Bildkälla: Stockfoto

Räntehöjning från Fed anses vara ett säkert kort – fokus på framåtblickande signaler

Då det är vida väntat att Federal Reserve levererar sin andra räntehöjning för året under onsdagskvällen är marknadens blickar istället vända mot eventuella ledtrådar kring centralbankens framtida penningpolitik.

Annons

Alla 37 respondenter i Bloomberg News analytikerenkät spår att centralbanken kommer att höja styrräntan med 0,25 procentenheter.

I marknadens blickfång står därför direktionsledamöternas förväntningar kring den framtida styrräntan, som sammanfattas i den så kallade "dotplotten". Även eventuella förändringar i centralbankens språkbruk är i fokus.

Goldman Sachs tror enligt Reuters att den penningpolitiska direktionen kommer att utelämna formuleringen om att räntorna kommer att ligga kvar under historiska nivåer "för en tid" framöver, vilket även är Barclays bedömning.

Nordea spår samtidigt att Fed kommer att signalera "att man kan acceptera en högre inflation än målet 2 procent under en viss tid och att man därmed inte behöver accelerera räntehöjningarna på grund av inflationsutsikterna".

Federal Reserves penningpolitiska besked presenteras klockan 20.00 svensk tid.

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser