President Trumps tullbesked och agerande har onekligen satt marknaden under press och lämnar många frågetecken efter sig. Vi närmar oss snart hans första 100 dagar vid makten. Det har varit ett fyrverkeri av nyheter, tufft agerande och man undrar vad hans plan, på lite längre sikt, verkligen går ut på? Det känns som om man varit med om ett rätt häftigt åk i en klassisk berg-och-dalbana. Ett långsamt uppdrag för att nå banans högsta punkt för att därefter släppas iväg på en riktig åktur med tvära kurvor och snabba kast i svängar både till höger och vänster med partier av mörka tunnlar då man inte har en aning om vart åt det bär under Trumps första månader vid makten.
Vi kan lägga årets första kvartal bakom oss – ett kvartal som på många sätt lovade bättre framtidsutsikter trots oro för vad Trump skulle hitta på och hur långt han var villig att gå i sina ambitioner med att göra ”America great again”. Den svenska börsen och många av de europeiska börserna hade fram tills för bara några dagar sedan sett en god utveckling i spåren av att stora kapitalflöden rört sig från den amerikanska aktiemarknaden in mot den europeiska.
Rapportsäsongen närmar sig med stormsteg för årets första kvartal. Hur klarar sig bolagen i denna miljö? Försväntningarna på bolagen har säkert sänkts men resultaten borde bli ganska bra då vi sett väldigt få vinstvarningar i skrivande stund. Det som oroar är vilka framtidsutsikter man ser från de olika börsnoterade bolagen. Det de kommer att kommunicera kommer att påverka börsen i stor grad. Trots att april ofta brukar kunna vara en ganska bra börsmånad får man nog vara bered på en rätt volatil resa framåt ett tag på börsen. Nya utspel från president Trump kan givetvis också få marknaden att röra sig både upp och ned beroende vad har i sina kort framåt. För de flesta av oss är det bara att acceptera att denna turbulens är en del av att vara investerad i aktiemarknaden och börsen. Är man diversifierad i sin portfölj skall man egentligen inte behöva oroa sig så mycket kring de olika larm som kablas ut runt om i media. Visst kan det ”svida” lite när börsen går ned men är man långsiktig och har en portfölj med en mix av olika tillgångsslag är det bara att ta det lugnt och vänta på att stormen mojnar och återgår till det något mer normala. Man kan också läsa spaltmeter efter spaltmeter om att olika professionella aktörer är tex neutrala eller till och med underviktade i aktier efter den senaste tidens händelser. Kom ihåg att den typen av aktörer arbetar väldigt aktivt med att flytta sitt kapital mellan olika marknader, regioner och tillgångsslag. För de flesta av oss gäller det att hitta en portfölj som över lång tid känns bra för just mig. Det skulle tex kunna vara 70 % aktier, 20 % räntebärande och resterande del i tillgångsslagen alternativa placeringar och lite kassa. Aktieandelen i sin tur skulle kunna fördelas med 25 % svenska aktier och 45 % utländska aktier. Ett rent exempel alltså som man sedan framåt försöker hantera på bästa sätt utan särskilt mycket arbete. Det flesta av oss har ingen möjlighet att tajma marknaden och har inte ens tiden att försöka hänga med i alla tvära kast.
Vad gör Trump?
Hur skall man se på President Donald Trump? Kolerisk narcissist eller driven affärman? Ledare av den fria världen? Patriot till vilket pris som helst? Kärt barn har flera namn brukar det sägas! Vilken etikett skulle du sätta på USA:s nuvarande president? Kanske tycker du att han är en frisk fläkt som äntligen tar tag i de utmaningar de har i USA och i samma stund sätter lite fart på de europeiska ledarna?
Utan tvekan gör han i alla fall stort avtryck globalt på olika sätt och i olika sammanhang. Likt gåsen som bara ruskar av sig vattnet så verkar kritiken han möter på det åtgärder han nu genomför inte bekomma honom mycket – han bara ruskar av sig dem. Skinn på näsan brukar man säga om sådana personer. Hans stora plan för hur han skall få USA att bli ”great again”, som han gick till val på, är det nog många som kliar sig i huvudet över hur den skall vara praktiskt genomförbar och hållbar i längden – är det bara taktik och ett exempel på hur man gör tuffa affärer och en strategi för att få ”motståndare” att komma till ”hans” förhandlingsbord? ”The Mar-a-Lago accord” ,som man i vissa sammahang refererar till då man talar om hans strategi, innebär kort att Trump på olika sätt vill skapa ett bättre och konkurrenskraftigt USA genom att försvaga dollarn och på sätt locka tillbaka tillverkningsindustrin till USA och sänka kostnaderna för den enorma stasskulden. Det vi får bevittna är på flera sätt ett aggressivt och större finansiellt experiment om man ser till hur han och hans stab skall få ihop det enligt traditionella nationalekonomiska samband kombinerat med hur mycket hans förhandlingsmotståndare tål och hur de kommer att bemöta den stormaktspolitik han nu bedriver.
Att det kokar även på hemmaplan med anledning av det han nu genomför och avser att genomföra ser man i de protestyttringar som sker på gator ute runt om i USA och ett visst motstånd, på det han driver igenom, börjar också pyra i de egna leden inom det republikanska partiet. På börsgolvet i USA är det väl inte heller ”happy days” just nu. Är allt detta bara av ondo eller behöver övriga världen ruskas om lite? Många ledare runt om i världen, framför allt i Europa, har fått lära sig att man kanske skall vara lite tacksam för all hjälp man fått från USA genom åren – rätt eller fel? Vad tycker du som läsare av detta? Det får man tycka precis som man vill om. Vill man lära sig mer om personen Donald Trump och hans liv så är det inte speciellt svårt att hitta material om honom och hans karriär – det har skrivits böcker och otaliga artiklar om hans liv och hans ”imperium”. Bilda din egen uppfattning – om vem han är och kanske hittar du där förklaringar till hur han agerar nu i sitt ämbete som president.
USA har varit världens ledande supermakt sedan andra världskriget och är överlägset störst både ekonomiskt och militärt – kanske är det på väg att ta en annan inriktning i framtiden – under Trumps ledning är det betydligt mer nationalistiska vindar som blåser – det är ”america first” som gäller nu och framåt. Grönland skall införlivas, Kanada skall bli den 51:a delstaten! Handel och säkerhetspolitik kommer att se annorlunda ut i framtiden med början nu! Det är en kaskad av nyheter som nått oss sedan han tillträdde som president den 20 januari. Någon har kallat det för dimrådåsstrategi – det kommer så mycket nyheter så man knappt hinner hålla dem isär – det blir ett enda stort töcken och man har svårt att se hur allt hänger ihop och det finns inte tid att smälta en nyhet innan det kommer en ny – kanske för att göra mottagaren osäker eller till och med förvirrad.
USA har drygt 340 miljoner invånare – i hela världen finns det drygt 8 miljarder människor. Trots att USA är en stormakt i många avseenden är USA bara drygt 4 % av världens befolkning. Att på sikt ha en stenhård attityd mot resten av världen känns som ett ganska stort vågspel på många plan. Kommer den globala ekonomin och globaliseringens karta att ritas om med anledning av det Trump nu genomför eller åtminstone försöker genomföra med eller utan tvång?
Tullsmockan
Under den s .k ”Befrielsedagen” meddelade president Trump kraftigt höjda tullar mot hela omvärlden. Det fick börserna att störtdyka. Nivåerna på tullarna var det som fick marknaden att skaka till. Kina kontrade med liknande tullar mot USA och fick börserna att vika ned än mer. Ett tullkrig har inga vinnare och kan få mycket negativa konsekvenser om de inte hanteras inom rimlig tid. I nuläget hotar det att innebära att USA går in i recession – bara under de senaste veckorna har sannolikhet för en sådan ökat från bedömare från nivåer runt 20-30 % till att i skrivande stund ligga på över 50 %. Det riskerar att dra med sig övriga världen in i en förlängning av den lågkonjunktur landet befinner sig i eller en försening av en den förbättring man såg komma i konjunkturen. För bara några dagar sedan var det annat ljud i skällan – då var det slut på räntesänkningar i Sverige, avvaktande i Europa och tveksamt, möjligen någon sänkning i USA under året. Nu är tonläget ett annat – det kan bli sänkningar i Sverige och definitivt i Europa och troligen ett par i USA också. Långräntor har gått ned, kronan har stärkts ordentligt mot dollarn och USA ser ut att driva prisökningar framför sig på grund av ökade tullar som leder till inflation och arbetslösheten ser ut att öka på sikt – det man i ekonomiska termer brukar kalla stagflation.
De ökade tullarna skall alltså vara en del i det man tror är Trumps masterplan för att på sikt skapa nya jobb i USA genom att locka dit företag och producera ”innanför” tullarna, hantera underskott i handelsbalansen, hantera den stora statsskulden, hantera refinansieringen av statsobligationer som förfaller och mitt i detta spel står den amerikanska dollarna som en bricka i spelet. Det har skrivits i media om hur snabbt företag kan flytta sin produktion till USA och starta upp verksamhet innanför murarna. Några välkända bilmärken har redan aviserat att de övervägar att göra det – hur ser det ut för övrig industri? I min värld är det väldigt långsamma och dyra processer och vilken typ av jobb är det som skall skapas, i denna tid av mer och mer automatisering och AI? Är det verkligen den vägen företag kommer att gå eller kommer man att intensifiera sin verksamhet mot andra marknader framåt i tiden? Det är värt att tänka igenom hur mycket av de amerikanska produkter som finns på marknaden som verkligen bara innehåller 100 % amerikanska delar? Hur många av de amerikanska produkterna har inte delar och komponeter som kommer från andra delar av världen? Delar som nu skall drabbas av tullar och kraftigt öka priset på den ”amerikanska produkten”. Kan det verkligen hålla i längden? Hur slår det tex på en så vanlig produkt som en Iphone som innehåller delar från som många olika länder i världen? Hur som helst så är nivåerna på den ”nya” tullar Trump meddelat högre än de som fanns under 1930-talets depressions tullkrig. Blir tullnivåerna bestående leder det till ökad global inflation och tillväxten kommer att bli lägre globalt. Det kommer att märkas i våra plånböcker. Trump med stab har dock mer på sin agenda – ett annat mål är att komma över mineraltillgångar runt om i världen och öka den amerikanska konkurrenskraften genom att ”sänka” dollarn. Vad det detta som det amerikanska folket ville ha och gick till val på? I mätningar som gjordes inför valet i höstas så låg ökade tullar ganska långt ned på ”önskelistan” hos de amerikanska väljarna. Högst upp låg skattelättnader, en bra arbetsmarknad, lägre priser och förutsättningar för en bra börs. Vi får väl se hur länge den amerikanske väljaren står ut med den motvind som blåser nu. Det stundar ju ett mid term val så småningom i USA och jag tror inte sittande president vill befinna sig i ett inrikespolitiskt klimat då som det ser ut just nu. Kampanjandet för det drar igång i höst.
Vinnare i börskaoset
Finns det några vinnare under de senaste dagarna på börsen då? Ja kanske de som verkligen var snabbfotade eller såg vad som kunde komma dvs de som kanske köpte sig ett skydd i form av någon derivatstrategi eller helt enkelt ökat på sin likviditet under början av året och nu några dagar senare kunde köpa tillbaka i den så kallade dippen. Andra vinnare kanske skulle kunna vara balankare i enskillda aktier som fick lite extra draghjälp av Trumps tullbesked. För de allra flesta av oss är det dock ett förhoppningsvis tillfälligt bakslag – en värdeminskning av våra tillgångar som med största sannolikhet blir bara ett hack i kurvan och är övergående och på långsikt reder upp sig och tar sig tillbaka till det mer normala livet på börsen. Sådan här händelser är alltid ett bra test för hur de egna placeringarna är positionerade – håller den för ett sådant här test eller föll mina innehav fritt? Glöm inte de enkla orden som diversifiering och riskspridning! En balanserad portfölj är bäst för de allra flesta och en hastig större nedgång på börsen brukar ofta vara ett köpläge!
Värt att tänka på
I tider som dessa är det värt att belysa vikten av att investera i kvalitetsbolag oavsett vilken marknad de är verksam i, investera i de som har en unik marknadsposition, tydliga konkurrensfördelar, lönsamma affärsmodeller, uthållig försäljnings- och vinsttillväxt, verksamheter inom starka strukturella trender, kan växa i både låg- och högkonjunktur, har starka finanser och bolag som har höga inträdesbarriärer som gör det svårt för andra bolag att utmana dem. Kom ihåg att när det är som mest besvärligt och känns krisartat så öppnar det sig ofta bra möjligheter också för investeringar. Kan du se möjligheterna i detta kortsiktiga kaos? Är du väldigt intresserad av börsen titta då lite extra på hur tiden efter de mest turbulenta börsperioderna utvecklats sig. Hur har börsen utvecklats efter riktigt ”blodiga börsveckor”? Påfallande ofta har det varit god avkastning på börsen de följande 12-18 månaderna.
Håll dig lugn!
Sitt still i båten – dras inte med i snabba emotionella beslut. Det är mycket brus där ute medialt nu och lätt att man blir osäker och inte vet åt vilket håll man skall lyssna och ta intryck från. Var beslutsam och lita på att du byggt upp en väldiversifierad portfölj. Det kanske inte är en portfölj som står som vinnare med högst avkastning under året men över tid blir du ändå en ”vinnare” genom att du skapat en portfölj som ger dig en bra avkastning och utveckling med ränta på ränta effekt och utan större misstag på vägen. Tänk på att statistiskt så är normalt sett 3 av 4 år positiva på börsen. Enskilda år kan alltid bli negativa men i det långa loppet talar aktiemarkanden inneboende villkor för dig som investerare. Har du inte en diversifierad portfölj? Ta tag i det nu!