I SAMARBETE MED SVENSKA FRIBREVSBOLAGET
Bildkälla: Stockfoto

Ny lag kan ge dig högre pension

Försäkring Igår beslutades i riksdagen att det från och med 1 april i år skall införas nya regler som kan ge dig möjlighet att höja din pension. Börsvärlden frågar Mattias Fellenius på Svenska Fribrevsbolaget vad detta handlar om och hur du tar reda på hur du påverkas

- Nu vidtar vi ytterligare åtgärder för att sänka de omotiverat höga återköps- och flyttavgifter som finns på marknaden. Det här beskedet är dåliga nyheter för de företag som genom höga avgifter försökt hindra konsumenter att flytta sitt sparande, skriver finansmarknadsminister Per Bolund på regeringen.se

Vad handlar detta om?

Bakgrunden är att vi i Sverige har ett pensionssystem som är rätt krångligt. Varje gång vi byter arbetsgivare får vi nämligen det som kallas för fribrev. Ett fribrev är en avslutad pensionsförsäkring, dvs arbetsgivaren slutar sätta in pengar. En tjänsteman bygger på sig i snitt åtta fribrev under sitt arbetsliv. Det bästa vore ju såklart för konsumenten att slå ihop dessa och nu har lagstiftaren infört en ny lag som skall underlätta att samla och slå ihop sina fribrev.

Varför är det bra att samla och slå ihop sina fribrev?

För att du kan få högre pension. SVT har tidigare rapporterat att pensionen kan höjas med så mycket som 300 000 kr. Här tar SVT upp de värsta exemplen. Vår snittkund som flyttar och samlar sina fribrev till Svenska Fribrevsbolaget sänker sina avgifter med 130 000 kr fram till pension, men visst det finns de som sparar 300 000 kr i onödiga avgifter också. Sen får du bättre överblick över dina pengar och bättre möjlighet att förvalta dem så att de växer. Att ha åtta fribrev hos åtta olika försäkringsbolag innebär att du måste logga in på flera ställen bara för att byta fonder, det blir rätt krångligt.

Vad innebär lagändringen?

Lagstiftad flytträtt infördes redan 2007 men flera försäkringsbolag införde så höga flyttavgifter och krångliga rutiner att flytträtten inte fungerade i praktiken. Politikerna har därför lagt fram en trestegsraket i syfte att skapa en effektivare flytträtt. Del ett infördes 1 jan 2020 och innebär lägre flyttavgifter och bättre möjlighet att slå ihop försäkringar. Del två beslutades det om igår och innebär att avlämnade försäkringsbolag får ta ut en avgift på max 600 kr vid flytt av fond och depåförsäkring. I höst skall regeringen lägga fram en proposition om del tre som handlar om att införa tvingande lagstiftning retroaktivt, dvs på försäkringar tecknade före 2007.

Hur gör jag för att se hur jag påverkas?

Börja med att göra en sammanställning över dina pensionsförsäkringar. Dela sen upp dem i aktiva försäkringar och i fribrev. Ta sen reda på vilka försäkringar du kan och bör flytta/slå ihop i syfte att sänka dina avgifter, få högre avkastning och mer i pension. Alternativt kan du anmäla dig på Svenska Fribrevsbolaget hemsida så gör vi allt detta åt dig kostnadsfritt.

Vad gör Svenska Fribrevsbolaget?

Hjälper våra kunder till högre pension genom följande tre steg:Mattias Fellenius, Grundare och Ordförande, Svenska Fribrevsbolaget

  1. Enkelt & kostnadsfritt att komma igång - Anmäl dig, få en sammanställning av dina fribrev.
  2. Analys & flytthjälp dina fribrev analyseras och du får hjälp att flytta de fribrev som kan och bör flyttas.
  3. Låga avgifter & rätt fonder för dig – Hos Svenska Fribrevsbolaget återförs fondprovisioner till dig som kund vilket resulterar i låga avgifter samt att du kan vara säker på att Svenska Fribrevsbolaget och du har samma mål, att hjälpa dig välja rätt fonder som ger dig så hög pension som möjligt.

 

Mattias Fellenius, Grundare och Ordförande, Svenska Fribrevsbolaget

 

Läs mer på www.svenskafribrevsbolaget.se

 

 

 

Det här är en sponsrad artikel framtagen i samarbete med Svenska Fribrevsbolaget. Sponsrade inlägg är en del av Börsvärldens annonserbjudande. Om du med anledning av våra sponsrade inlägg önskar att komma i kontakt med oss, vänligen skriv till IR@borsvarlden.com.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER