Bildkälla: Stockfoto

Spararna köpte Tesla i januari, sålde Evolution - Avanza

Januari var en månad med breda nedgångar på Stockholmsbörsen som sjönk 14 procent på 14 handelsdagar. Avanzas sparare ser det dock som ett köpläge och har gjort stora nettoköp under månaden skriver nätmäklaren under fredagen.

Privatsparare gjorde 447 700 affärer per dag i januari vilket är en minskning med 5 procent jämfört med samma period föregående år.

”Bidragande faktorer till den turbulenta starten på året är rejäla uppgångar på räntemarknaden, förväntningar om flertalet räntehöjningar från FED, geopolitisk oro i Ukraina och amerikanska hedgefonder som har sålt teknikaktier i den snabbaste takten på ett årtionde. Sammantaget har det lett till en omvärdering av börsen och fortsatt sektorrotation. Högt värderade tillväxtaktier har hamnat ute i kylan samtidigt som värdebolag vunnit mark, dessutom ser vi att fjolårets vinnare nu trängs längst ned i förlorarlistan. I det läget är det klokt att komma ihåg var aktierna kommer ifrån, många har bjudit investerarna på goda resor senaste åren”, skriver Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Den mest köpta aktien under månaden var Tesla, följt av Investor och SBB.

”Elbilstillverkaren Tesla som är den mest ägda amerikanska aktien hos Avanza var tillika den mest nettoköpta aktien för andra månaden i rad. Sedan toppnoteringen i november har bolaget tappat en fjärdedel av börsvärdet vilket lockat många till att trycka på köpknappen. Tesla attraherade mer än var fjärde krona under månaden och sedan årsskiftet har antal aktieägare stigit med 10 procent”, säger Nicklas Andersson.
Vidare på listan över månadens mest köpta aktier hittar man många av förra årets vinnare som sett stora nedgångar under inledningen av året.

Mest köptaMest sålda
TeslaEvolution
InvestorAstra Zeneca
SBBHandelsbanken
AvanzaEricsson
NibeAspire Global
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER