Bildkälla: Unsplash

Boomande spelindustri intresserar investerare

Gaming Det händer grejer inom spelindustrin. Microsoft är på väg att genomföra industrins hittills dyraste uppköp. Samtidigt har Amazon satt kurser i rörelser med ryktet om att de vill köpa upp EA. Det pågår en hård kamp om vilka bolag som ska regera på spelmarknaden och investerare känner av rörelserna det skapar. I stället för att avskräcka har nyheterna tvärtom lett till att fler investerare har blivit intresserade och framtidsutsikten ser god ut.

En industri i rampljuset

Spelindustrin har stor potential. 2020 uppgick det globala marknadsvärdet till 155,89 miljarder dollar. 2025 förväntas det ha stigit med över 100 miljarder till 268,81 miljarder dollar. Tillväxten tillskrivs flera faktorer. Antalet spelare ökar och spelen blir mer realistiska, avancerade och inlevelserika. Spel är ett växande ekosystem som förenar personer, skapar marknadsföringstillfällen samt håller på att bli en stor del av kulturen. 

Industrin involverar spelutvecklare, konsoltillverkare, plattformar och spelförsäljare. Spelaktier köps både för långsiktig och kortsiktig investering. Det förekommer blankning, varav de mest kända spelaktierna som har blankats är GME-aktier. Spelförsäljaren GameStop (GME) skapade stora rubriker när de upplevde en short squeeze i början av 2021. Det ledde till att dess värde steg mer än 30 gånger inom loppet av en månad. Sedan dess har aktiepriset pendlat med en medelhög volatilitet och spelförsäljaren försöker nu anpassa sig till marknadsläget. 

 Källa: Unsplash

Microsoft på väg att bli störst 

Trots spelindustrins grenar är det framför allt företagen som ger ut spel som får mest uppmärksamhet. Microsoft, som är ett av världens största datorföretag, håller på att etablera sig som ett av de största namnen. Våren 2022 meddelade det amerikanska företaget, som handlas på NASDAQ, att de hade lagt ett bud på Activision Blizzard. Spelstudion har gett ut flera framgångsrika spel men är mest förknippat med serien Call of Duty. Budet är värt 68,7 miljarder dollar och motsvarar 95 dollar per aktie. 

Köpet förväntas vara klart sommaren 2023, men det har följts av kontroverser. Den japanska konkurrenten Sony har lämnat in protester som grundar sig på oro för att Call of Duty inte längre kommer att kunna spelas på Playstation. Microsoft har försökt att dämpa oron och meddelat att Call of Duty kommer gå att spela på andra konsoler. De har dessutom sagt att de planerar att köpa fler spelstudios, vilket skulle stärka deras grepp om marknaden ytterligare.

Källa: Unsplash

Rykten rusar aktierna

Microsofts storköp såg ett tag ut att utmanas. I slutet av augusti ryktades det om att Amazon, som bland annat äger Twitch, var redo att lägga ett bud på EA. EA är ett renodlat spelföretag som bland annat ger ut Fifa och Apex Legends. Ryktet fick EA:s aktie att stiga med hela 16 procent men det backade 12 procent när ryktet dementerades. Det är inte första gången som det har cirkulerat uppköpsrykten kring EA. Både Apple och Disney har nämnts som potentiella köpare och varje rykte har fått spelaktien, och uppköparnas aktier, att rusa. 

Spelindustrin är i ständig utveckling. Det sker i form av ny teknik, nya spel och fler spelare. Det är samtidigt en relativt ung marknad som är känslig för rykten och nyheter. Allt detta gör industrin attraktiv för investerare, oavsett om de som vill utnyttja dess volatilitet eller spara långsiktigt. 

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER