Bildkälla: Stockfoto

Idogen hoppas emission attraktiv för befintliga ägare, tror inte på några större pengar från TO-program – vd

Idogen hoppas emission attraktiv för befintliga ägare, tror inte på några större pengar från TO-program – vd

Forskningsbolaget Idogen backar drygt 30 procent efter att ha föreslagit en emission som ska ge bolaget knappt 61 miljoner kronor. Bolagets vd Lars Hedbys räknar inte med att bolaget kommer att få in något väsentligt kapital från teckningsoptionen som löper ut i vår och hoppas att det liggande emissionsförslaget är tillräckligt attraktivt för att befintliga ägare ska hoppa på erbjudandet. I samma veva meddelades planer på att byta lista, något han gör som förberedelse ifall det går bra för bolaget framöver.

Emissionen är lika stor som bolagets börsvärde enligt tisdagens stängningskurs och utspädningen är på 62,5 procent, vad har du för kommentar till det?

- Emissionen är stor för att vi har en ganska låg kurs just nu. Detta efter att vi kommunicerat förseningar som marknaden inte tyckte om. Emissionen ska, om vi får 80 procent, ge oss finansiering som räcker till april 2020. Det är en kapitaliseringshorisont som är ganska rimlig för det börsvärde vi har. Vi har försökt vara konservativa där och har även försökt att skapa något attraktivt för befintliga ägare att gå in för att minska utspädningen. Vi hoppas ju att befintliga ägare ska gå med här och att de ser potentialen för en intressant uppgång för bolaget, säger Lars Hedbys till Finwire.

Emissionen garanteras av en grupp så kallade toppgaranter, som motsvarar 13 miljoner kronor av emissionen. Bland toppgaranterna ingår fyra investerare som inte nämns vid namn. Vilka är dessa som investerar?

- Det är ett antal investerare som vill hålla låg profil och därmed vara anonyma. De har sagt att de gillar bolaget och vill vara med långsiktigt fram till att vi kan visa att vår teknik fungerar i klinik. Det är privatpersoner eller så kallat family office, personer som förvaltar familjens kapital som brukar investera i sektorn, säger Lars Hedbys.

Även ledningsgruppen och styrelsen deltar i emissionen.

- Alla har stoppat in en slant efter förmåga, säger Lars Hedbys som själv investerar 0,2 miljoner kronor i emissionen.

Pengarna ska gå till arbetet med processutveckling och uppskalning till klinisk nivå samt GLP-kvalitet samt prekliniska studier för IDO 8 och IDO-T. Förutom emissionspengarna väntar bolaget på finansiering från EU-programmet Horizon 2020 där den största delen väntas inför starten av de kliniska studierna.

- Det kommer nog att dröja sex månader innan vi får mer pengar från EU. Samtidigt behöver vi få största delen, som är kopplat till den kliniska studien, innan studierna drar igång.

Lars Hedbys står fast vid de tidigare kommunicerade tidsplaner för projekten IDO 8 och IDO-T, där planen är att gå in i klinik första halvåret år 2020 respektive sent år 2020.

- Än så länge ligger vi kvar med den tidsplanen, säger han.

Finns det en risk att tidsplanen förändras?

- Det finns mycket risker längst vägen, men vet ju aldrig, det är läkemedelsutveckling vi håller på med. Tänkbara risker är att vi behöver jobba mer med processen på forskningsnivå för att få en robust och reproducerbar process, det måste vi lyckas med och det finns såklart en del risker med det. Det finns även en del risker med säkerhetspaketet, jag ser det som en ganska låg risk att vi får problem där, men det är så klart också en risk, säger han.

Idogen har ett teckningsoptionsprogram som löper ut våren 2019 där kursen ligger på 6 kronor. Hur stor ser du att sannolikheten är att ni får in pengar den vägen?

- Jag bedömer det som en liten sannolikhet att vi får in ordentligt med kapital den vägen. Vi har en hel del triggers som kommer de kommande 3-6 månaderna men om det räcker är ytterst osäkert som jag ser det, säger han.

Bolaget har nyligen valt att utvärdera sin teknik som behandling inom autoimmuna sjukdomar, en satsning som görs parallellt med utvecklingen inom sina tidigare terapiområden.

- Vi har tre teoretiska områden där vår teknologi kan vara intressant. Nu har vi tagit ett första steg att utvärdera ett par områden där det finns stora medicinska behov och möjlighet till särläkemedelsstatus, säger Lars Hedbys som påpekar att kostnaderna för forskningen inom de autoimmuna sjukdomarna är ganska låga och enbart skulle ta mellan 5-10 procent av emissionskapitalet i anspråk.

I samband med att bolaget föreslår emissionen kommunicerar bolaget planer på att byta till Nasdaqs tillväxtlista First North tidigt nästa år. Att bolaget väljer att byta lista efter att aktiekursen mer än halverats sedan årsskiftet verkar inte bekymra Lars Hedbys som menar att han förbereder bolaget för att det ska gå bra.

- Tanken är att gå till First North så fort som möjligt. Detta för att förbereda bolaget för listning på den stora börsen under förutsättning att vi lyckas med de kliniska studierna. Går det bra i klinik har vi siktet på den stora listan under 2021 eller 2022, säger han och svarar på frågan om tajmingen:

- Det är något vi funderat på under en längre tid. Vi hoppas och tror att det ska vara en bättre tid längre fram. Vi förbereder bolaget för att det ska gå bra. Då är det naturligt att vi tar det i olika trappsteg.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER