Bildkälla: Kristina Hagström Ilievska

Börsvärlden möter föreläsaren och poddaren Kristina Hagström Ilievska

Intervju Utöver föreläsare och poddare är Kristina Hagström Ilievska även specialist inom företagskultur, sälj- och marknadsintegration och dessutom grundare av välgörenhetsorganisationen From One To Another. Med sin podd ”The Switch - not another podcast”, som DNB Sverige och Baseload Capital står bakom, lyfter hon frågor om hållbarhet tillsammans med spännande gäster. Lyssnarna har fått en fördjupad insikt och kunskap om omställning, gröna partnerskap och mycket annat. Podden har haft gäster som Stefan Ytterborn, vd och grundare av CAKE, Frida Berry Eklund som är grundare det globala nätverket Our Kids’ Climate och Jenny Keisu som är vd för X Shore. I skrivande stund finns det 14 avsnitt att ta del av. Vi på Börsvärlden blev nyfikna på Kristinas poddcast, hennes syn på omställningen och självklar hennes filosofi runt investeringar.

Berätta lite om ”The Switch - not another podcast”, vad vill du att lyssnarna ska ta med sig?

-The Switch är en podcast om hållbarhet, men vi vill göra den till mer än en podcast. Vi vill skapa en fartfylld, bred och underhållande show med ett brett utbud av gäster, smarta samtal och några skratt. Vi vill utbilda, underhålla och stärka gröna partnerskap. Vårt mål är att göra The Switch till det främsta navet för kunskapsutbyte på ämnet förnybar energi och grön omställning.

Vem är din drömgäst till podden?

- Utan tvekan Bill Gates. Hans arbete bakom att driva fram utveckling och påverka på otaliga nivåer vill jag veta mer om.

Hur ser du personligen på den gröna omställningen, är du optimist?

- Jag är absolut optimist och jag vet att vi kan fixa det men för att göra det kommer det att göra ont, vara jobbigt och många jobbiga samtal behöver föras. Vi har redan visat att vi kan men vi måste förändra våra beteenden och det är jobbigt! Men att vi kan, Absolut!  

Utifrån din erfarenhet när det kommer till företagskultur, vad skulle du säga kommer vara de viktigaste egenskaperna hos framtidens beslutsfattare och företag?

- Absolut är det mod. Mod att våga ställa jobbiga frågor, mod att våga ta obekväma beslut, mod att våga testa nya saker och mod att våga stå på oss i frågan. Utöver mod säger jag nyfikenhet och optimism för att det kommer att krävas av oss i problemlösandet. Igen att ändra saker, att förändra är inte något människor uppskattar så det handlar mer om psykologi än något annat.

Du hade Boel Swartling som gäst i ett avsnitt. Hon jobbar bland annat med investeringar i greentech-bolag. Hur ser du på investerares roll när det kommer till att skapa en mer hållbar värld?

- Dom har en enormt viktig del i omställningen. Dit pengar går riktas blickarna och när blickar riktas kommer möjligheter att öppnas. Ett konkret exempel är att när pengar strömmar in föds ofta nya technologiska lösningar som kan skapa nya lösningar på gamla problem. Det är enormt viktigt att det finns utrymme för detta. Men även för investerare är det en förändring då det krävs mer ”patient” capital i starten och det kommer att vara viktigt i att sätta sig in i fakta. Det ligger ett stort ansvar på investerarna då de har ökad risk men de som gjort det förr förstår också deras möjlighet att påverka världen. Deras roll är ovärderlig!

Går det att använda hjärtat i sin investeringsstrategi?

- Såklart det går! Det är bara att lägga till är detta bra för mina framtida barn och om svaret är nej så är det hjärtat som talar. Alla ha ett hjärta så det går!

Avslutningsvis Kristina, hur ser din filosofi runt investeringar och sparande ut? 

- Jag sparar 10% av det jag drar in per månad och i grunden sparar vi långsiktigt. Men för att säkra nuet så har vi ett guldkantskonto, ett ”dra åt pipsvängen konto” och ett ”när olyckan är framme konto” som alltid ska vara fulla med en förutbestämd summa. Om vi behöver pengar från dessa ska de fyllas upp först och det som blir över investeras i bolag som har lång horisont, en vision som tilltalar och som visar på rätt riktning i hållbarhet!   

Av: Joakim Erlandson

Lyssna på podden här:

Spotify

Podcasts.apple.com

Youtube

Läs mer om podden här: https://theswitch.se/

 

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER