I SAMARBETE MED TOPRIGHT NORDIC
Bildkälla: Stockfoto

15 Minuter TopRight utskrivet från Live Video på Traders Club 2020-06-25

15 Minuter TopRight utskrivet från Live Video på Traders Club 2020-06-25

Hej allihopa! Anders Myrbäck här och välkomna till 15 minuter om TopRight Nordic. Jag tänkte presentera lite kort om aktuella händelser och det handlar lite om årsredovisningen, kritiken från våra revisorer och de åtgärder som styrelsen och ledningen har vidtagit. Jag tänker summera första halvåret 2020.

Jag kommer att gå igenom vårt affärsläge, prata lite om avtalet med Polestar och andra saker som vi jobbar med. Tanken är att det här ska vara en snabb update på 15 minuter. Tekniken är också lite speciell. Man står och pratar och tittar in i en skärm. Men jag hoppas att det ska funka bra och att ni får information om bolaget.

Och frågar kan man ställa i chatten om så ska jag försöka svara på så här hela tiden men det börjar lite. Vi gick ut med en årsredovisning och vi fick ju ganska skarp kritik från vår revisor och det handlade om våra administrativa rutiner. De tittade och pekade på risker i våra upplägg med intäkter och kvalitet som terroriserar samt våran eftersläpning och fakturering. Och självklart så tog ju styrelsen som vd detta på största allvar och vi har redan gjort det mesta i det mesta vi reder ut att det är bolagets berättelse som finns att läsa då 2019.

Jag tänker gå igenom de sakerna och vad vi har gjort för att bygga bort det här och bygger en centraliserad ekonomi funktion i Göteborg där vi har våra telefoner. Vi tar bort extern konsult stöd som vi har haft i respektive bolag de har jobbat i har personerna i samhället varit eller är topplaget men inte sett till helheten. Det vi nästan avvecklat helt och hållet byggt. En funktion som sitter i Göteborg. Vi har jobbat med våra leveranser och våra projekt styrning och vi har rekryterat ett antal projektledare och projekt koordinator, de sitter också i Göteborg.

Där har vi en bra central styrning på allt som går ut och alla projekt. Vi har bestämt oss för att vi ska ha ett gemensamt affärssystem för bolagen inom koncernen och just nu är det tre av fyra bolag som jobbar i samma. Det fjärde kommer att gå över under senhösten. Vi har också insett att en del av kritiken finns på eftersläpningar, hur vi har styrt projekten och redovisat intäkter och annat. Och här har vi integrerat ett projekt- och redovisning system, där allting följs upp.

Alla projekten alla kostnader alla underentreprenörer som jobbar åt oss så vi får väldigt bra koll på alla affärer som vi - så blir det projekt och alla affärer vi gör är projekt. Vi tar också sikte på att vi ska ha en styr och ledningsuppföljning, vi ska bli kvalitetscertifierade. Delar av teamet jobbar med det just nu väldigt intensivt. Du jobbar också med verksamhetsuppföljning som sker veckovis. Jag leder dem, alla bolagen följer samma modell. Vi redovisar det på måndagar där jag träffar alla via digitala eller fysiska möten och ett antal nyckeltal som vi följer upp våra projekt våra kassaflöden vilka affärer vi har på gång.

Beläggningen hur de ser ut hur personalen ser ut och så vidare. Det har vi jobbat med nu under sex månader. Vi ser ett väldigt tydligt resultat så det är saker som den gjort för att möta kritiken som våra revisorer har lyft fram. Om vi ser de erfarenheter till 2019 vi faktiskt passerat snart ett halvår är 2020. Och ser man 2019 då den situation som TopRight var i, den var väldigt hårt ansträngd i början av 2019 och det var delvis förlamad av massa olika skäl men i 2019 så la vi också grunden för tillväxtresa vi tillsammans med Polestar utvecklade en plattform och vi gjorde leveranser till Torslanda, Oslo, Beijing med flera.

Under den här perioden förvärvade vi först TD Light, sedan Ferm o Persson, HISAB och Visual Solutions. Klart vi har gjort massor av saker. Vissa har gått bra och den kanske största lärdomen som vi har är att våga göra misstag och lära oss av misstagen och bygga in det i förbättringar. Så det är klart att den kritiken som vi fick av revisorerna för 20 19. Med tanke på det läget och vad vi har genomfört i äffärer men också vad vi genomförde i förvärv var det fantastiskt egentligen. Riktigt bra jobbat av teamet.

Om vi släpper det och går in och tittar lite på våran tillväxtresa så har vi haft en fantastisk utveckling här 2020. När vi gick ut med affären med Polestar så kommunicerade vi ganska direkt därefter hur vår och orderbok ser ut och den håller i sig. Vi har en jättebra tillväxttakt idag har vi tagna order på 95 miljoner kronor i koncernen. Och vi har offerter ute på 562 miljoner kronor. Vi har ett par intensiva veckor innan Sverige tar sommaruppehåll och vi göra allt vi kan för att stänga och ta hem flera affärer.

Det ser väldigt positivt ut just nu. I dag kommunicerar vi en tilläggsbeställning på Polestar på fyra miljoner. Jättekul. Vi kommunicerar ut endast affärer som ligger runt strax under miljon kronor. Alla affärer vi tar som är mindre då upp till åtta hundratusen kronor kan vi säga kommunicerar vi inte så där fyller vi på ganska snabbt takt. Våran tillväxt resa brukar vi benämna det handlar om organisk tillväxt och eventuella förvärv. Vi tittar hela tiden på möjligheter men just nu så konsoliderar vi verksamheten och gör en koncern med de här fyra bolagen och skapar stabilitet och struktur. Men naturligtvis tittar vi på hur ser vår tillväxt ut och var finns det förvärv. Vi jobbar med att utveckla Avtalet med Polestar men också med avtalet Volkswagen och kommer att komma in lite mer på det sedan. Vi satsar väldigt mycket inom SMART LED och det är en produkt som bolaget TD Light har utvecklat under många år, där vi nu har en bra marknadsbearbetning, starkt varumärke – vi skall inte säga att vi är ensamma, marknaden är gigantiskt men just att vi kan leverera de här lysrören i ett koncept gör att vi kan skapa en bra position på marknaden. Vi jobbar också med glaslösningar, där vår kunskap om SMART Glas tillsammans med glas i Ferm o Persson och den nyfikenhet vi har i bolaget så tar vi ny mark. Vi har jättemycket förfrågningar på glaslösningar där vi skall leverera SMART Glas, Glas och upplevelsen i form av projektionslösningar och annat. Sedan ser vi en stark ökning där vi är tillsammans flera bolag – Ferm o Persson, HISAB och TopRight går in med lösningar där alla tre levererar en del så det blir en unik helhet. Den är jättekul att den verkligen tar fart, hoppas vi kan räkna hem ett antal affärer här lite längre fram i höst. Det är lite om vår tillväxtresa.

Om vi bara tittar lite på Polestar-avtalet som vi efter hårt arbete vann den upphandlingen för alla siter runt om i Europa, UK och Nordamerika. Dels fick vi en tilläggsorder idag på backoffice, vi levererar kringutrustning till alla de här enheterna, det är vi naturligtvis glada för. Jag tror att skälet till att vi fick den beställningen att kunden ser stora fördelar med att vi som en leverantör levererar en helhet. Vi har en extremt bra logistik- och leveransfunktion och det värdesätter Polestar jättemycket. Sedan får vi mindre utökningar, det är skärmar till Olso, det är Pop-Up Stores till USA osv så det finns ju en bra framdrift i projektet. Just nu har vi 7 siter som är delvis levererade och vi slutöverlämnar Göteborg imorgon, sedan har vi Stockholm och sedan är det ytterligare 5 siter runt om i Europa som kommer levereras inom 4 veckor. Sedan kommer det rulla på så tanken är att när året är slut så har vi gjort hela vår leverans. Sedan hoppas vi naturligtvis att vi får vara med på den expansion som Polestar gör framöver. Vi skall göra allt vad vi kan för att få en hög kvalitet i allt det vi levererar. Där har ni lite om Polestar och vad vi gör där.

Om vi tittar på vad vi gjort i bolaget för att utvecklas, vi är ett väldigt säljdriven organisation, vi har fyllt på med en hel del säljresurser men även leverasorganisation för de hänger ihop väldigt tydligt då.Vi bygger en organisation, i Stockholm har vi ett showroom, i Göteborg har vi vårt huvudkontor och centrala funktioner som ekonomi, finans och projekt och vi har även ett showroom där.Vi har nyligen etablerat oss i Södra Sverige i Malmöregionen, där har vi anställt Dennis som utgår därifrån. Så där bygger vi säljorganisationen och vi kommer säkert fylla på med ytterligare 4—5 personer som jobbar med försäljningen eftersom sommaren, det känns jättekul att kunna utveckla organisationen. En kvart går ganska snabbt! Vi har stålbadats ett antal gånger, vi har tagit oss ifrån det här lilla bolaget startade 2012, 2016 började ytterligare några medarbetare, däribland jag, vi tog oss till börsen 2018, vi har förvärvat ett antal bolag, så vi har under en väldigt kort tid vuxit fort och det har varit väldigt många motgångar men också många positiva delar. Vi har lärt oss av de här stålbaden och vi får kämpaglöd, vi är envisa och det är helt avgörande! Vi brukar säga att vi har en del av vår kultur är att vara i ständig förändring och det tror vi är en av nycklarna till vår framgång, vi stannar aldrig upp, vi utvecklas hela tiden för att möta kunder som har förfrågningar inom våra områden. Jag tror det är en av nycklarna faktiskt. Jag tänkte se om det kom in några frågor….fick en fråga om vi kommer klara vårt omsättningsmål för 2020 / eller om vi överträffar…det är ju lite svårt att säga men en orderbok på 95 mkr och en offerstock på 562 mkr .. och förhoppningsvis kan vi landa på 100-strecket före Q2 stänger, så har vi ett omsättninggsmål på 160 mkr för 2020 (rullande omsättningsmål förtydligas red amn.) …så vi är en god bit på väg men om vi kommer överträffa eller så det får Q3 och Q4 visa – men bra fart i försäljningen och bra fart i leveranserna och förtroende från många stora kunder.

En fråga kring Volkswagen – vi skulle faktiskt haft ett möte idag på Hamngatan (Stockholm) tillsammans med Ansvarig på Volkswagen. Vi har som ni vet fått 3 st beställningar, en i Linköping, en i Hammarby Sjöstad och en på Hamngatan. Linköping är levererad och inom 10 dagar har vi levererat  Hammarby Sjöstad och Hamngatan är nästa projekt. De har beslutat att bygg aom och göra ett helt nytt showroom, förhoppningvis kommer vi leverera lite mer. Sedan är vi ute och träffar ÅF runt om i Sverige och vi har lämnat en hel del förslag på nya siter. Nästa vecka har vi det här mötet med Volkswagen och då hoppas vi att kan sätta formerna och hur en sådan plan kan se ut. Vi hade stora svårigheter under 2019 att klara leveranserna, en del av kritiken från revisorerna,

Men vi har visat att vi klarar att hantera i dessa motgångar Polestar också VW, där hoppas jag verkligen att vi får en bra utväxling.

Snart kommer sommaren, för oss är det några intensiva veckor, vi stänger inte ned vår verksamhet. Vi skall leverera 7 siter till Polestar, 5 till i Europa, så vi gör allt vi kan för att stänga Q2 och kunna leverera bra siffror i rapporten som kommer lite senare, efter sommaren.

Jag tror jag stannar här och stort TACK till Er som var med och lyssnade. Hoppas Ni all får en bra sommar, passa på och ligga i hängmattan, läsa en bra bok och lyssna på en bra sommarpratare. Jag skall själv lyssna på ÖB som jag inte har hunnit med och försöka vara ledig några veckor, vara på Gotland och i Dalarna och Jämtland på vandring. Så ser väl mitt program ut och mellan varven där säkerligen en hel del jobb. Stort Tack för Ni var med och önskar Er all en trevlig sommar!

Hej Så Länge!

Anders Myrbäck
VD TopRight Nordic
Noterat på NGM Nordic SME
2020-06-25

Det här är en sponsrad artikel framtagen i samarbete med TopRight Nordic. Sponsrade inlägg är en del av Börsvärldens annonserbjudande. Om du med anledning av våra sponsrade inlägg önskar att komma i kontakt med oss, vänligen skriv till IR@borsvarlden.com.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER