Bildkälla: Stockfoto

Största prisnedgången på bostadsmarknaden sedan finanskrisen under sista två månaderna - Valueguard

Största prisnedgången på bostadsmarknaden sedan finanskrisen under sista två månaderna - Valueguard

Prisindex för privatägda bostäder sjönk med 3,0 procent mellan augusti och september, enligt den senaste månadsstatistiken från Valueguard. Detta efter att ha backat med 1,5 procent månaden innan.

Bostadsrättsindex sjönk med 2,8 procent medan villaindex backade med 3,2 procent under oktober. Säsongsjusterat sjönk det kombinerade prisindexet med 1,8 procent.

På årsbasis är det kombinerade indexet nu upp med 2,9 procent, vilket kan jämföras med +6,7 procent i september. Priserna på bostadsrätter är upp med 0,6 procent i årstakt medan villorna är upp 4,4 procent. 

Störst nedgång för priserna på bostadsrätter noteras i Stockholm, där de föll med 3,4 procent i månadstakt under oktober. Även i Göteborg och Malmö var priserna ned, med 1,2 respektive 2,9 procent. 

Tolvsmånadersförändringen på Stockholms bostadsrättsmarknad ligger nu på -2,5 procent. 

Även villaindex föll i samtliga tre storstäder på månadsbasis. I Stockholm sjönk villaindex med 4,0 procent, medan det sjönk med 1,6 procent i Göteborg och med 2,1 procent i Malmö.

Även på tre månaders sikt är det en nedgång i samtliga offentliga prisindex, vilket är första gången sedan 2011.

"Historiskt har vi sett nedgångar under hösten under 2007, 2008 och 2011. Samtliga dessa år kännetecknades av nedgångar ända till årets slut och sedan en snabb återhämtning efter årsskiftet. Nedgången de senaste två månaderna är den snabbaste sedan finanskrisen 2008", uppger Valueguard. 

Den största skillnaden på bostadsmarknaden nu mot för ett år sedan är enligt SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann att utbudet av bostadsrätter ökat, och det markant. 

"Det leder naturligt till längre förmedlingsprocesser och att bostäderna konkurrerar med varandra. För övrigt är räntorna låga, även om de bedöms stiga, arbetslösheten är låg och vi har fortfarande bostadsbrist. Den öppna diskussionen om förändrade ränteavdrag och ytterligare amorteringskrav späder på oron och avvaktan", resonerar hon. 

"Det fortsatta marknadsklimatet beror mycket på hur stor del av det stora utbudet vi har nu som säljas av innan aktiviteten på bostadsmarknaden avtar före jul. Det avgör om nästa år inleds med ett stort utbud som dämpar marknadspsykologin, eller om det tvärtom är många av de säljare vi har nu som lyckas sälja så de blir köpare efter årsskiftet samtidigt som utbudet blir mindre då. Då svänger marknadspsykologin snabbt om de faktiska faktorerna fortsätter att vara lika gynnsamma som nu", kommenterar Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER