Bildkälla: Stockfoto

Gästanalys - Recyctec - världsunik metod för återvinning av glykol

Gästanalys I Sverige finns idag inget krav på återvinning av det brett använda ämnet glykol, vilket får betecknas som anmärkningsvärt då det nu i Sverige och Jönköping finns en världsunik metod och anläggning för både återvinning och rening av använd glykol.

Om glykol istället läcker ut i naturen kan det leda till stora skador. Det finns utöver miljöaspekter också en samhällsekonomisk aspekt. För varje liter glykol som kan återanvändas minskar behovet av bland annat import av olja, som glykolen bygger på.

Den cirkulära ekonomiska modellen har istället som avsikt att uppnå noll avfall genom att förlänga livslängden av produkter och fokusera på att behandla avfall som resurser. Därmed minimeras behovet av resurser genom att maximera återanvändning.

OM BOLAGET

Recyctec AB är ett svenskt återvinningsbolag som har sitt huvudkontor i Jönköping. Bolagets innovativa teknik och unika metod renar använd glykol så att den kan återanvändas oändligt många gånger. Metoden bygger på en unik svensk innovation som möjliggör att vi tillsammans både gynnar miljö och ekonomi.

Recyctec är även det enda bolaget i Skandinavien som kan återvinna glykol oberoende på mängd eller fraktioner av avfallet. Företagets processer är världsunikt och har stora förutsättningar för storskalig expansion. Cirkulär ekonomi för glykol utgör kärnan i bolagets verksamhet som förvandlar använd glykol, klassat som farligt avfall, till en ren produkt som återanvänds.

PRODUKTER                                                                                               

Bolaget har två marknadsdrivande produkter, EarthCare Glycol och Teknisk Glykol.

EarthCare Glycol är anpassad för fastighet och fordonsglykol – processapplikationer. Teknisk Glykol är framtagen för bulkmängd som fokuserar sig mot kemidistributörer. Bolagets egen miljövänliga produktserie EarthCare Glycol™, innehållande 100% återanvänd glykol, kan erbjudas till konkurrenskraftiga priser. Recyctecs utbud sluter således kretsloppet för glykol.

Bolagets produkter och tjänster innefattar:

Analys av Glykoltyp

Retur av Använd Glykol

EarthCare Glycol – Fastighets- och fordonsglykol 

Teknisk Glykol

Användningsområde

Bilindustrin, Flygindustrin, Kemikaliedistributörer, Fastighetsindustrin.

Fastighetsglykol

EarthCare Fastighetsglykol produkter, både etylen- och propylenglykol, är bedömda och finns med i både Byggvarubedömningen samt SundaHus. Tillsatt korrosionsinhibitor är nitrit-, amin-, fosfat-, borax- och silikatfri. Dessa produkter säljs även hos bolagets återförsäljare Ahlsell.

Fordonsglykol

EarthCare Fordonsglykol Etylenglykol finns som både Standard och Longlife-typ. EarthCare Fordonsglykol finns i förpackningarna 1L, 4L 25L, Fat och IBC.

Specialanpassad

Bolaget tillverkar även kundunika specialanpassade produkter efter specifika önskemål. Detta kan handla om specifika koncentrationer, glykolblandningar, önskemål om inhibitor, specifika leveransbetingelser eller dylikt.

I skrivande stund har man flertalet samarbetspartners som omfattar:

  • Återvinnings industrierna
  • Ahlsell
  • Dr.Kramer
  • SundaHus
  • Chemi Clean
  • Sweden Green Building Council

AFFÄRSMODELLEN                                                                                  

Recyctec ABs unika affärsmodell genererar intäkter där det finns stora förutsättningar för att skapa ett konkurrenskraftigt bolag. Recyctec är såväl mottagare av använd glykol och säljare av densamma. Det vill säga att man tar in redan använd glykol, återställer den och säljer till slutkund, vilket även kan vara samma kund som man inhämtade den redan använda glykolen av. Både inkommande och utgående glykol bildar dubbla intäktsströmmar och skapar därmed förutsättningar för att bygga ett framgångsrikt bolag.

MARKNAD                                                                                                  

I Sverige finns det mer än 5 000 registrerade produkter som innehåller glykol (antingen etylen- eller propylenglykol). Baserat på statistik från 2018 uppgick glykol-förbrukningen och importen i Sverige till 61 000 ton ren och högkoncentrerad glykol av olika typ, ca 12 000 ton högre än 2017. Den totala glykolanvändningen (importerad och tillverkad etylen- och propylenglykol) i Sverige indikerar på en varaktig tillväxt.

Företaget har fokuserat mestadels i Sverige där man sett en ökad trend på senare tid. Man har starka lead från grannländerna där fokus nu ställts om, så som Norge och Tyskland. En väldigt intressant notering är att leverantörer till Recyctec även är kunder i det senare ledet. Eftersom glykol anses vara ett avfall så kan företagen vända sig till Recyctec som omhändertar och återanvänder det som sedermera säljs till slutkund.

Försäljningen sker mestadels med stora distributörer så som Ahlsell.

Geografiskt inriktar sig bolaget initialt på den nordiska marknaden då fullskaleanläggningen, som varit i drift sedan 2015, är placerad i Jönköping.

Bortsett ifrån pandemin så har försäljningen för Recyctec varit blommande. Investering i en ytterligare teknik gör att Recyctec kan ta emot mer komplicerad glykol som de inte kunnat ta emot tidigare vilket innebär att de finns mer volym att ta emot. Det gör att de även kan växa större som leverantörer till andra kunder.

AVFALLSHANTERING                                                                              

EU arbetar för att blir en grönare ekonomi. Som ett led i detta har man i EU:s långtidsbudget på 1800 miljarder Euro öronmärkt 30% till att bekämpa klimatförändringar. Klimathotet är högst reellt och gröna investeringar blir således ingen fluga. Finns sannolikt inga investeringar med lika stor uppsida och högst intressant trend i ryggen.

Såsom nämnts ovan har vissa framtida avfallsprojekt en stor potential i termer av minskad miljö- och klimatpåverkan samt affärsmöjligheter. Teknologisk utveckling handlar dock inte bara om tekniska utmaningar. Tekniken ska inte bara fungera (dvs. verifieras), den ska även verka i ett givet samhälleligt och institutionellt sammanhang och tillgodose faktiska behov på marknaden. Ett steg i rätt riktning är att bli varse om medvetenhet. Lagstiftningen inom cirkulär ekonomi är i fokus och detta i sig är ett steg i rätt riktning. För Recyctec är lagstiftningen en viktig katalysator för det fortsatt arbetet. En ökad försäljning under oktober kan ha stark påverkan från den nya avfallsförordningen som verkställts den 1 augusti 2020.

Då Recyctec konstaterat en ökad återvinning genererar detta ett ”lärande” (s.k. learning-by-doing), som innebär en kontinuerlig effektivisering och prestandaökning. Med andra ord, vi kan normalt inte vänta på att ny teknik ska bli konkurrenskraftig och sedan bygga ut den; vi måste först bygga ut för att den ska kunna bli konkurrenskraftig. Här har Recyctec på förhand utvidgat deras anläggning för att kunna hantera större mängder av glykol, lägg till detta lagstadgade styrmedel som når längre än den svenska gränsen, nämligen EU som stödjer cirkulär ekonomi, vilket gynnar Recyctec.

EUs avfallshierarki

År 2011 infördes EU:s avfallsdirektiv i svensk lagstiftning. I avfallsdirektivet lyfts avfallshierarkin fram som prioriteringsordning för lagstiftning och politik på avfallsområdet. Prioriteringsordningen innebär att man helst ska förebygga avfall, i andra hand återanvända det, i tredje hand återvinna det och så vidare. Ordningen gäller under förutsättning att det är miljömässigt motiverat och ekonomiskt rimligt. Ovan nämnda metod är både miljömässig och ekonomisk och tar glykolhanteringen högre upp i avfallshierarkin.

EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi:

Detta går även att utläsa av Sveriges nationella avfallsplan och avfallsförebyggande program 2018–2023. Ett steg i rätt riktning är att man numera måste rapportera till Naturvårdsverket när det kommer till hantering av avfall enligt avfallsförordning (2020:614) där glykol omfattas.

KONKURRENS                                                                                            

Recyctec är ensamma i Skandinavien med en metod som gör det möjligt att återvinna glykolen oberoende på mängd eller fraktioner av avfallet. Företaget processer är unikt och har stora förutsättningar för fortsatt tillväxt.

AKTIEN                                                                                                         

Anledningen till att aktien ligger där den gör beror mycket på att företaget har investerat mycket i anläggning och processer i Jönköping samt att volymerna inte varit där man vill att de ska vara.

Men man ser väldigt ljust på framtiden och har nya strategier som kommer verkställas och ge lönsamhet.

Varför man inte lyckats tidigare har sin enkla förklaring i att det har varit för lite volym. Man har även tidigare lagt fokus inom teknisk glykol som har långt lägre marginal än emballerad glykol (earthcare). Skulle vi ta ner det i kronor per liter glykol, då är marginalen för emballerad långt mycket bättre. Fokus bör ligga mer på emballerad glykol (earthcare), vilket nya VDn bekräftat att man arbetar på, detta i sig är styrketecken att nya VDn Andreas ställer om och driftar den mer gynnsamma försäljningen för bolaget, vilken även har utmynnats i försäljningssiffrorna för oktober.

STARK OKTOBER BORGAR VÄL FÖR Q4'20                                   

Under augusti och september genomförde bolaget en företrädesemission och var under den tiden aktiv i olika mediekanaler. Emissionen gick väldigt bra och övertecknades med nästan 700%. Detta tolkar bolaget som att det finns ett stort intresse för verksamheten.

Recyctec, som redan tidigare rapporterat siffror för Q3’20, visade nu i samband med den slutliga Q3’20- rapporten månadsfördelningen avseende intäkter i kvartalet. Vad som stack ut var att oktober var den klart starkaste månaden med 0,68 mkr, vilket talar för en stark avslutning på året kan förväntas.

Min bedömning är att bolaget kommer att vara kassaflödespositiva redan 2021. I takt med en ökad försäljning vilket indikeras starkt av att utläsa försäljningen i oktober om 687 000 kr som utgör en ökning om 71 % i jmf med genomsnittet för 2020 samt 70 % av bolagets totala omsättning, finns goda förutsättningar för att göra en turnaround redan nästa år. Vid rullande tolv månader taktar man ca 8.2 MSEK baserat på försäljningen i oktober. Men med beaktande av en ökad trend och flera etableringar så som Tyskland och Norge, förväntar jag mig något mycket högre försäljning kommande år som bör leda till att man når ett positivt kassaflöde.

Det skall alltjämt nämnas att bolaget har materiella tillgångar till ett värde om 20.7 MSEK samt nyligen gjort en kapitalanskaffning om 15.7 MSEK före emissionskostnader. Att beakta tillgångarnas storlek och kassan i proportion till bolagets börsvärde om ca 31.5 MSEK är inget annat än attraktivt för mig.

Sammantaget presterar bolaget bättre än föregående år avseende YTD – detta trots de försvårarande förutsättningar som 2020 hittills har erbjudit, vilket jag ändå tycker är ett styrkebesked i sig.” säger Andreas Cederborg VD Recyctec

VIKTIGA HÄNDELSER                                                                              

2015 - Årets Återvinningsanläggning blev 2015 Recyctec som återvinner glykol.

2019-07-08 Recyctec i innovativt projekt för att främja cirkulär ekonomi gällande plaster/polymerer. Glykol är en central kemisk komponent i processen för att möjliggöra nedbrytning av polymerer. Med den nya processen finns möjlighet att återvinna stora mängder glykol och även återföra renad sådan till kretsloppet vilket har en direkt positiv miljöeffekt ur ett livscykelperspektiv, bla. genom minskad energiförbrukning och minskat CO2-avtryck.

2020-03-04 Recyctec har ingått ett avtal med Renor om att ta emot den glykol som Renor idag samlar in i Norge. Renor kommer i samarbetet att samla in och förmedla glykol till Recyctec. Vidare så kommer Renor tillsammans med Recyctec att erbjuda Renors kunder i Norge att kunna köpa EarthCare i retur, vilken kommer att distribueras genom Recyctecs befintliga kanaler idag. Detta innebär att Recyctec kommer att kunna erbjuda ett komplett cirkulärt koncept för glykol i Norge.

2020-04-29 I en aktuell motion i Riksdagen föreslås att ses över möjligheten att införa krav på återvinning av glykol. Riksdagsledamot Mats Green har i en aktuell motion krävt att Riksdagen skall ställa sig bakom att man ser över möjligheten att kräva att all använd glykol skall återvinnas.

2020-11-12 – Beslutar om att sätta upp dotterbolag i Norge för att förbättra möjligheterna till såväl råvaruanskaffning som försäljning av Earthcare.

2020-11-13 Miljöteknikbolaget Recyctec tecknar avtal med Dr. Kramer - Consulting & Trading som samarbetspartner för en expansion till Tyskland.


Disclaimer:

Jag äger aktier i bolaget och kan inte anses som oberoende. All handel med värdepapper så som aktier medför en risk och beslut att handla sker på eget ansvar. Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. 

Ansvarsfriskrivning

Analysen ska inte ses som någon form av investeringsrådgivning utan som uppmuntran att själv läsa på om bolaget och dra egna slutsatser. Analysen är i huvudsak baserad på av bolaget kommunicerad information och viktiga externa aspekter kan därför oavsiktligt ha missats. Reservation för att oavsiktliga felaktigheter kan förekomma men analysen är gjord utifrån författarens bästa förmåga.

 Författaren: Placera365 äger aktier i bolaget

Twitterlänk:  https://twitter.com/placera365

 

 

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER