Investeringar Varje år släpper den amerikanska analysfirman Dalbar sin rapport Quantitative Analysis of Investor Behavior där man bland annat undersöker hur investerares beteenden påverkar deras avkastning. Undersökningen sker årligen, men slutsatsen är ofta densamma: investerarens beteende är deras största fiende.
Genom att försöka tajma marknaden och paniksälja när det går ner går den genomsnittlige investeraren miste om cirka en tredjedel av den avkastningen som det breda aktieindexet i USA (S&P 500) uppnått under ett år. Ett annat väldokumenterat beteendemisstag som investerare gör gång på gång är att sälja av vinnare för tidigt, samtidigt som man håller kvar aktier som står på minus allt för länge.
– En gammal sanning inom mitt skrå är att människor hatar att förlora mer än de älskar att vinna, ett tankefel som knappast är till vår fördel när det kommer till att fatta bra investeringsbeslut, säger Niklas Laninge, sparpsykolog hos spartjänsten Opti.
Att vara en rationell och känslokall investerare blir dessutom extra svårt under turbulenta tider. Trots att media och investerarforum fylls med uppmaningar om att “sitta still i båten” så är det alltid en stor grupp som paniksäljer varje gång börsen korrigeras eller kraschar. Samma individer håller sig sedan borta från börsen för länge och kommer tillbaka först efter en längre periods uppgång.
Vi tog ett snack med Niklas Laninge om de vanligaste källorna till dåliga investeringsbeslut, här är sparpsykologens favoriter bland tankefelen:
Den som vill lyckas med sina investeringar bör således komplettera sina ekonomiska kunskaper med en rejäl dos psykologi, men sparpsykologen lyfter ändå ett varningens finger.
– Det finns mängder av områden där kunskapen om hur man bör agera för att göra rätt ändå inte leder till rätt beteende. Intention och kunskap är värdefullt men som investerare utsätts vi ständigt för situationer där våra mer irrationella sidor tar kontroll över våra beteenden, vilket sällan blir bra i termer av avkastning, påpekar Optis sparpsykolog.
Det här är en sponsrad artikel framtagen i samarbete med Opti. Sponsrade inlägg är en del av Börsvärldens annonserbjudande. Om du med anledning av våra sponsrade inlägg önskar att komma i kontakt med oss, vänligen skriv till IR@borsvarlden.com.
LÄS MER