Bildkälla: Stockfoto

Tålamod och ränta-på-ränta

Tålamod och ränta-på-ränta

Många, men absolut inte alla känner till ränta-på-ränta effekten och dess innebörd. Effekten har även kallats världens 8:e underverk. Dock används den ibland som felaktigt argument för vissa typer av investeringar.

Låt oss fastställa en sak först. Det viktigaste är att vara på rätt sida av räntan, dvs. erhålla ränta (avkastning), inte betala den. Håll dig således ifrån lån i så stor utsträckning som det går.

Personligen anser jag att lån är acceptabelt om anledningen till lånet är att skapa avkastning, antingen i rena pengar eller i kunskap. Däremot bör lån begränsas i största möjliga mån för köp av kapitalvaror och annat som enbart faller i värde så snart du har fått dem i din hand.

Ett gammalt talesätt som jag ofta tänker på när jag reflekterar över olika investeringsstrategier är:

”There are hundreds of paths up the mountain,
all leading in the same direction,
so it doesn’t matter which path you take.
The only one wasting time is the one
who runs around and around the mountain,
telling everyone that his or her path is wrong.”

Så för att leva som jag lär tänker jag inte säga att något är bättre än det andra, däremot har jag via mitt företag (Börssignaler.se) åtagit mig att hjälpa alla som vill nå toppen på berget på ett planerat och genomtänkt sätt. Jag avser inte stå nedanför och ropa utan istället leda och visa väg, ibland blir det omvägar för fin utsikt men grundtanken är alltid att välja den lättaste vägen – för till skillnad mot vad många tror finns det ingen anledning att göra det svårt när det handlar om investeringar.

Jag har i flera tidigare krönikor diskuterat olika typer av strategier och sätt att investera på, jag har själv även provat på det mesta under de senaste 20 åren. Allt ifrån daytrading innan och under IT-kraschen till Buy&Hold och utdelningsinvestering efter finanskrisen.

Det jag dock lärt mig är att det viktigaste inte är vilket sätt du investerar på utan din totalavkastning samt vilken risk du tar för att uppnå denna.

Den grupp av investerare (ofta nya) jag är mest kritisk och orolig över är de som letar raketer via vissa forum och aktiegrupper, men dessa läser sannolikt inte denna krönika och är också ofta väldigt svåra att nå och med vart de befinner sig på Dunning-Kruger grafen. Tyvärr.

En annan stor grupp som befinner sig betydligt längre fram (mestadels) på samma graf är ”utdelningsinvesterare”. Dessa är oftast mycket kunnigare och med större erfarenhet men många har fått det om bakfoten och är insnöade på hög utdelning och ser inte till vad som faktiskt spelar roll, totalavkastning.

Det är absolut inget fel med att köpa ett bolag med utdelning, det är snarare att föredra då de ofta uppvisar lönsamhet däremot ska det inte vara den enda anledningen till köp. Framförallt inte för en investerare som är i starten av sin investeringskarriär. Att limitera uppsida till utdelningens storlek är allt annat än positivt. Hög utdelning i sig kan - om man vill sticka ut hakan - tolkas som att bolaget själva inte kan avkasta detta kapital bättre än du som investerare – ganska negativt – eller?

Låt oss ta ett extremt exempel med Telia som sedan börsintroduktionen 13 juni 2000 fallit med 60 %. Utdelningsinvesteraren säger då – ja men inklusive utdelning ser det inte lika illa ut. Nej – inte lika illa. Förlusten uppgår då till mer modesta -7 %.

-7 % på drygt 16 år, inklusive utdelning. Aj!

Och efter 16 år väljer sedan Telia att sänka utdelningen med 1/3 från 8,4 % till 5,6 % (kurs ~35kr). Nej – ska du investera i utdelningsaktier så bör du bygga dig en bred portfölj så risken för enskilda bolagshändelser inte tar dig 15-20 år bakåt i din investeringskarriär.

Diversifiering ska inte underskattas och det är inte vare sig modigt, kunnigt eller tufft att enbart investera i 1-5 aktier, den bolagsspecifika risken blir alldeles för stor.

Personligen så arbetar jag med breda aktieportföljer, bolagen får gärna dela ut pengar vilka återinvesteras löpande, dock inte nödvändigtvis i samma bolag som delade ut.

Jag stirrar mig inte blind på utdelningens storlek utan på total avkastning på portföljnivå.

Bolagen får gärna ha god utdelningstillväxt men måste även ha god kurstillväxt, för det är ju totalavkastningen som räknas. Inget annat.

Min och Börssignaler:s väg upp för berget är:

  • Lönsamma och växande bolag, gärna med utdelning och god utdelningstillväxt
  • Positiv trend (stigande aktiekurs)
  • Individuell styrka (momentum)
  • Relativ styrka (högre momentum än index)
  • Låg eller skälig värdering

Som karta använder vi ett rankingsystem och månatlig genomgång för våra strategier och en realtids-GPS för våra signalmodeller som har daglig handel. Om hinder uppstår, väljer vi annan väg, men med samma mål i sikte. Maximerad totalavkastning till lägsta möjliga risk.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER