Intervju Det finns många intressanta sektorer och branscher att investera i på börsen där vissa branscher kan kännas svårare än andra. Är det så? Den här veckan har vi träffat Astrid och Ellinor, ett par erkänt duktiga förvaltare inom hälsovårdssektorn, som för många kan upplevas lite krånglig att investera i. Befolkningen blir äldre och livsstilssjukdomarna ökar. Hur ser vinstutvecklingen ut i den här typen av bolag, vad driver tillväxten i sektorn och hur påverkas sektorn av politiska beslut? Hur ser kort och gott potentialen ut för den som vill investera i hälsovårdssektorn? Det är några av de funderingar som vi hoppas att vi skall få svar på i dagens intervju!
Berätta lite kort om er själva – vilka är ni och hur hamnade ni i finans- och fondbranschen?
Elli: Jag är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och var intresserad av en karriär inom finans. Dock var jag också intresserad av medicin och funderade på läkarlinjen, men valde ändå Handels. Därför tycker jag att det här jobbet är en perfekt kombination av de båda världarna. Innan HealthInvest har jag jobbat, bland annat, på Credit Suisse i London som aktiemäklare, samt jobbat med förvaltning på Rhenman & Partners, Öhman och Handelsbanken Fonder här i Stockholm.
Astrid: Jag är läkare från början men landade så småningom i finansbranschen. Jag jobbade både kliniskt och forskade – först på Karolinska Institutet och senare på Rockefeller University i USA. Det var där jag började få upp ögonen på alla framsteg som gjordes inom industrin och att en medicinsk utbildning skulle kunna vara användbar för att analysera hälsovårdssektorn. Jag fick möjligheten att göra det på Handelsbanken; först som analytiker och senare som fondförvaltare. Jag ansvarade sedan för fonden Handelsbanken Hälsovård Tema i ungefär femton år.
Varför skall man investera i hälsosektorn? Vad är det som lockar en investerare in i tex en hälsovårdsfond?
Vi tycker att hälsovårdssektorn är spännande eftersom den har både stigande efterfrågan och mycket innovation. Bolagen vi investerar i tar fram läkemedel och behandlingar som gör betydande förbättringar för patienter. När bolagen lyckas, går det alltså bra för patienter och för våra andelsägare.
Ofta tänker man att hälsovårdssektorn har lägre risk och svänger mindre än börsen som helhet. Det stämmer för de större läkemedelsbolagen. Men det finns andra sektorer och mindre bolag där både tillväxt och svängningar kan vara högre, inte minst när det kommer resultat från en klinisk studie.
Vi tror att många tycker området är spännande men också kanske lite klurigt, i synnerhet om man vill titta på de mindre bolagen. Därför tänker vi att en fond kan vara intressant för dem som vill vara med på resan, men utan att ta för stora risker i enskilda bolag.
Är hälsa en av de stora megatrender som vi upplever i vår tid nu? Hur ser ni på det?
Vi instämmer! Efterfrågan är relativt stabil oavsett konjunktur, men den tenderar också att stiga över tid som andel av BNP. Den andra viktiga delen av megatrenden är att utbudet av mer avancerad och anpassad vård ökar. Detta är drivet av bättre ”verktyg”, dvs moderna läkemedel som RNA-läkemedel, genterapi mm. Därtill har tillgången på genetisk information ökat exponentiellt i och med att det har blivit billigare och mer skalbart att göra sådan analys. Det gör att underlaget för att utveckla behandlingar blivit mycket mer sofistikerat, och man kan identifiera rätt patient till rätt behandling.
Vilka ”undergrupper” ryms inom begreppet ”Hälsovård”? Medtech, biotech osv.
Vi delar in hälsovård i läkemedelsbolag/bioteknik, medicinteknik/digitalisering, vård och laboratorieutrustning. Läkemedelsbolag är oftast stora bolag med många läkemedel. Bioteknik kan vara en mer brokig skara som kan sträcka sig över mycket stora och mogna bolag, till små bolag som endast bedriver forskning, dvs inte har någon försäljning. Medicinteknik är hyggligt brett vad gäller mognad och storlek. Deras produkter kan vara alltifrån konsumtionsvaror som kanyler och bandage, men även knäleder och blodsockermätare. Vård är framför allt amerikanska sjukförsäkringsbolag, men även sjukhus och infusionsbehandlingar som ges i hemmet. Laboratorieutrustningsbolag är de som förser läkemedelsbolagen med de produkter de behöver för att forska fram och tillverka läkemedel.
Är det ”svårt” att investera i bolag som är verksamma inom hälsovårdssektorn? Vilka utmaningar och fallgropar finns det?
Det finns svårigheter i alla branscher! Kanske är tröskeln lite extra hög på grund av alla olika sjukdomar och medicinska förkortningar man måste ha koll på. Men en utmaning är förstås att investera i bolag med stor binär risk, dvs inför att en viktig studie ska ge resultat. Då är det viktigt att ha väl avvägt positionsstorlek i förhållande till fondens förmögenhet. Man vill såklart ha glädje av ett positivt utfall, men det får inte kosta alltför mycket om något inte går vägen.
Klarar ni av att täcka alla delar av den här marknaden eller har ni byggt upp ett eget nätverk av individer som också besitter unik expertis?
Det är ett brett och stort område, men eftersom vi tittar på områden i kluster där vi måste hålla koll på konkurrenterna så får vi en god översyn på flera bolag på en gång. Inte sällan kan vi investera i flera bolag på samma tema, om vi tycker att temat är intressant. Ett exempel kan vara inom obesitas där vi äger två stora bolag, Novo Nordisk och Eli Lilly, men även några mindre, uppstickarbolag som vi tror kan ha lovande läkemedelskandidater.
Utöver det har vi tillgång till ett medicinskt råd som består av experter inom ett antal olika områden. De ger oss ett unikt perspektiv eftersom de både träffar patienter och är mycket aktiva inom sina respektive forskningsområden.
Hur står sig utvecklingen i hälsovårdssektorn i jämförelse med andra branscher och världsindex för börsen om vi tittar 10-15 år tillbaka?
Hälsovård har överavkastat jämfört med ett generellt index över den tidsperioden.
Vad har ni för inriktning i er investeringsstrategi och hur kom ni fram till den? Sektorer och regioner? Olika teman?
Vi letar efter de tematiska drivkrafterna inom sektorn. De kan vara områden som gör framsteg med bättre behandlingar, exempelvis obesitas, Alzheimers, ovanliga sjukdomar (särläkemedel), eller cancer. Sedan letar vi efter en eller flera vinnare på dessa teman.
Om man tittar geografiskt så väl USA och i viss mån Europa de stora marknaderna för denna sektor men hur ser det ut i Kina och Indien? Kommer det något som är innovativt därifrån? Vilka är tillväxtmarknaderna inom er sektor?
Fonden har en klar övervikt mot USA. Det är helt enkelt så att det är den största marknaden för hälsovårdsinvesteringar, även som andel av Indexet MSCI World Healthcare tex. Vi förstår att det sker stora framsteg bland annat i Kina och det kan komma att bli en marknad att investera i framöver. Dock har vi tyckt att bolagsstyrning och inte minst den politiska miljön varit svår och har idag inga investeringar där. De bolag vi investerar i har exponering mot utvecklingsländer igenom sin försäljning och även forskning, i vissa fall, så vi tar del av de marknaderna indirekt.
Vilka val gör ni när ni ser på storleken på de bolag som ni väljer att investera i? Överviktar ni mot storbolag tex?
Vi investerar i alla storlekar på bolag, men håller oss normalt över 100 miljoner USD i marknadsvärde av likviditetsskäl. Vårt fokus ligger mer på bolagens mognadsgrad. Vi delar in portföljen i tre delar: 1) stabil lönsam tillväxt, 2) bolag med försäljning men ännu inte lönsamma, 3) forskningsbolag.
Vad är avgörande för storlek på den investering ni gör?
Förväntad avkastning och risk. Normalt har vi max 0.5% i ett bolag med binär risk, exempelvis en viktig studie som ska avge resultat. Vi kan ha betydligt större positioner i mogna, lönsamma bolag med en bred produktportfölj.
Hur kommer hållbarhetsbegreppet in i de investeringar ni gör i denna bransch?
Vår fond är en artikel 9 eller mörkgrön fond. Det betyder att alla investeringar måste vara hållbara enligt den analys vi gör. I vårt fall säkerställer vi att de bidrar till FNs hållbarhetsmål god hälsa och välbefinnande. Gör de det ser vi så de inte gör någon betydande skada på andra hållbarhetsmål (här tittar vi på 18 st, men exempelvis koldioxidutsläpp, jämställhet i styrelse osv). vi gör även en analys på bolagsstyrning och andra hållbarhetsrisker. Allt detta innan investering.
Kan ni beskriva er investerings- och riskhanteringsprocess för oss? Hur genererar ni idéer för nya investeringar och sedan tar dem från idé till investering?
Vi utgår från de teman vi tycker är intressanta och letar efter de bästa aktierna att spela dem på. Vi åker på konferenser och har många bolagsmöten som ofta genererar nya idéer. För att komma på djupet har vi ett medicinskt råd av läkare och forskare som vi träffar kvartalsvis. Med rådet diskuterar vi befintliga och nya idéer från det medicinska perspektivet. Vad gäller risk så använder vi oss av Bloombergs PORT-verktyg löpande för att se att inga stilrisker drar iväg alltför mycket. Det är viktigt att portföljen ”passar” ihop och att den inte blir för brokig.
Hur gör ni i ert selekteringsarbete för att hitta de bra investeringscasen och sortera bort de mindre bra? Hur ser den urvalsprocessen ut? Hur mycket av arbetet är att titta på grafer och balansräkningar dvs den finansiella analysen och hur mycket är ren vetenskap för hälsovårdsektorn?
Utöver den tematiska processen att hitta nya investeringsidéer gör vi en gedigen bolagsanalys där grunden oftast är en bedömning av enskilda läkemedel eller produkter och deras försäljningspotential. Därefter kommer den finansiella analysen och hållbarhetsanalysen.
I vilken fas är vanligen preparaten, eller företagen, när ni gör en investering? Skulle ni överhuvudtaget överväga mycket tidiga stadier, eller till och med nystartade bolag?
Vi investerar till viss del i bolag som fortfarande är i utvecklingsstadiet. Men vi håller oss till de som börjat göra kliniska tester, dvs försök på friska frivilliga eller patienter. I portföljen har vi en blandning av bolag som är i tidig fas och de som gör de sista studierna som behövs för att registrera ett läkemedel.
Är det en del av er investeringsstrategi att leta efter potentiella uppköpskandidater?
Vi letar i första hand efter bolag som vi gillar per se, dvs de har fina produkter, bra forskning och är i ett spännande område. Dock brukar vår ”checklista” kunna vara ganska lik de stora läkemedelsbolagens så det är inte ovanligt att de köps upp.
Vad är det mest spännande som sker i sektorn nu? Hur har den förändrats över tiden?
De senaste decennierna har kunskapen om orsaken till många sjukdomar ökat rejält och mängden genetisk information har exploderat. Det finns också större möjligheter att förfina läkemedlen. Det har banat väg för läkemedel med mer precision, dvs bättre effekt och färre biverkningar. Läkemedel utvecklas också mot sjukdomar som tidigare inte haft någon behandling. Med den bakgrunden ser vi nu mängder med nya läkemedel mot cancer, neurologiska sjukdomar och sällsynta sjukdomar komma till marknaden.
Har pandemin som vi gått igenom de senaste åren drivit upp intresset för sektorn?
Hälsovårdssektorn bidrog ju på många sätt att ta oss igenom pandemin genom exempelvis vaccin, antivirala läkemedel och covidtester. Det är ju självklart något som uppskattats av många. Ur ett aktieperspektiv har fokus flyttats till hur det blir efter pandemin. Några exempel är hur mycket covidvaccinering som kommer ske framöver och när sjukhusen kan beta av vård som skjutits upp. Vi ser också att mRNA-teknologin kan användas till annat, exempelvis andra infektionssjukdomar och vaccin mot cancer.
Hur ser den svenska marknaden ut när det gäller möjligheten att investera i denna sektor? Finns det spännande och intressanta svenska bolag? Är vi bra på FoU? Teknisk utveckling? Annat?
Den svenska life science-industrien är väldigt aktiv och vi har ett bra ekosystem för att finansiera forskning och utveckling i mindre bolag. Ett bolag som nått hela vägen till marknad med en innovativ produkt är BioArctic. Lanseringen av deras läkemedel mot Alzheimers sjukdom är i sikte nu. Inom medicinteknik och laboratorieutrustning finns också många framgångsrika bolag, exempelvis Surgical Science som marknadsför simuleringsverktyg för robotkirurgi.
Har ni några speciella bolag som kan vara lite extra intressanta att följa i er bransch?
Obesitas är ju ett av våra fokusområden och där följer vi ett danskt bioteknikbolag extra noga, Zealand Pharma. Fältet domineras ju av stora läkemedelsbolag men Zealand Pharma har en hel portfölj med projekt inom området där ett är på väg mot fas 3, dvs stora studier inför registrering.
Med er långa erfarenhet av investeringar kan ni dela med er av någon visdom om vad man bör tänka lite extra på då man investerar i hälsovårdssektorn eller för den delen i allmänhet vi investeringar?
Det finns nog inga enkla regler att följa, men Vi bygger vår förvaltning på lång erfarenhet inom sektorn, nyfikenhet och ett balanserat risktagande.
Astrid Samuelsson och Ellinor Hult är verksamma på fondbolaget HealthInvest
Det här är en sponsrad artikel framtagen i samarbete med HealthInvest. Sponsrade inlägg är en del av Börsvärldens annonserbjudande. Om du med anledning av våra sponsrade inlägg önskar att komma i kontakt med oss, vänligen skriv till IR@borsvarlden.com.
LÄS MER