Bildkälla: Stockfoto

Intervju med Petter Löfqvist

Teaser I denna intervju delar Petter Löfqvist med sig av sin resa in i finansbranschen och ger insikter om småbolagsaktiernas dynamik, utmaningar och möjligheter i dagens marknadsklimat. Läs intervjun i sin helhet i senaste numret av Magazine Börsvärlden

Först kanske det är bäst att fråga – hur kommer det sig att du hamnade i finansbranschen och varför blev det investeringar i småbolagsaktier som blev ditt ”karriärval”? 

 Jag har jobbat med småbolag hela min karriär och haft ett aktieintresse sedan jag var liten. Köpte mina första aktier någon gång på högstadiet. Aktieintresset, men framför allt entreprenörskap har jag fått med mig hemifrån och intresset för att det går att skapa fantastiska genom att kombinera rätt produkter eller tjänster och med rätt inställning och driv. 
 Att jobba i aktiemarknaden var en målsättning under gymnasiet och intresset förstärktes under mina universitetsstudier. Första jobbet som aktieanalytiker på Carnegie var en fantastisk skola att kombinera intresset för aktier och mindre bolag, där jag som junior analytiker fick ansvar för en rad småbolag. Intresset av det strategiska djupet och möjligheten att komma bolagen riktigt på djupet tog mig till corporate finance världen.  En möjlighet att hoppa in i en uppstart av en kapital- och fondförvaltningsverksamhet 2008 inom Evli Bank var för intressant för att inte hoppa på och där får lära mig av en riktigt rutinerad småbolagsförvaltare. Sedan 2010 har jag sedan förvaltat småbolagsfonder, både svenska och nordiska och har sedan 2021 ansvar för Humle Fonders förvaltning.

Vi har ju några år bakom oss där det varit en utmanande miljö för småbolagsaktier - vad har det berott på?
 Efter coronakraschen så gick börsen som tåget och småbolagsaktierna ännu bättre. Värderingarna sprang i väg och aktiekursutvecklingarna slutade vara förankrade i bolagens underliggande utveckling. Vi fick en bubbla kan vi konstatera nu i efterhand och det vi sett är bubblan spricka och marknaderna drabbas av en riktig baksmälla. 
När inflationen, lågkonjunktur och framför allt ränta blev ett faktum så drabbades småbolagen extra hårt. Dessa har oftast mer räntekänsliga verksamheter, det var väldigt många bolag som dragit på sig ordentligt med skuld under åren pengar var gratis. Men, deras aktiekurser är också räntekänsligare eftersom värderingen oftare är högre.

Under de senaste 4-5 månaderna har det ju varit positivare tongångar på börsen generellt och allt fler har fått upp ögonen för småbolagsaktier igen. Hur bra är egentligen förutsättningarna för småbolagsaktier i nuläget?
I takt med att räntorna nu är på väg nedåt så har ett av de ”hetaste” investeringsteman inför 2024 varit, som man bland annat läst om i media en tid, småbolagsaktier. Är det ett så hett läge just nu?

 Jag tycker att det nästan alltid är ett bra läge för småbolagsaktier, i alla fall om du är redo att hålla dessa över tid. 
Som jag nämnde tidigare så är just småbolagsaktier mer räntekänsliga och har som aggregat tagit en hel del stryk senaste åren. Precis som att bolagen påverkas negativt om räntorna går upp påverkas bolagen positivt om räntorna går ner. Vi har haft två storbolags år nu och hittills har de större bolagen fortsatt gå bättre men om man ser över längre tidsserier så har de mindre bolagen alltid presterat bättre. Detta eftersom de mindre bolagen har varit bättre på att växa sina vinster och gjort det i en högre takt. Förutsättningarna för att det sambandet ska fortsätta har inte förändrats. Entreprenörskap, innovation och konstant gnetande är inget som är beroende av varken nivån på räntan eller exakt var i den ekonomiska cykeln vi befinner oss. 
 

Läs hela intervjun här

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER