Bildkälla: Stockfoto

Europeiska mobilnät kan slås ut i vinter

Den finns en risk att stora delar av mobilnäten i Europa slås ut i vinter om det förekommer strömavbrott eller energiransonering, rapporterar Reuters.

Bakgrunden är att de nuvarande reservsystem som finns i europeiska master inte räcker för att kunna klara av omfattande strömavbrott. Det uppger fyra chefer inom telekombranschen till nyhetsbyrån.

Det finns idag en halv miljon master runt om i Europa vars reservbatterier kan hålla i gång dem i cirka 30 minuter.

Nu uppges flera EU-länder, däribland Sverige, jobba med att försäkra att kommunikationen kan upprätthållas även om reservbatterierna i de tusentals mobilantenner som finns utspridda över deras territorium skulle bli uttömda.

En talesperson för svenska Post- och telestyrelsen har sagt att man finansierar inköp av transportabla bränslestationer och mobila basstationer som ansluts till mobiltelefoner för att hantera längre strömavbrott.

Telekomjättarna Nokia och Ericsson, som levererar utrustning, uppges samarbeta med mobiloperatörer för att mildra effekterna av en elbrist, uppger flera källor till Reuters. Båda företagen har avböjt att kommentera frågan.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER