Banker satsar stort på ny riskteknik
Bildkälla: Stockfoto

Banker satsar stort på ny riskteknik

ekonomi Bankerna planerar kraftigt ökade investeringarna i teknik för riskhantering – svar på en ny tid av ökad osäkerhet. En global undersökning från FT Longitude och SAS Institute visar att bankerna ökar takten i moderniseringen av sin riskhantering

Efter att ha navigerat genom pandemins effekter står banksektorn nu inför nya strukturella utmaningar. Mot bakgrund av fortsatt makroekonomisk oro, stigande ränte- och likviditetsrisker samt ökade krav på regulatorisk efterlevnad, uppger tre av fyra banker att de planerar att öka sina investeringar i infrastruktur för riskteknik – en kraftig ökning från 51 procent vid motsvarande mätning 2021.

Undersökningen bygger på svar från 300 riskchefer  i 25 länder och visar att riskhantering har gått från att vara ett nödvändigt ont till att bli en strategisk prioritet. Utöver utökade teknikinvesteringar visar resultaten att bankerna i allt högre grad efterfrågar tredjepartslösningar och konsultexpertis för att stärka sin motståndskraft.

– Banker kan inte längre fatta beslut om likviditet, kapital eller kreditrisk isolerat. Vi kan visserligen extrahera nyckelinformation från olika system, men det krävs mer detaljer och integration för att kunna fatta holistiska beslut, säger Carlos Diaz Alvarez, Chief Risk Officer vid Santander Portugal.

– Vår undersökning visar att banker har tagit viktiga steg de senaste tre åren för att stärka sin motståndskraft. Men de får inte slå sig till ro. Den fortsatta turbulensen innebär att de ständigt måste modernisera, förbättra och utveckla sina metoder för att identifiera, hantera och minska risker. De som lyckas med detta kommer inte bara att bli mer resilienta, utan också vinna kundernas förtroende – och i förlängningen högre intäkter, säger Thomas Sturge, Group Editor på FT Longitude. 

Fem centrala punkter från rapporten

SAS har även tagit fram ett interaktivt dataverktyg som gör det möjligt att analysera resultatet från studien utifrån region, banktyp och tillgångsstorlek. I det sammanhanget lyfts fem centrala trender fram:

  1. Investeringar i riskteknik ökar markant. Bankerna investerar inte bara i IT-infrastruktur – även köp av tredjepartsprogramvara och rådgivning ökar. 65 procent uppger att de planerar att ta in externa rådgivare för att stärka riskhanteringen.
  2. Riskmodellering blir en strategisk tillgång. Två av tre banker planerar att utveckla sina riskmodeller de kommande åren. I EMEA-regionen och bland medelstora banker uppger 72 procent att de ser modelleringen som en konkurrensfördel.
  3. AI och generativ AI används fortfarande i begränsad omfattning. Färre än hälften använder AI brett inom risk, modellering eller bedrägeribekämpning. Användningen av generativ AI är ännu lägre. Kompetensbrist är det största hindret – särskilt i Europa och Asien.
  4. Datakvalitet och datastyrning är avgörande. Bankerna ser stora vinster i att konsolidera kunddata – bättre riskhantering, förbättrad kundupplevelse och effektivare bedrägeribekämpning. Trots detta är det få som kommit långt i sitt konsolideringsarbete.
  5. ALM-system behöver moderniseras. Endast 20 procent av bankerna är nöjda med sina verktyg för att hantera balansräkningsrisker. 77 procent planerar att investera i integrerad balansräkningsstyrning för att bättre förstå sambandet mellan ränterisker och kreditrisker.

– I Norden är vi särskilt exponerade för globala förändringar, både genom våra öppna ekonomier och vårt finansiella system är så globalt integrerat. Därför är effektiv riskhantering inte bara en konkurrensfördel – det är en förutsättning för stabilitet. För nordiska banker handlar det om att kunna agera snabbt, med hjälp av rätt data, rätt modeller och rätt teknik, säger Sebastian Themsen, riskexpert för banksektorn i Norden på SAS Institute.

Mer information finns på: sas.com/risksurvey 

För mer information och nedladdning av rapporten, besök: sas.com/riskreport 

Börsvärldens nyhetsbrev