

Vad föredrar du att handla för värdepapper och kan du beskriva din ”stil” som trader?

”…i grunden är det snabba och många vinster som är mitt recept till framgång.”

- I min trading är jag oerhört kortsiktig (ibland för kortsiktig) då det passar mitt bedrövligt dåliga tålamod. Jag har svårt att rida en trend utan jag skalpar mer eller mindre allt jag handlar, självklart beroende på situationen men i grunden är det snabba och många vinster som är mitt recept till framgång. Jag handlar huvudsakligen svenska aktier men som alla andra traders så dras man till volatiliteten och det händer därför att jag handlar både danskt, finskt eller norsk. På kvällarna kan det också bli handel på andra sidan atlanten - självklart beroende på rörelserna. Vi traders är beroende av volatilitet och där den uppstår är vi oftast på plats.

- Det händer också att jag handlar index och i så fall terminer. Utanför börsens öppettider handlar jag gärna i OMX via IG och deras CFD:s som jag tycker är ett bra sätt för att få en större exponering med ett litet kapital.

”Min trading utgår som sagt ifrån där volatiliteten tilltar och jag försöker att tajma köp och sälj med hjälp av orderboken och flöden i den specifika aktien.”

- Min trading utgår som sagt ifrån där volatiliteten tilltar och jag försöker att tajma köp och sälj med hjälp av orderboken och flöden i den specifika aktien. Nyhetsflöden i form av rapporter, orders med mera är förstås viktiga verktyg för att volatiliten och omsättningen ska öka i en aktie.

- Jag handlar aktier via Nordnet då de ger mig större möjligheter i form av blankning. Jag handlar i handelsplattformen Infront men har även en Six Edge-terminal uppe för deras nyheter som är i särklass bättre än Nyhetsbyrån Direkt (Infront:s nyhetsterminal). Mina TA-analyser och min dagliga bevakning på övriga index, olja, valutor gör jag i ProRealTime från IG.

Vilka har vart de viktigaste milstoplarna för din personliga resa inom tradingens värld? Har du några tips till våra läsare?

”Det som tog längst tid för mig var att hitta en strategi som passade min personlighet.”

 - Det som tog längst tid för mig var att hitta en strategi som passade min personlighet. Jag har provat att handlat det mesta och har sedan något år tillbaka framför allt riktat in mig på aktier. Fram tills jag valde att ta steget att börja handla på heltid, så jobbade jag deltid på en av storbankerna samtidigt som jag studerade nationalekonomi på heltid. Steget till att bli en heltidstrader har vart min plan/dröm i några år och att kunna ta det steget i höstas är också min största förklaring till den framgång jag haft.

”Vill man bli heltidstrader är det en handelsplattform och tid framför skärmarna som gäller. Det finns ingen genväg till framgång och det gäller även på aktiemarknaden. ”

- Nyckeln var att jag kunde lägga ner alla mina resurser i form av tid och koncentration dag in och dag ut på aktiemarknaden. Mina år på universitet har också bidragit till att jag kunnat allokera min studietid utifrån börsen öppettider vilket många andra, fullt förståeligt, har svårt med i och med heltidsjobb. Det har inneburit några ”omtentor” men i efterhand är jag självklart glad över den väg jag tog.

- Vill man bli heltidstrader är det en handelsplattform och tid framför skärmarna som gäller. Det finns ingen genväg till framgång och det gäller även på aktiemarknaden.

Vad har vart viktigast för din personliga utvecklingskurva och var anser du att du har störst utvecklingspotential som trader?

- Idag har jag hittat min strategi som fungerar och jag försöker att utveckla den varje dag. Det jag framför allt har jobbat med under de senaste månaderna är storleken på mina positioner. Jag har fått ett kvitto på att jag handlar bra och nu är nästa steg att öka ”sizen”. På grund av min framgång under 2015 har också mitt kapital ökat vilket innebär att min utveckling skulle avta ifall jag fortsätter med samma storlek på positionerna. ”Size:a upp” är det jag arbetar hårdast med just nu!

”Min framgångssaga har gått non-stop sedan jag kört heltid och att en tyngre period skulle dyka upp var bara en tidsfråga.”

- Jag har under de senaste veckorna haft en tung period som varit oerhört nyttig för mig som trader. Min framgångssaga har gått non-stop sedan jag kört heltid och att en tyngre period skulle dyka upp var bara en tidsfråga. Det är ingenting man kan förbereda sig på eller reservera sig för. Det gäller att bita i det sura äpplet, analysera sina misstag och ta ansvar för det man gjort fel. Jag har under de senaste dagarna hittat tillbaka till mitt gamla jag och är tillbaka på plus för månaden vilket känns skönt. Drawdowns tror jag i grunden är nyttigt då det stärker en som person oavsett vad det gäller i livet. Kanske lätt att säga nu när man precis har tagit sig ur en… (haha).

Vi vet att du främst handlar kortsiktigt, men vad tror du om börsen under 2016 ser du några extra intressanta mönster, trender eller case som du kan dela med dig av?

- Vi har under inledningen av 2016 sett stora nedgångar på världens aktiemarknader och jag är härifrån faktiskt ganska positiv. Nu handlar jag som sagt i regel inte i månadsperspektivet, men jag tycker absolut det kan vara intressant att äga aktier från dessa nivåer.

”När OMX handlades på 1700 var det guld och gröna skogar men på 1250 är det plötsligt kris.”

- När OMX handlades på 1700 var det guld och gröna skogar men på 1250 är det plötsligt kris. Hur sedan världsekonomin kommer att utveckla sig under året och hur det kommer återspeglas på aktiemarknaden har jag mindre koll på.  Jag tycker det börjar bli intressant att skala in en del aktier i sin portfölj på lite längre sikt härifrån. Banker har fått mycket stryk och direktavkastningen är attraktivt på dessa nivåer. Att vår Riksbank sedan tappat greppet totalt är något som gör mig orolig. Det handlar dock om konsekvenser som kan uppkomma på något längre sikt än de närmsta kvartalen. 

Slutligen, vilken Twitterprofil skulle du vilja se en intervju med framöver?

Twitter är ett enastående verktyg där vi kan kommunicera med andra traders, analytiker, nyhetsbyråer och andra likasinnade människor. Jag kan, förutom att rekommendera folk att scrolla igenom min följarlista, specifikt tipsa om att följa BörsFågeln. Det är en oerhört gemytlig daytrader som jag har haft äran att inspireras av och idag kan jag känna mig hemma i hans strategi. Stark ”följrek”!

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser