Bildkälla: Stockfoto

Bioinvent har flera projekt på väg in i klinik, finansieringsfrågan en utmaning – vd

Bioinvent har flera projekt på väg in i klinik, finansieringsfrågan en utmaning – vd

Forskningsbolaget Bioinvent hoppas i bästa fall kunna se de första tecknen på effekter med den längst sprungna läkemedelskandidaten BI-1206, som utvecklas i kombination med rituximab, under 2019. Parallellt driver bolaget flera utvecklingsprojekt, till exempel med Pfizer och Transgene. Bolaget anser sig ha gjort sin läxa i preklinik men finansieringsfrågan kvarstår som en utmaning. Det framkom under bolagets kapitalmarknadsdag som tog plats i Stockholm under måndagen.

- Vi måste ta in pengar i något läge så klart, sade bolagets relativt nytillträdde vd Martin Welschof under presentationen.

Bioinvent har genomgått stora förändringar under den senaste tiden, med en ny vd som tillträdde i september och tre nya styrelseledamöter som anslutit. Bolaget har förutom teknikplattformen First flera utvecklingsprojekt i pipeline och en egen tillverkning som kan generera intäkter.

Läkemedelsprojektet där BI-1206 ingår i en kombinationsbehandling med den aktiva substansen rituxamab utvärderas i dagsläget i den första delen av en klinisk fas I/IIa-studie inom Non-Hodgkins lymfom, NHL. Studien är öppen och när bolaget inleder doseskaleringsdelen nästa år skulle Bioinvent i bästa fall kunna se de första tecknen på effekter redan då, menar Martin Welschof.

Rituximab ingår i Roches läkemedel Mabthera, som är en godkänd behandling av Non-Hodgkins lymfom, men som inte får svar hos alla patienter. Genom att kombinera substansen med Bioinvents BI-1206 anser bolaget sig kunna behandla patienter som i dagsläget inte svarar på rituximab.

- Vi ska visa att vi kan väcka rituximabs effekt där den inte längre fungerar. Det är en gigantisk marknad, i princip alla marknader där rituximab finns i dag, sade bolagets forskningschef Björn Fredéus och fortsatte:

- Denna behandling är den första i sin klass inom hematologi. Även om det finns konkurrens där ute så är vi långt ifrån dem.

I studien ska 24 patienter rekryteras i Europa och USA som efter behandling kommer att följas under ett år. Topline-resultat väntas under första halvåret 2020.

Förutom Non-Hodgkins lymfom kan behandlingen även vara verksam inom två andra cancerformer, vilket skulle innebära ett marknadsvärde på 5 miljarder dollar bara i USA. Under 2019 kommer bolaget att ansöka om särläkemedelsstatus, så kallad orphan drug-designation, för kombinationen inom indikationen mantelcellymfom i USA.

Utöver BI-1206 och rituximab driver bolaget två projekt inom solida tumörer som riktar sig mot samma mål, FcγRIIB. Projekten αFcγRIIB och BI-1607 befinner sig båda i preklinisk utveckling med plan att gå vidare in i klinik under 2019.

Bioinvent har också ett forskningssamarbete med Transgene där bolagen ska utveckla nästa generations onkolytiska virus. Planen är här att gå in i klinik under 2020, eller tidigare. Därtill har Bioinvent ett antikroppsamarbete med Pfizer

Genom samarbetet med Pfizer kan Bioinvent få milstolpeersättningar på upp till 500 miljoner dollar. En första ersättning från Pfizer kommer dock att vara mer av en symbolisk summa eftersom att beloppets storlek växer vartefter projektet avancerar, förklarar vd:n.

- Det kommer inte att lösa några finansiella problem just nu, sade Martin Welschof.

Bolagets likvida medel i slutet av den senast rapporterade perioden uppgick till 107,1 miljoner kronor (162,6).

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER