Bildkälla: Stockfoto

Evolution AB – Den fallande triangeln (bearish mönster)

veckans graf I veckans graf tittar vi på Evolution AB som format en 10 månaders fallande triangel och vår syn på aktien härifrån. Först en kort beskrivning av den fallande triangeln, därefter vår syn samt målkurser.

Den fallande triangeln är som rubriken ovan lyder ett bearish tekniskt mönster som vanligtvis bildas under nedåtgående trend som ett fortsättningsmönster. Det finns tillfällen där fallande trianglar bildas som vändningsmönster i slutet av en upptrend. I Evolutions fall noterar vi båda dessa tillfällen, en mindre fallande triangel som avslutade upptrenden mars 2015 – april 2021 samt den nuvarande fallande triangeln sedan dec 2020. Oavsett var den typen av trianglar bildas är fallande trianglar bearish mönster som indikerar distribution.

För att kvalificera som fortsättningsmönster bör en etablerad trend finns. I Evolutions fall är det svårt att ifrågasätta att trenden är ner, aktien är nere 50 procent sedan toppen april 2021 och vi noterar även en fallande 50 sma. Den fallande triangeln bör ha minst 2 reaktionslåga värden för att bilda nedre horisontella stödet samt 2 reaktionshöga värden för att bilda det övre fallande motståndet.

Varaktigheten, d.v.s. längden på mönstret kan variera allt från några veckor till många månader men där genomsnittliga varaktigheten ligger kring 1-3 månader. Den första fallande triangeln i Evolution varade 6,5 månader, nuvarande triangel är just nu uppe i 10 månader. Volym är en viktig komponent att beakta när man studerar alla tekniska mönster. Under tiden en fallande triangel utvecklas minskar volymen vanligtvis och när den bryter (ner) vill man helst se utökning av volymen för bekräftelse (men inte alltid nödvändigt). Målkurs för fallande triangel beräknas genom att mäta mönstrets bredaste avstånd (1300-860 = 440) och subtrahera det från motståndsutbrottet (860-890) vilket i Evolutions fall skulle ge en målkurs kring 420-450.

Vi tror att så länge Evolution AB handlas under tidigare swing high (997,30) finns stor risk att den fallande triangeln spelar ut. På nedsidan kikar vi efter om aktien finner stöd kring 650-700 (här har vi 200sma i veckografen), skulle den fortsätta under 650-700 kan man kika efter 420-450 som nästa potentiella stöd och område för vändning. För att ändra vår syn behöver vi i närtid minst se att Evolution återtar 1000-1050 (50 sma kring 1040), konsolidera och sedan försöka sig på 1300 som närmast målkurs på uppsidan.

(Analys per 30/9 stängning)

Av: Popeye


https://augere.se/  Veckans Graf är ett samarbete mellan Börsvärlden och Augere. Augere erbjuder ett medlemsbaserat community med fokus på handel i finansiella instrument och nyheter.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER