Tobin-aktien studsar upp drygt 20 procent på beskedet, men handlas alltjämt mycket svagt i spåren av den rådande oron på bostadsmarknaden.

Stocks in Play – Kraftig studs i Tobin Properties efter storaffär

Några av morgonens viktigaste kurspåverkande händelser i sammandrag.

Annons

Stockholmsbörsen har backat skarpt på onsdagen i linje med utvecklingen i Europa. Detta efter breda nedgångar i Asien och röda siffror på Wall Street under gårdagskvällen. 

De amerikanska terminerna pekar mot lägre kurser vid öppningen i eftermiddag. 

Efter en dryg timmes handel var OMXS30-index ned 0,97 procent, medan Stockholm All-Share index (SAX) hade backat 0,98 procent.

AktieKursförändringKommentar
Tobin Properties20,2%Klövern tecknar aktier för 150 miljoner kronor i riktad emission
NetEnt5,5%Nordea höjer rekommendationen till köp (behåll) med riktkursen 75 kronor
Hemfosa1,3%DNB inleder bevakning med rekommendationen köp och riktkursen 125 kronor
Klövern−1,1%Tecknar aktier för 150 miljoner kronor i Tobin Properties i riktad emission
Indutrade−2,1%Tar omstruktureringskostnader på 140 miljoner kronor i Sander Meson-gruppen
Ahlsell−2,9%Deutsche Bank sänker rekommendationen till behåll (köp) och riktkursen till 60 kronor (64)
Bravida−3,9%Deutsche Bank sänker rekommendationen till behåll (köp), upprepar riktkursen 67 kronor
KappAhl−4,2%Handlas exklusive utdelning på 2 kronor
Clas Ohlson−13,5%Minskade resultatet mer än väntat i andra kvartalet

Klövern tecknar aktier för 150 miljoner kronor i Tobin Properties

Efter att fastighetsmarknaden surnat till under senare tid sker nu en större affär i sektorn. Klövern har nämligen åtagit sig att teckna 7,5 miljoner stamaktier i Tobin Properties i en riktad nyemission till kursen 20 kronor per aktie. Det innebär en finansiering på 150 miljoner kronor, framgår det av ett pressmeddelande.

Dessutom kommer Klövern garantera en företrädesemission på upp emot drygt 2,59 miljoner stamaktier, motsvarande 52 miljoner kronor. Även här är teckningskursen 20 kronor per aktie och teckningsperioden är mellan den 12 och 20 januari 2018.

"En investering av Klövern i Tobin Properties är inte ett uttryck för att bostadsmarknaden har bottnat ur, tvärtom är det ett sätt att dra nytta av framtida möjligheter som en troligtvis svag marknad under 2018 kommer att erbjuda. Tobin Properties har ett mycket duktigt utvecklingsteam som med starkare finansiella muskler kan ta till vara de möjligheter som kan komma att uppstå i kölvattnet av en svagare bostadsmarknad", konstaterar Klöverns vd Rutger Arnhult.

I ett separat pressmeddelande uppger Tobin Properties att emissionerna stärker förutsättningarna för bolaget att genomföra sin strategiska plan. Företaget passar även på att lägga fram en prognos för räkenskapsåret 2017 och 2018 där rörelseresultatet bedöms uppgå till cirka 50 miljoner respektive 250 miljoner kronor.

Teckningskursen i de två emissionerna motsvarar en rabatt på cirka 14 procent jämfört med tisdagens stängningskurs. Som en effekt av den riktade nyemissionen till Klövern blir det en utspädning för befintliga aktieägare på cirka 40 procent av antalet aktier och 42 procent av antalet röster. För den som avstår att teckna i företrädesemissionen blir den fulla effekten en utspädning på 47 procent av antalet aktier och 49 procent av röster.

De två emissionerna ska klubbas igenom vid en extra bolagsstämma den 8 januari 2018.

 

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser