Den 4 november meddelade regeringen att den, på Försvarsmaktens inrådan, stoppar 13 parker för havsbaserad vindkraft i Östersjön. De aktuella parkerna ligger utplacerade utmed stora delar av den svenska östersjökusten och några utanför Gotland, i princip från Åland till Malmö. Konsekvensen för detta beslut för Sveriges ambitioner för energiomställningen är omfattande då dessa vindkraftsparker, skulle de realiserats, hade en potential att producera motsvarande mängd som Sverige idag konsumerar. Bortfallet är med andra ord omfattande. Sannolikt kommer även de parker som planeras i samma område och ligger för kommande provning mötas av motsvarande beslut. Vi kommer i denna kommentar inte att gå in på motiven bakom besluten då vi saknar den kompetensen.
De områden vilka ligger i anslutning till där dessa parker var planerade att uppföras, t ex Blekinge, Skåne, Gotland, Stockholm och Uppland, ställs nu inför en stor utmaning i att finna ersättning till detta bortfall för att lösa energiförsörjningen. Sveriges mål med netto-noll till 2045 ligger likväl fast samt även målet med uppemot 300 TWh fossilfri produktion till samma år. Det gör att alternativ till denna produktion nu behöver sökas och realiseras och svaret som vi ser det är en blandning av metoder och tekniker.
Stora mängder väderberoende kraft möter inte till fullo behoven från industrier och samhällen vilka har energi- och effektbehov som är konstanta över dygn, veckor, månader och år. Användarflexibilitet kan optimera konsumtionen och avlasta effektbrister på marginalen, men inte öka mängden producerad energi. Batterilagring är även det inte ett rimligt alternativ på nationell nivå. Som jämförelse; 2023 var den GLOBALA produktionen av batterier, alla kategorier, 2,2 TWh (Statista). Det motsvarar knappt 6 dagars genomsnittlig elförbrukning i Sverige, 4,5 om man räknar decemberdygn.
- Fördelen med reglerbar och planerbar biokraft med vår BTC teknik är att produktionen kan planeras och regleras efter behov. Tekniken är så pass flexibel att den kan möta variationer i vindkraftsproduktion eller konsumtion över dagen. Samtidigt bidrar våra anläggningar även systemtjänster för ett stabilare elnät. Det gör att anläggningar med vår teknik kan möta behoven när de uppstår, där de uppstår, kostnadseffektivt säger Tekniska Chefen Michael Bartlett i en kommentar.
För de kommuner och områden vilka nu inte kan realisera den planerade omställningen på grund av detta beslut behöver snabba beslut fattas. Potentialen för biokraft är i Sverige är enorm och kommer ofta bort i debatten, trots att den 2023 stod för nästan tio gånger så mycket elproduktion som solenergin. Samtidigt har Sverige stora skogstillgångar vilka brukas hållbart och restströmmar från dessa industrier används till stor del idag till energi. Det ska Sverige fortsätta med och här finns en stor del av lösningen för de nu drabbade områdena.
Påverkan på Phoenix BioPower
Phoenix teknik för högeffektiv biokraft i kombination med koldioxidinfångning kan möta enskilda kommuners behov med enstaka anläggningar vad gäller energi och utsläppsminskningar. En enskild anläggning med koldioxidinfångning kan producera uppemot 75 000 ton negativa utsläpp och el för motsvarande 14 000 hushåll. Stabilt, planerbart och lokalt. För större behov kombineras anläggningar i block för kostnadseffektiv drift och ökad tillgänglighet och längre fram med större enheter.
-Nu när stora delar av den planerade och förväntade produktionen utmed Östersjökusten stoppats, och de projekt i samma område som inte än beslutats förmodligen kommer stoppas av samma skäl, måste de drabbade kommunerna tänka om och börja ta ägande över situationen. Vi kan få produktion på plats snabbare än kärnkraft och som samtidigt är koldioxidnegativ, säger VD Henrik Båge i en kommentar.
Phoenix BioPowers slutsats av detta är att både behoven och förutsättningarna för vår högeffektiva biokraft, framförallt i kombination med koldioxidinfångning, svarar som få andra lösningar mot de behov som nu uppstår lokalt till följd av de stoppade projekten. Bolaget tolkar det som positivt för bolagets kommersialiseringsmöjligheter och ser fram emot att träffa representanter längs med Östersjökusten och på Gotland för att möta upp mot utmaningen.
Michael Bartlett, Tekn Chef och Henrik Båge, VD.
Det här är en sponsrad artikel framtagen i samarbete med Phoenix BioPower . Sponsrade inlägg är en del av Börsvärldens annonserbjudande. Om du med anledning av våra sponsrade inlägg önskar att komma i kontakt med oss, vänligen skriv till IR@borsvarlden.com.