Gästkrönika Börshandlade fonder, eller ETF:er, har fått ett enormt uppsving under senare år i takt med att institutioner och privatpersoner letar billiga alternativ till aktivt förvaltade fonder. Men vad ska man tänka på när man väljer en ETF och hur vet man som sparare att den ger önskad exponering till rätt pris? Fredrik Nilsson, Head of ETF Business Development, Nordic region, på Invesco, hjälper oss att reda ut begreppen och ger oss också några handfasta tips på vägen.
Denna vecka har vi glädjen att presentera Fredrik Nilsson välkommen som ny gästkrönikör hos oss här på Börsvärlden. Fredrik är idag verksam på Invesco och har över 14 års erfarenhet från den globala kapitalmarknaden. Innan hans tid på Invesco har han bla varit verksam på BlackRock och RBS.
En börshandlad fond, även kallade ETF (från engelskans Exchange Traded Fund), är en fond som handlas direkt på börsen precis som vanliga aktier. En ETF följer utvecklingen på en underliggande tillgång, till exempel ett aktieindex, en region eller en råvara och syftar till att ge spararen en bred exponering till en relativt låg avgift. Just den kostnadseffektiva exponeringen har fått investerare att flockas till tillgångsslaget på senare år och idag förvaltas över 10 biljoner dollar i ETF:er världen över.
Trenden mot en ökad andel ETF:er i investerares portföljer är rationell, i synnerhet i takt med att avgifterna för dessa produkter hela tiden pressas när konkurrensen på området ökar. Detta samtidigt som aktivt förvaltade fonder har fått det allt svårare att slå marknaden och därmed motivera en högre prislapp. Enligt den senaste rapporten från SPIVA avkastar hela 83 procent av de aktivt förvaltade storbolagsfonderna i USA sämre än indexet S&P 500 över de senaste tio åren. Siffran ser snarlik ut för europeiska fonder.
Leta bred exponering till låg avgift
När jag blickar framåt så är ETF marknaden en som fortsätter att växa kraftigt, och institutioner har länge använt sig av produkterna för att effektivt allokera pengar till olika marknader och tillgångsslag. För privatinvesteraren kan dock det breda utbudet av börshandlade fonder göra det svårt att välja, varför jag tycker att det kan vara idé att följa några enkla tumregler.
– Ett bra sätt att börja med ETF:er är att leta billig exponering mot den eller de marknaderna man är intresserad av. Att söka sig mot breda index och stora emittenter (utgivare av ETF:er) brukar vara en bra vägledare då större aktörer tenderar att ha stordriftsfördelar i sin förvaltning, vilket gör att avgifterna också kan hållas lägre. Avgiften benämns i detta sammanhang TER eller Total Expense Ratio.
– Ett brett index ger en större riskspridning, så det kan vara att föredra i ett inledande skede. Stora ETF:er innebär också att likviditeten i instrumentet är bättre, vilket gör att det blir lättare att köpa och sälja utan att spreaden (skillnaden mellan köp- och säljkurs) blir för hög.
Utöver att leta rena aktieindex har också tematiska ETF:er blivit allt mer populära under senare år. Det kan handla om att man som investerare vill fokusera sin investering till ett specifikt investeringsområde för att ta del av en förmodad stark tillväxt inom exempelvis solenergi eller kryptovalutor. Här ser jag ett ökat intresse för tematiska ETF:er, vilket är ett resultat av dess effektiva exponering mot många av de framtidstrender som investerare vill ta del av. Vidare är produktutvecklingen inom ETF området hög. Ett exempel på detta är ETF:er med kopplingar till kryptovalutor såsom tex bitcoin, som fångar upp det ökade intresset allmänt för kryptovalutor.
Se till att ETF:en följer sitt index
I samband med investeringar i ETF:er tycker jag det är viktigt att man säkerställer att den börshandlade fonden faktiskt följer sitt index, här kan det finnas stora skillnader mellan olika fonder som på papperet ska följa samma index. I detta sammanhang är nyckeltalet tracking error bra att känna till och lära sig att förstå. Tracking error syftar till att mäta om ETF:en historiskt har lyckats följa sitt jämförelseindex. Ju lägre tracking error, desto bättre. Att börshandlade fonder har ett visst tracking error är naturligt då de bland annat tar ut avgifter, har en liten andel kassa för att möta in- och utflöden och har transaktionskostnader vid ombalansering.
Finns hållbara ETF:er?
Ett av de områden som upplever starkast tillväxt är hållbara ETF:er. Här har de flesta fondbolagen lanserat hållbarhets ETF:er mot både bredare index samt mer tematiska område så som sol och förnyelsebar energi. I mitt arbete ser jag hur stort fokus som har lagts på den här typen av hållbarhetsinvesteringar under de senaste åren. Det är en trend som sannolikt kommer att fortsätta och som jag tycker att man som medveten investerare bör hålla ett extra öga på. Här finns det flera spännande investeringsmöjligheter där man t ex kan investera i ETF:er som både exkluderar bolag med en låg hållbarhetsprofil samt överviktar bolag som anses ha ett hållbarhetsmomentum eller mer klimatanpassade produkter enligt Parisavtalets 1,5 gradersmål.
Så väljer du “rätt” ETF
När det gäller valet av börshandlade fonder bör det styras av vilken riskbenägenhet man har och vad syftet med investeringen är, men genom några enkla tumregler kan man öka sannolikheten för att göra kloka val.
– För att välja “rätt” ETF är det alltid viktigt att se till vilket index som fonden följer och om detta ger en bred eller smal exponering mot den önskade marknaden. En bred exponering ger minskad bolagsrisk. Att börja med en ETF som följer ett globalt index är en bra start då detta ger väl diversifierad exponering mot ett stort antal bolag och marknader. Samtidigt riskerar man inte överlappande exponeringar som kan bli fallet om man har ett stort antal individuella ETF:er i sin portfölj.
– Betala aldrig för mycket för en given exponering. Allt annat lika är avgiften det som skiljer en ETF från en annan och över lång tid får avgiften stor betydelse för din slutliga avkastning. Säkerställ också att fonden är effektiv och gör sitt jobb, det vill säga har låg avvikelse från det underliggande indexet.
Med detta sagt hoppas jag att insikten i och nyfikenheten för detta populära och växande tillgångsslag har ökat. Tack vare ETF:ers lättillgänglighet och aktiva produktutveckling finns ett stort utbud som tillgodoser varje investerares intresse, investeringsmål och framtidssyn.
Stort lycka till!
Fredrik Nilsson CFA
Head of ETF Business Development, Nordic region, Invesco
LÄS MER