För utomstående är kanske bilden av bank- och finanssektorn att den består av självsäkra individer med hög självbild. Det må vara hur det vill med det, men kommande fem år står branchen inför en omfattande transformation som går djupt in i organisationerna och påverkar på individnivå.
Nya tekniklösningar, framför allt AI, en rad nödvändiga byten av IT-system, utmaningar med regelefterlevnad på grund av ny lagstiftning inom nya områden (som kommer i allt högre takt), samt ökande svårigheter att rekrytera och behålla kompetent personal är några exempel på kommande utmaningar för bank och finans. Lägg till förändrade marknader och nya fintechaktörer som inte belastas av av ryggsäckar i form av föråldrade tekniklösningar.
Du kanske tänker att det alltid låtit så om bank och finans, och att sedan händer det inte så mycket. Men frågan är om sektorn någonsin stått inför så många och stora förändringar samtidigt och det under så kort tid. För vi ser också att utvecklingen går mot strukturförändringar. Det finnsbland annat tecken på att de dominerande storbankernas hegemoni utmanas av mer flexibla uppstickare. Pensionssparande är ett tydligt exempel på det.
Sammantaget leder situationen till att många aktörer inom bank och finans behöver göra en radikal omprövning av sin inställning till området kontinuerligt lärande. Här är några nyckelfrågor som då behöver beaktas:
Fokus på lärande - Utbildning blir inte bara viktigt för att kunna bemästra nya tekniklösningar och arbetssätt. Det blir också ett allt starkare argument för att lyckas rekrytera och behålla personal. Det gäller framför allt för yngre som tar steget in på arbetsmarknaden och som vill ha möjlighet till personlig utveckling.
AI och automatisering - AI, automatisering och avancerad dataanalys förändrar de flesta branscher i snabb takt. Bank och finans är inget undantag. Det finns ett stort behov av utbildning och lärande för att verkligen få ut potentialen av de här nya tekniklösningarna, där förändringar av processer, arbetssätt och bemanning är centrala delar.
Attityd till lärande - Katederundervisning, ens med modern teknik, håller inte längre. Vi lär oss bäst genom att göra och det krävs långsiktiga strategier för att sådan utbildning ska uppfylla affärsmålen. Här kommer begreppet lärandekultur in i bilden. Enkelt uttryckt handlar detta om att göra lärande till en naturlig del av det dagliga arbetet. En sådan lärandekultur behöver planering, struktur och förankring i företagsledningen.
Teknikplattformar - Det krävs en sammanhållande teknikmiljö som hanterar alla aktiviteter som är viktiga för utbildning och lärande. Det handlar om att skapa egna kurser, ta in existerande kurser från tredje part, distribuera olika kurser till olika användare, på olika enheter och i fysiska kurslokaler. Samt att ha verktyg för planering och uppföljning, och att utbildningen kan anpassas efter nya kompetensbehov.
Min slutsats är att de aktörer inom bank och finans som tar utbildning och lärande på allvar kommer att lyckas bättre än andra med att navigera genom de förändringar som väntar inom sektorn. De kommer samridigt att förändra företagets lärandekultur och därmed förmågan att behålla nuvarande talanger och att attrahera morgondagens.
/Cédric Herregodts, vd på e-learningföretaget Flowsparks.