FN:s vattendecennier – stora ambitioner, magra resultat
FN har sedan 1970-talet försökt bekämpa vattenbristen genom att lyfta frågan globalt och utlysa "vattnets årtionden." Det första decenniet, 1981–1990, fokuserade på att göra rent dricksvatten tillgängligt för alla. Trots stora ambitioner uteblev de önskade resultaten.
Ett andra försök gjordes 2005–2015 under namnet "Vatten för livet". Återigen var syftet att öka tillgången till rent vatten, men när decenniet avslutades konstaterade FN att många möjligheter gått förlorade. I en tredje satsning, "Vatten för hållbar utveckling" (2018–2028), har fokus skiftat till att balansera vattenbehov mellan olika samhällssektorer, men FN:s uttalanden fyra år in i programmet speglar frustration: ”Vatten är vår mest värdefulla resurs – vi måste använda det mer ansvarsfullt.”
Trots upprepade initiativ har vattenfrågan stått oförändrat högt på FN:s agenda i ett halvt sekel, samtidigt som antalet människor som lider av vattenbrist fortsätter att öka.
Problemet: Kranvatten åt alla – en ohållbar lösning
En grundläggande missuppfattning ligger i hur vatten behandlas globalt. Många vattenprojekt utgår från idéer som utvecklades i 1800-talets England, där centrala vattenledningssystem etablerades för att ge kranvatten till alla. Detta system fungerar i tempererade klimat men är problematiskt i varma områden där höga nivåer av desinfektionsmedel behövs för att hålla bakterier borta.
Även i tempererade områden är kranvatten inte helt fritt från föroreningar. EU-studier har visat spår av trihalometaner och andra biprodukter från klorering. I Sverige har forskning identifierat läkemedelsrester och bekämpningsmedel i både brunns- och kranvatten. Dessa ämnen kan i låga koncentrationer vara ofarliga var för sig, men deras kombinerade effekt är oklar och potentiellt skadlig.
Ett samtal med Adil Bushnak, tidigare ordförande för International Desalination Association, belyser problemet. Trots att Saudiarabien investerat massivt i avsaltningsanläggningar förklarade han att det avsaltade vattnet i pipelines inte är drickbart på grund av höga klorhalter. För mat och dryck används istället buteljerat vatten.
Flaskvatten – en ohållbar lösning för de rika
För den välbärgade delen av världen är flaskvatten en lösning. Över 1 miljon flaskor vatten säljs varje minut globalt. Men flaskvattenindustrin har sina egna problem. Förutom höga kostnader och bristande hållbarhet har även premiumvatten som Evian visat sig innehålla bekämpningsmedel.
Den globala marknaden för flaskvatten genererar intäkter på över 270 miljarder dollar årligen och förväntas växa ytterligare. Men flaskvatten är inte en långsiktig lösning – de naturliga källorna riskerar att sina, och transporterna belastar både klimat och miljö.
En ny väg framåt – lokal rening och modern teknik
För att möta dagens och framtidens utmaningar krävs ett paradigmskifte. Istället för att försöka leverera dricksvatten genom omfattande centrala system bör fokus ligga på att producera rent vatten lokalt, med modern teknik som gör vattnet hälsosamt och säkert.
HVR, i samarbete med KTH och internationella aktörer, har utvecklat en teknik som eliminerar alla typer av föroreningar, från tungmetaller och läkemedelsrester till mikroorganismer och PFAS. Genom att lokalt rena vattnet och tillsätta nödvändiga mineraler för hälsa och smak kan en ny standard för dricksvatten sättas.
HVR:s lösning bygger på små, lokala anläggningar som kan betjäna skolor, bostadsområden och fabriker. Dessa anläggningar drivs av spillvärme eller förnybar energi och kräver inga stora investeringar från statliga organ eller hjälporganisationer.
Framtidens mål – hälsosamt vatten för alla
Genom att erbjuda lokalt producerat dricksvatten till ett pris under en krona per dag per person kan HVR:s teknik bidra till att lösa vattenkrisen. Lösningen är skalbar, hållbar och kan snabbt implementeras utan behov av massiva infrastrukturella satsningar.
De första stegen har redan tagits med ett pilotprojekt i Indien. Nästa steg är att etablera en global standard för hälsosamt dricksvatten.
Vattenkrisen kan lösas – men det kräver nya sätt att tänka och en vilja att bryta med föråldrade system. Med rätt teknik och vision kan vi skapa en framtid där alla har tillgång till rent, hälsosamt vatten, varje dag.
Det här är en sponsrad artikel framtagen i samarbete med HVR Water Purification AB. Sponsrade inlägg är en del av Börsvärldens annonserbjudande. Om du med anledning av våra sponsrade inlägg önskar att komma i kontakt med oss, vänligen skriv till IR@borsvarlden.com.