Bildkälla: Stockfoto

Månadens Twitterprofil: Börsvärlden möter makroinvesteraren ”Gottodix”

Månadens Twitterprofil: Börsvärlden möter makroinvesteraren ”Gottodix”

I december mötte Börsvärlden heltidstradern ”Jokern” och i dagens nummer har turen kommit till ”Gottodix” – en makro- och bolagsintresserad investerare som hämtar mycket kunskap från de internationella mediekanalerna för att bygga sina case. Intervjun ger dig en möjlighet att lära dig mer om hur framgångsrika investeringsbeslut kan varvas med sund privatekonomi och familjeliv.  ”Gottodix” är också aktuell på investerareventet Nordnet LIVE den 17:e februari, där han syns tillsammans med börsproffset Arne ”Kavastu” Talving.

Hej ”Gottodix”. Vi kan väl börja med en kort introduktion om vem du är och din bakgrund?

- Hej. Vi är en familj med mig, ”Gottodix”, min fru, ”Affärsmodellen” och två barn som är fyra och sex år gamla. Tillvaron i en villa ut med tunnelbanan i Stockholm är det där galna trixandet för att få ihop tiden som de flesta småbarnsföräldrar har. Vi arbetar båda som chefer och har ofta jobbet med oss hem, sedan är det dagis och aktiviteter och fåfänga försök att hinna med lite eget.

”En viktig del i det var att få en ekonomi som är i lika bra skick som vi själva skulle vilja vara”

- Någonstans i den där röran växte det fram en idé för några år sedan – skulle vi inte försöka styra upp vår tillvaro lite. Känslan av att inte bara rusa runt var lockade. En viktig del i det var att få en ekonomi som är i lika bra skick som vi själva skulle vilja vara. Gick det att få det vi kallar en vältränad ekonomi – en ekonomi där vi inte slösar resurser på sådant vi inte är intresserade av och där vi har kapacitet att göra det vi vill, när vi vill?

- Sagt, gjort och förstås lite knäppt ombildade vi oss till bolaget ”Familjen”. Affärsmodellen blev operativ chef med uppdrag att maximera resultatet från kärnverksamheten och jag blev finanschef med uppdrag att förmera vårt kapital.

Spännande. Det finns nog många familjer som kan lära mer av detta. Vad kommer ditt aktieintresse ifrån och hur kom det sig att ni började lägga mer tid på börsen, investeringar och er privatekonomi?

”… gick lite upp och ned och vi har ett skämt i familjen att vi är miljonärer i högkonjunktur”

- Aktier och investeringar har jag med mig från barnsben. Via min pappa bekantade jag mig med aktielistorna på text-TV och diverse underliga lösningar där man kunde ringa in och få aktiekurser upplästa i realtid (nåja). Min första egna bostad var en lägenhet som jag hyrde av mina föräldrar som hade den för att spekulera i stigande bostadspriser. Det där gick lite upp och ned och vi har ett skämt i familjen att vi är miljonärer i högkonjunktur. Eller som pappa brukar säga – han har 40 års erfarenhet av att aldrig vara redo för en krasch.

”När eurokrisen pågick tyckte jag det skrek köpläge och vi flyttade över allt till en egen aktiv förvaltning”

- Under 2012 kände jag att det var ett för bra läge för att bara ligga passiv i indexfonder. När jag lämnade skolan valde jag bort en bana som makroanalytiker men intresset har alltid funnits där. När eurokrisen pågick tyckte jag det skrek köpläge och vi flyttade över allt till en egen aktiv förvaltning. Det var bra tajming och det har gått riktigt bra. Sedan har det varit en period som verkligen passat oss som kan läsa centralbanksprotokoll, så vi får väl se hur det går framöver om börsen normaliseras. Kanske blir det som för pappa – en berg-och-dalbana.

Över till Twitter. Vem är du, ”Gottodix”, på Twitter, hur använder du kanalen och vad får dina följare ta del av?

- En del i vårt upplägg är att lägga mycket kraft på en bra beslutsprocess. Det handlar om att få in mycket och rätt fakta samt att diskutera den med andra. Jag försöker även få till en ”investeringarnas domstol” där de bästa argumenten för och emot spelas ut mot varandra. Därför skriver jag på min egen blogg, Nordnetbloggen och är aktiv på Nordnets Shareville.

”Exempelvis var jag flera dagar före svensk media med att twittra om VW-skandalen”

- Twitter är en viktig byggsten i den här strategin. Jag läser mer än de flesta – utländska och svenska svenska affärstidningar, diverse rapporter med mera.  Sedan tweetar jag allt jag läser. Det tror jag har gjort mitt flöde till ett annat sätt att hitta rätt i nyheterna. Exempelvis var jag flera dagar före svensk media med att twittra om VW-skandalen. Jag gav också en annan bild inför Fed-mötet i september än den som gick att läsa här hemma. Sett till utvecklingen av antal följare verkar det vara många som gillar att enkelt hänga med i ”världsflödet” av ekonominyheter. 

”Grundrådet för den som vill ha källan själv är annars att ha Economist, Bloomberg, Reuters, Financial Times och Wall Street Journal i flödet”

- Nyheter hittar jag bland annat genom ett utvalt twitterflöde från hela världen med allt från de tunga redaktionerna till specialister inom områden som råvaror, Kina eller liknande. Ett sådant exempel är att ha China Daily i flödet. Det är ett statskontrollerat organ som twittrar och retweetar nyheter från hela världen om Kina. Det ger förstås en lite annan bild än den vi tar del av här hemma. Grundrådet för den som vill ha källan själv är annars att ha Economist, Bloomberg, Reuters, Financial Times och Wall Street Journal i flödet.

Kan du berätta lite mer om din/er strategi på börsen?

- Vi jobbar med en variant på Goldman Sachs investeringsstrategi. Det är fyra byggstenar – makro, case/branschanalys, fundamental analys och så lite swing trading. Målet är att alltid välja investeringar som får grönt ljus i alla fyra delarna. Med andra ord, bolag med bra case som ligger rätt i tiden och som det går att köpa vid hyggligt rätt tidpunkt. Det är förstås svårt, och framför allt tidskrävande, men det är ett bra sätt att hålla ordning på risken att ställa de kraven på investeringarna.

”Vi jobbar med en variant på Goldman Sachs investeringsstrategi. Det är fyra byggstenar – makro, case/branschanalys, fundamental analys och så lite swing trading”

- Portföljen, hos Nordnet, har alltid runt 15 positioner. Den består av aktier från Norden, Tyskland och USA och jag arbetar aktivt med att sprida innehaven mellan branscher och olika storlek på bolagen. Sedan viktar vi om beroende på aktuella bedömningar. Nu har vi till exempel varit inne i en period där vi flyttat hem en del pengar från USA till Norden och från industri till konsumtion.

Vad kommer du/ni själva främst vilja arbeta med för att bli ännu bättre investerare under de kommande åren?

- Det mitt arbetssätt ger är en förståelse för det som hänt och vilka förutsättningar det ger för framtiden. Ofta är det så på marknaden att reaktionen kommer först, händelsen sedan och sist nyheten. Så har det ju till exempel varit i den här senast nedgången. Tajmingen är inget som gått att pricka genom att bara följa med i nyhetsflödet (även om riskerna varit synliga).

- Här tycker jag investerare som Arne ”Kavastu” Talving gör ett fantastiskt jobb med att läsa in vad marknaden signalerar. Inte bara kring om det ska upp eller ned på kort sikt utan vad sentimentet är och hur det ändras. Det skulle jag gärna bli bättre på.

- Sedan vore det kul att lära sig om hur skickliga traders, som ni skrev om senast (red. anm. se reportaget om heltidstradern ”Jokern”), lyckas fylla rollen som market makers genom att ligga nära utvecklingen i orderböckerna. Det är nog en alldeles speciell begåvning så det lär jag nog aldrig bli bra men det vore kul att kunna.

”Konsten att ha ett starkt psyke är att alltid i alla situationer kunna fokusera på det som ska göras, inte sitt psyke”

- När det gäller den mentala biten tror jag mycket på gamle schackvärldmästarens Bobby Fischers formulering - ”I don't believe in psychology. I believe in good moves”. Konsten att ha ett starkt psyke är att alltid i alla situationer kunna fokusera på det som ska göras, inte sitt psyke.

Vad tror du om utvecklingen under 2016 och har du har du några riktigt bra case som du tror starkt på?

- Det är än så länge en relativt stark världsekonomi med bland annat Europas uppgång. En viktig faktor i det här fallet är att det ännu inte baserats på hårda fakta utan på ökad oro - exempelvis har det så kallat ”Surprise Index” legat runt noll. Det vill säga det har kommit lika många goda som dåliga nyheter i början på året. Amerikansk jobbdata kom in på bästa möjliga nivå för börsen med många nya jobb med låg lönetillväxt (inflation), för att ge ett exempel.

”Det riktigt stora temat i år blir nog att flytta runt mellan sektorer och geografier”

- Sedan finns det riktigt stora risker i ekonomin som Kina, skuldkris och amerikanska vinster men inte inom någon av dessa har det kommit hård fakta som entydigt förklarar en nedgång. Därför tror jag alltjämt att det här blir ett sidledes år för Stockholmsbörsen. Om till exempel inflationen i USA kommer igång eller vinsterna faller snabbt nu i Q1 (vilket jag inte tror), så får man tänka om.

”För vår del har vi viktat om mer mot svenska kassaflöden, gärna i importbolag. De två senaste köpen var Clas Ohlson och D.Carnegie”

- Det riktigt stora temat i år blir nog att flytta runt mellan sektorer och geografier. Det finns riktigt knepiga valutapar som dollarn mot euron som kommer att spela stor roll och över hela världen har konsumtion gått långt före industri. Det där kan man köra momentum eller contrarian på beroende på hur man tänker. Det viktigaste är väl att hänga med i hur data utvecklar sig för de viktiga områdena. För vår del har vi viktat om mer mot svenska kassaflöden, gärna i importbolag. De två senaste köpen var Clas Ohlson och D. Carnegie.

Slutligen, finns det någon Twitterprofil som du gärna skulle vilja se en intervju med i ett kommande inslag?

- En svensk twittrare som är kul att läsa är ”Sandmann” som varit riktigt bra på att pricka småbolag.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER