Bildkälla: Stockfoto

Ökad spänning kring Skånska Energi – SvD Börsplus

Ökad spänning kring Skånska Energi – SvD Börsplus

Skånska Energi fick i dag motta ett bud från en ny uppvaktare i form av Infranord Energi om 70 kronor per aktie. SvD Börsplus kommenterar vad som händer kring Skånska Energi och funderar lite på likheter i en tidigare affär i sektorn.

För ett par veckor sedan lade riskkapitalfonden Acsnacs Energy ett riktigt snålbud på 60 kronor per aktie i Skånska Energi. Det budet låg då 8 procent under dagskursen. Aktien hade också handlats över 60 kronor merparten av året. Styrelsen för Skånska Energi rekommenderade det tidigare budet.

"Argumentet för detta handlade om att den reglerade elnätsaffär som är merparten av vinstförmågan inom Skånska Energi står inför en sänkning av den så kallade intäktsramen. Detta skulle minska vinsterna i framtiden, lyfte riskkapitalisterna fram", skriver SvD Börsplus.

"Något som hänt sedan det första budet kom är att hotet om minskad intäktsram, och sämre lönsamhet i elnätaffären, minskat något. För en vecka sedan gav Kammarrätten elbolagen rätt att ´ta med sig´ intäktsutrymme från tidigare perioder in i de kommande. Saken är mycket tekniskt men i praktiken blir det ökade intäkter för elbolagen. Bra i så fall för Skånska – och skäl för att budet ska vara högre", skriver SvD Börsplus.

En annan sak som man kan konstatera är att det återigen är en finansiell köpare som kommer med ett bud. Grundregeln är att industriella köpare kan betala bättre då de normalt sett kan utvinna synergier i en affär. Regionala Kraftringen (före detta Lunds Energi) vore en naturlig kandidat i detta fall, men även EON, skriver analytikern.

SvD Börsplus skriver att man såg Elverket Vallentuna, som i stora drag liknar Skånska, fick uppvaktning både av EON och Ellevio där den senare till sist köpte ut bolaget. Industriella köpare i bägge fallen.

"Utan att vet hur detta slutar kan Börsplus fundera lite över Skånska-styrelsens iver att sälja. De rekommenderar nu 70 kronors-budet. Kanske sitter de på information som gör snabb försäljning till ett logiskt alternativ. Men elbranschen handlar i andra sammanhang mycket om långsiktighet. Elverket tackade nej till EON:s bud varpå tyskarna fick ett huvudägarskap utan full kontroll. Det skadade inte bolaget och till sist, efter 10 år, kom ett nytt bud som gav ägarna en avkastning på 6 procent per år före utdelningar. Okej avkastning för en lågriskinvestering. Motstånd kan löna sig", skriver SvD.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER