Gästkrönika Långräntan stiger – ökar risken för stökig börs
Hopp om våren, vaccinationer och för(?) kraftiga amerikanska stimulanser har fått börserna att rusa till nya rekordnivåer. USA stimulerar betydligt kraftigare än övriga västvärlden och Bidens administration förväntas snart få igenom ytterligare ett stimulanspaket på upp till smått ofattbara 1 900 miljarder dollar (9 procent av BNP). Från att tidigare ha hyllat alla tänkbara stödåtgärder växer oron hos marknadens aktörer för att USA kanske tar i för mycket och att åtgärderna riskerar att skapa överhettning av den amerikanska ekonomin mot slutet av året. Risken för överhettning och med tiden ökande inflation är en risk som finns i USA men inte här i Europa då både stimulanserna och förväntningarna på tillväxt är betydligt lägre. Därför är den viktigaste faktorn för börsen under året, vid sidan av pandemin, de amerikanska långräntorna. De två främsta anledningarna till att världens börser har utvecklats så starkt är att:
I takt med att fler vaccineras och att våren närmar sig ökar sannolikheten för den så efterlängtade återöppningen av världen och den ekonomiska återhämtningen ska då ta fart. Högre tillväxtförväntningar har inte bara fått aktier att rusa utan att även fått den amerikanska 10 åringen att stiga. Under natten tog den ett rejält skutt upp över 1,3 procent för första gången sedan slutet av februari förra året. Det är naturligt att långräntan stiger när tillväxtförväntningarna stiger. Men desto mer som räntan stiger ju mer påverkar det värderingen på aktier. Det har även stor påverkan på börsklimatet hur snabbt räntan förändras. Sker det långsamt har aktiemarknaden tid att anpassa sig medan effekten riskerar att bli stökigare om räntan stiger snabbt.
I och med att den amerikanska tioåriga statsobligationen steg över 1,3 procent under gårdagen är börsen inne i en ny fas. Inom spannet 1,3-1,5 procent ökar risken för en korrektion på börsen och skulle den stiga markant över 1,5 procent i närtid ökar risken avsevärt. Fortsätter räntan att stiga, men i långsammare takt är riskerna betydligt lägre. Faller börserna är det de räntekänsliga och högt värderade bolagen som teknologi som har fallhöjd.
Vi har positionerat våra kunders portföljer med en övervikt mot aktier sedan det andra kvartalet förra året och den positioneringen består. De största anledningarna till vår positiva syn är att både konjunktur- och börscykeln är ung. En björnmarknad på börsen sker när bolagens vinster är på väg ned, inte upp. Däremot förväntar jag mig betydligt mer skakig resa på börsen framöver med fina köplägen för den som har is i magen.
Krönikör: Erik Lundkvist Chief Investment Officer, Partner, Coeli Asset Management
LÄS MER