”Vi har lärt oss att den AI-drivna utbyggnaden av datacenter också är en viktig drivkraft för ökad efterfrågan på el. Detta är en strukturell förändring, eftersom vi har sett en minskad efterfrågan på el i Europa under de senaste 15 åren, i huvudsak på grund av energieffektiviseringsåtgärder, förändringar i förbrukningen som utlöstes av kriget i Ukraina och energiintensiva industrier som flyttar till länder med lägre elpriser”, säger förvaltaren till Finwire.
Nu när efterfrågan ökar, i både Europa och i USA, behövs större kapacitet. Han tillägger att den förnybara energin är en av de billigaste kraftkällorna i många delar av världen och går snabbt att bygga ut, till skillnad från exempelvis kärn- och gaskraftverk.
”Vi förväntar oss en stabil efterfrågan gällande sektorn för förnybar energi framöver, med en attraktiv riskjusterad avkastning, värderingar under marknadsgenomsnittet trots starka långsiktiga tillväxtutsikter och förbättrade finansieringsvillkor i takt med att räntorna förväntas komma ner.”
Även nya regleringar som Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) och satsningar på infrastruktur, som höghastighetståg, stöttar, enligt Buchwitz, grön energi och koldioxideffektiva processer. Dessutom anses den europeiska marknaden erbjuda attraktiva investeringsmöjligheter på grund av lägre värderingar jämfört med USA och sina egna historiska nivåer.
En riskfaktor som förvaltaren lyfter till följd av Donald Trumps vinst i det amerikanska presidentvalet, är att vissa europeiska klimatpolicyer kan komma att dras tillbaka om de anses vara för hårda eller ofördelaktiga för industrin.
”Jag tror dock att investerarnas förtroende kommer att återvända när de inser att Europa fortfarande är fast beslutet att minska koldioxidutsläppen och fortsätter att gå mot en mer hållbar ekonomi. Investerarna kommer åter att fokusera på bolagens fundamenta, vilket kan leda till en ny uppvärdering."
Avslutningsvis beskriver Buchwitz företag som arbetar med förnybar energi, särskilt allmännyttiga bolag och utvecklare, som särskilt attraktiva till följd av den ökade efterfrågan på el och förväntade lägre räntor. Även bolag som bidrar till att bygga ut elnäten, i synnerhet i USA, samt aktörer inom järnvägssektorn, både i Europa och USA, anses ha stor potential.
”Jag anser att den försäljning som vi har sett i vissa av hållbarhetssektorerna erbjuder intressanta långsiktiga investeringsmöjligheter, eftersom vi tror att fundamenta är betydligt starkare än det nuvarande sentimentet.”