Bildkälla: Stockfoto

Fler unga söker sig till börsen – 4 nybörjartips för aktiehandel

Köpa aktier Det råder ingen tvekan om att aktiehandel fått ett brett genomslag bland svenskarna. Under de senaste fem åren har antalet aktieägare i Sverige gått från 2,1 miljoner till 2,7. Trenden tog rejäl fart mellan åren 2020 och 2021, då antalet personer som investerar i aktier på börsen växte med strax över 500 000 personer.

En av de största faktorerna bakom ökningen är att allt fler unga hittat till börsen. Under tillväxtåret 2021 utgjorde personer i åldrarna 21-30 13,7 procent av det totala aktieägandet, enligt statistik från Euroclear.

Därför investerar fler unga i aktier

Många pekar på att det råder en investeringstrend bland unga. Bland anledningarna nämns att det i dag är mer lättillgängligt någonsin att köpa aktier. I dag kan svenskarna välja och vraka bland mängder av aktiemäklare på nätet, där det är möjligt att köpa och sälja genom endast ett fåtal klick på sin mobilskärm.

Många av nätmäklarna erbjuder därtill mängder av statistik och tips gällande olika börsnoterade bolag, vilket underlättar för nykomlingar i branschen. Därtill har det under de senaste åren kommit en lång rad aktiepoddar, som diskuterar börsen och potentiella köp, samt så kallade ”börsinfluencers” på sociala medier. Inte sällan riktar sig dessa specifikt till unga personer och nybörjare.

Många upplever sin första börsmotgång

Som nämnt ovan var tillströmningen till börsen särskilt stor under 2021 – ett år då Stockholmsbörsen noterades för toppnivåer. Svenska dagbladet menar att många av de som gjorde sin debut på börsen under året fick en uppfattning om att det är enkelt att tjäna pengar genom aktiehandel. År 2022 blev därför ett bryskt uppvaknande för många, då börsen gick kraftigt nedåt.

I mars förra året såg Unga aktiesparare sitt lägsta inflöde av nya medlemmar sedan finanskrisen – en radikal förändring efter att ha slagit rekord i antal nya medlemmar bara tre månader tidigare. Börsinfluencern Andra Farhad menar att unga inte hade något uttänkt strategi när de började investera. Detta till trots kunde de göra lönsamma investeringar när börsen gick bra, men under 2022 blev det svårare.

4 tips till nya aktiesparare

Börsen väntas återhämta sig under år 2023, men att den når toppnivåer likt de vi kunde se för några år sedan är inte särskilt sannolikt. Med det sagt finns fortsatt möjlighet att göra investeringar med goda resultat. Nedan har vi sammanställt fyra nyttiga tips för unga och nya aktiesparare som vill fortsätta sitt investeringsintresse under året.

1. Välj din risknivå

Många experter menar att börsen kommer vända uppåt under 2023, men det är ingen som vet säkert. Och även om börskurvan visar på stabil uppgång finns inget som garanterar att nedgången inte ligger runt hörnet. Det är därför viktigt att välja en risknivå som passar en själv, det vill säga hur stor fluktuation man kan klara av. Exempelvis är det i regel mer riskfyllt att satsa på nya bolag än etablerade sådana.

2. Diversifiera portföljen

På temat risknivå är det även viktigt att diversifiera sin portfölj. Om man lägger alla ägg i samma korg riskerar man stora förluster. Det är därav en fördel att investera i ett antal olika branscher och länder. Om någon av branscherna eller något av länderna skulle drabbas av en nedgång har man fortfarande andra investeringar att luta sig mot.

3. Sätt upp en budget

Många unga investerar i aktier för underhållningens, och eventuellt spänningens, skull. Självklart lockas många därtill av möjligheten att gå med vinst, men det är också viktigt att sätta ekonomiska gränser. Ett av de främsta knepen är att upprätta en investeringsbudget, där man anger hur mycket pengar man kan sätta av till aktiehandel varje månad. På så sätt riskerar man inte att spendera mer än vad man har råd med.

4. Tänk långsiktigt

När man investerar i aktier är det viktigt att tänka långsiktigt. Det är lätt att bli ivrig och vilja att ens investeringar ska ge resultat så snabbt som möjligt, och vid en nedgång är det många som väljer att sälja sina innehav. Historiskt sett har dock alltid börsen återhämtat sig, vilket innebär att man kan tjäna mycket på att ha is i magen. Men som sagt, ingen vet vad framtiden har att utvisa, så man bör endast investera pengar man har råd att förlora.

 

Sverigekredit.se

 

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER