Bildkälla: Stockfoto

LO-ekonomerna spår BNP-tapp på 14 procent i andra kvartalet och 5 procent under helåret

LO-ekonomerna spår BNP-tapp på 14 procent i andra kvartalet och 5 procent under helåret

LO-ekonomerna spår att den svenska bruttonationalprodukten kommer att falla med 14 procent under det andra kvartalet, räknat på årsbasis. På helåret kan BNP-tappet bli runt 5 procent.
Ekonomerna utesluter inte att arbetslösheten kan stiga till över 10 procent under kommande månader. Mot slutet av året kan arbetslösheten krypa under 10 procent igen och därefter sjunka ytterligare 2021.

Det framgår av ett pressmeddelande om rapporten Ekonomiska krisutsikter våren 2020.

LO konstaterar att de satsningar som regeringen gör nu har målet ekonomisk överlevnad.

"Att som vid en ”normal” konjunkturnedgång stimulera efterfrågan för att få fart på ekonomin är inte möjligt, eller ens önskvärt. Målet för de akuta åtgärderna är i stället ekonomisk överlevnad. Företag som blir av med en betydande andel av intäkterna klarar inte av att betala löner och fasta kostnader – anställda som blir av med sina inkomster kan inte betala sina räkningar", skriver ekonomerna.

Regeringen har presenterat flera angelägna reformer för att överbrygga krisen, försäkra oförsäkrade och inleda en betydande utbyggnad av utbildningsinsatser. Åtgärderna som hittills har presenterats har beräknats kosta cirka 85 miljarder för 2020.

"De åtgärder som staten hittills vidtagit kommer dock inte att räcka. Utgångspunkten för den ekonomiska politiken bör vara att staten har sistahandsansvaret för att i grunden livskraftiga företag ska finnas kvar och att människor inte hamnar utan materiell försörjning", skriver ekonomerna.

LO-ekonomerna anser att tre utökade reformer är prioriterade i närtid:

1) Skapa möjlighet till heltidspermittering med statligt stöd.
2) Avisera redan nu att de generella statsbidragen till kommuner och regioner kommer höjas med minst 30 miljarder kronor.
3) Permanenta förbättringar av den inkomstrelaterade arbetslöshetsförsäkringen.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER