Styrelsen för AB Igrene har, med stöd av bemyndigande från årsstämman den 22 januari 2024, beslutat att genomföra en nyemission av aktier med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Denna företrädesemission, som avser att stärka bolagets kapitalbas, uppgår till cirka 25,4 MSEK före emissionskostnader.
Om Igrene AB
Igrene AB är verksamt inom utvinning av klimatneutral karbon och vätgas från kolväten i Siljansringen, en av Europas största meteoritkratrar. Bolaget har utvecklat en teknik som omvandlar metangas till värdefulla produkter med minimal miljöpåverkan. Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market och har cirka 3 000 aktieägare.
Bakgrund och motiv till emissionen
Igrene har identifierat betydande metangasfyndigheter runt Siljansringen, men på grund av ett lagförbud från maj 2022 kan bolaget inte exploatera dessa fyndigheter genom konventionell naturgasutvinning. För att hantera denna utmaning har Igrene utforskat alternativa metoder för att omvandla metangas till vätgas och karbon.
I juni 2024 ingick Igrene ett samarbetsavtal med det norska företaget SEID AS, som utvecklat teknologin ColdSpark®. Denna teknik möjliggör effektiv och hållbar produktion av högvärdigt fast karbon och "clean hydrogen" utan att generera koldioxidutsläpp. Igrene bedömer att detta samarbete kan möjliggöra en exploatering av metangasfyndigheterna på ett sätt som inte strider mot det nuvarande lagförbudet.
Förändring av aktiekapital, antal aktier och utspädning
Genom företrädesemissionen ökar aktiekapitalet i Bolaget med högst 10 166 809,40 SEK, från 5 083 404,70 SEK till 15 250 214,10 SEK, genom utgivande av högst 101 668 094 aktier. Antalet aktier ökar därmed från 50 834 047 till högst 152 502 141 aktier. För befintliga aktieägare som väljer att inte delta i Företrädesemissionen innebär detta vid full teckning en utspädningseffekt om 66,7 procent av kapital och röster i Bolaget.
Nuläge och planer i korthet
Igrene har genom ett stort antal markprover och provborrningar påträffat kolväteföreningar, främst i form av metangas med hög koncentration, på ett flertal platser i Siljansringen. Detta metan bedöms tillhöra en större reservoar under Siljansringen som fylls på underifrån och sprids via sprickor i jordskorpan. Metanet läcker upp ur marken på ett flertal ställen runt om och i Siljan och bidrar på detta sätt till klimatförändringarna.
På grund av 2022 års ändringar i Miljöbalken, som förbjuder prospektering och utvinning av naturgas, har arbetet ställts om till att finna möjligheter att hantera metanförekomsterna som inte innebär utvinning på ett sätt som strider mot förbudet. Det innebär att den gamla affärsidén, att utvinna och sälja metan som gas eller som LNG, läggs åt sidan.
Igrene vill i närtid i stället inrikta verksamheten på konvertering av metanet till vätgas och karbon i en koldioxidfri process som kallas pyrolys. För detta ändamål har ett samarbete inletts med det norska bolaget SEID AS som har utvecklat en teknologi som är anpassad för detta. Teknologin har fått EU-stöd och behöver nu prövas i en demonstrationsanläggning. Igrene och SEID avser att tillsammans bygga en sådan anläggning utanför Mora, och räknar med ytterligare stöd av EU för detta. Det bedöms som möjligt att göra detta inom ramen för den lagstiftning som finns.
Marknadsförutsättningarna för karbon och vätgas är mycket goda. Också för Sveriges och Europas beredskap är dessa produkter viktiga, inte minst mot bakgrund av det geopolitiska läge som råder.
I juni 2024 träffades ett samarbetsavtal med det norska väletablerade teknikbolaget SEID AS, för att genom deras teknologi ColdSpark® och med insats av metangas, effektivt och hållbart producera högvärdigt fast karbon (kol, i olika fasta former) och vätgas, s.k. Clean hydrogen. Denna process medför inga emissioner av koldioxid, och är mer energieffektiv för produktion av vätgas än processen där man genom elektrolys av vatten framställer vätgas.
Efter många år av framgångsrikt prospekteringsarbete där förekomst av naturgas upptäckts på flera håll inom Siljansringen har Igrene valt att koncentrera sig på Morafältet. Här finns de volymer av högkvalitativ icke fossil metangas som behövs för industriell produktion av olika slag.
Den föregående regeringen genomdrev i maj 2022 ändringar i Minerallagen och Miljöbalken som innebär förbud mot produktion av naturgas i Sverige. Detta trots att EU-parlamentet beslutat betrakta naturgas som hållbart energislag, grön energi, för att fasa ut kol och olja och uppnå unionens klimatmål.
VD ord
IGRENE VILL BIDRA TILL DEN GRÖNA OMSTÄLLNINGEN
Igrene har under de senaste åren utvärderat olika metoder att omvandla metanfyndigheterna till vätgas. Bland annat har underjordisk spjälkning övervägts, men befunnits som en metod som i nuläget inte är optimal för de förhållanden som råder i Siljansringens berggrund. SEID:s teknologi ColdSpark ändrar förutsättningarna helt och gör det ekonomiskt rationellt att använda naturgasen för produktion av karbon och vätgas.
IGRENE PLANERAR FÖR PRODUKTION AV KARBON OCH VÄTGAS
Nu vill Igrene och SEID, med stöd av gällande lagstiftning, producera karbon och vätgas utifrån den naturgas som finns i Morafältet. Samtal med industriella kunder visar på en stark efterfrågan på både vätgas och karbonprodukter, inte minst om de kommer från producenter mitt i Sverige.
- En demonstrationsanläggning planeras att byggas med stöd av EU-bidrag och eget kapital.
- Processen är mycket energisnål i jämförelse med elektrolys och bildar inte koldioxid.
- Förutom vätgas produceras fast karbon, som idag importeras, för produktion av bland annat elbilsbatterier och bildäck.
- Förberedelser för ansökan om miljötillstånd är inledda och ansökan avses inlämnas i oktober 2024.
- Att förse industrin med vätgas och efterfrågade karbonprodukter är viktigt, inte minst mot bakgrund av det geopolitiska läge som råder och Sveriges och Europas behov av att stärka sin beredskap.
TILLSTÅND FÖR PRODUKTION AV VÄTGAS
Produktion av vätgas utgör miljöfarlig verksamhet och är tillståndspliktig enligt Miljöbalken. Verksamheten är även tillståndspliktig enligt Lagen om brandfarliga och explosiva varor. Utvinning av vätgas är däremot inte koncessionspliktigt enligt Minerallagen.
FINANSIERING
Likviden skall bland annat användas för att:
- Utverka miljötillstånd
- Förbereda byggnation av en demonstrationsanläggning
- Etablera nyckelkompetens för vidare utveckling av Bolaget
- Framtagande av marknadsplaner och kundbearbetning
- Återstarta befintliga produktionsbrunnar för naturgas.
-
För att säkerställa kapitalbehovet finns teckningsåtaganden om 1,26 MSEK.
Att kombinera Igrenes unika erfarenhet och kunskap om naturgas med SEID teknologi, kan skapa goda möjligheter att ge industrin tillgång till efterfrågade råvaror. Nu hoppas vi att befintliga och nytillkommande aktieägare vill vara med och skriva svensk industrihistoria.
Mats Budh
Verkställande direktör
Emissionen i korthet
- Teckningsrätter: En (1) befintlig aktie ger två (2) teckningsrätter.
- Teckningskurs: 0,25 SEK per aktie.
- Maximalt kapitaltillskott: Cirka 25,4 MSEK före emissionskostnader.
- Teckningsperiod: 2 – 16 september 2024.
- Planerad handel: Teckningsrätter kan handlas på Spotlight Stock Market mellan den 2 och 11 september 2024.
- Utspädning: Emissionen kan leda till en maximal utspädning om 66,7 procent.
Företrädesemissionen är redan till 4 procent täckt genom teckningsförbindelser, inklusive åtaganden från styrelseledamöter och ledande befattningshavare.
Fullständiga villkor och instruktioner för emissionen, samt ytterligare information om Igrene, kommer att finnas i det informationsmemorandum som har offentliggjorts den 30 augusti 2024.
Det här är en sponsrad artikel framtagen i samarbete med Igrene AB. Sponsrade inlägg är en del av Börsvärldens annonserbjudande. Om du med anledning av våra sponsrade inlägg önskar att komma i kontakt med oss, vänligen skriv till IR@borsvarlden.com.