SOV GOTT OM NATTEN

Ibland får jag frågan om vad jag arbetar med. Svaret är alltid, jag lever på avkastning från en stark komponerad aktieportfölj. Om den som frågar inte äger några värdepapper brukar samtalet snabbt glida in på något annat ämne.

Annons

Äger vederbörande aktier brukar en monolog på flera minuter uppstå. Aktier som hen köpt och sålt och vilka vinster som realiserats. Ofta med tillägg att man borde köpt fler.

Men efter ett tag brukar det komma in inslag från någon aktie som fallit en hel del, ofta på börsens mindre listor. Och frågan jag ofta får, vad tror du om denna aktie? Jag förstår givetvis att hen äger denna aktie utan att det på något sätt framgått av monologen tidigare.

Det kan vara Precise Biometrics, Sensys, Tobii, Africa Oil, Cybaero, Gaming Corps, Starbreeze, Eltel, Nexam mfl, men även bolag på stora listan som fallit mycket som Fingerprint, Intrum Justitia och Ericsson.

Titta på hur företaget är finansierat, titta på omsättning och vinstmarginaltrend. Ställ det mot möjligheterna i framtiden, konkurrensen inklusive eventuell kommande prispress. Och till sist, glöm inte att titta på hur mycket av framtiden som är diskonterad i aktiekursen, det vill säga till rådande värdering.

Brukar bli lite tyst ett tag, eftersom hen inte ville höra det svaret.

Vad hen vill höra är att min uppfattning stämmer överens med sin egen, som sedan stärker sin tro att aktien minsann var den smarta placering som den från början skulle vara, men som nu havererat.

Slutligen brukar frågan komma som jag väntat på. Har du något köptips? Åter ett oväntat svar. Alla köp måste ses från köparens sida, hur ser ekonomin ut? Hur är risknivån? På hur lång sikt? Hur många aktier finns i portföljen och vilka?

Jag är nog en tråkig typ att prata aktier med, men jag vill bara allas bästa. Bra avkastning till lägsta möjliga risk. Köp och äg aktier som du varken behöver ha magont eller sömnsvårigheter med.

Brukar jämföra en aktieportfölj med min syn på en bil. En bil ska vara säker, bekväm, praktiskt och ska bara fungera utan krångligheter. Detsamma gäller en väl komponerad aktieportfölj, den ska bara rulla på utan krångligheter.

Men liksom bilen så behöver även aktieportföljen service ibland. Några delar i bilen behöver bytas ut eftersom de är slitna, liksom några aktier i aktieportföljen som inte håller måttet längre.

Vägen är aldrig spikrak, ibland är det uppförsbacke, ibland utförsbacke. Men med en fungerande bil/aktieportfölj så kommer man alltid fram till målet.

Skulle det ej ske, är det dags att tänka om. Vad ligger egentligen i aktieportföljen?

Grunden till en bra komponerad aktieportfölj finner man ofta i välskötta investmentbolag. Professionellt förvaltade aktieportföljer som man i många fall kommer åt under substansvärdet.

Vid en genomgång jag nyligen gjort bland tolv svenska populära investmentbolag, visar det sig att tio av dem utklassat OMXS30 senaste tre åren. Nu är detta historia och inget garanterar att så ska vara fallet de kommande tre åren.

För skojs skull kan vi ändå dyka ned i det största investmentbolaget av dem alla. 20 000 kronor satsade i Investor januari 1988, är idag värt i det fall utdelningen har återinvesterats, 1 350 000 kronor.

Kittlande?

Just i veckans nummer av tidningen Affärsvärlden finns en genomgång av våra vanligaste investmentbolag, se det som en möjlighet att enkelt läsa på.

Kanske allokeras något investmentbolag in i din portfölj. Kanske inser du att något investmentbolag du idag har i din portfölj inte längre håller måttet.

Vill du fördjupa dig än mer, tisdagen 5 september efter börsens stängning släpps en investmentbolagsspecial extended i bloggformat på min blogg.

Anmälan till Kavastus Trender 3.0

Anmälan till kurseventen Kavastus Trender 3.0 har nu öppnat för allmänheten. Med rekordstor uppslutning och över 2.000 som föranmält intresse (fick möjlighet att boka plats redan föregående vecka) håller flera av höstens kurstillfällen redan på att fullbokas. Säkra din plats till höstens mest eftertraktade utbildningsevent redan idag!

LÄS MER OCH ANMÄL DIG

Börsvärlden och Arne “Kavastu” Talving har ett pågående samarbete kring utbildningskonceptet “Kavastus Trender”. Ovanstående krönika är dock inte att betrakta som ett sponsrat inlägg/annons.

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser