Bildkälla: Powermind

Powermind stänger kapitalrunda mitt under brinnande krig

Onoterat Hypnosappen Powermind har precis stängt en investeringsrunda på 4,1 miljoner kronor, samtidigt som deras marknadsföringsteam tvingades fly brinnande krig i Ukraina. Nästa runda är redan under planering och i början av sommaren lanseras appen i Latinamerika och USA. Inom ett par år väntas en börsintroducering.

I en start-ups vardag kan alla möjliga oförutsedda händelser ske och ibland är det mycket på en gång. Lovisa Strömsholm är VD och grundare av Powermind. Det är en app som erbjuder coachning via självhypnos inom allt från bättre självförtroende till stresshantering, sömn och karriärscoachning.

 Nyligen har de lyckats få in 4,1 miljoner kronor. Flera från affärsnätverket Nyfikna Investerare gick in igen samt bland andra göteborgsbaserade techbolaget Annevo. Nu planerar Powermind inför nästa finansieringsrunda, där de vill ta in 5-15 miljoner kronor, för att kunna växa snabbare.

 – Det började när jag gick i gymnasiet, berättar Lovisa Strömsholm. Jag hade problem med självförtroende och självkänsla och letade efter ett bra verktyg för att förbättra det. Så jag köpte alla självhjälpsböcker jag kunde hitta, provade samtal… men inget gav riktigt den effekt jag letade efter. 

Lovisa fortsätter: ”Av en slump hittade jag och testade ett hypnosspår på engelska. Och blev otroligt förvånad över hur bra det var! Det var logiskt och konkret och i stället för att bara acceptera situationen så blev jag guidad in i ett annat tankesätt.”


Medarbetarna tvingades fly från Ukraina

Många år senare jobbade hon med pressmeddelanden och kvartalsrapporter för bolag på Nasdaq och FirstNorth. Periodvis var det väldigt mycket att göra och Lovisa Strömsholm ville ha hjälp med stresshantering. Hon provade några mindfulness-appar men när de inte gav den effekt hon sökte så bestämde hon sig för att ta fram en egen.

I dag finns företaget i Sverige, Ryssland, Ukraina, Belarus och Kazakstan samt förbereder lansering i Latinamerika. Marknaden där har lägre konkurrens och är mera öppen för hypnos, samtidigt som kostnader för personal och marknadsföring är lägre än i exempelvis Sverige.

 – Det är en marknad där de i större utsträckning tar hand om sitt psykiska mående och inre hälsa, förklarar Lovisa Strömsholm. I Latinamerika är det naturligt att i första hand ta hand gå till exempelvis psykolog, coach eller hypnotisör, även om man exempelvis har lite ont i halsen eller känner sig ”hängig”. 

 Parallellt med investeringsrundan fick de ta hit två medarbetare från Ukraina, som tvingats fly. Från sitt sovrumsfönster hade deras projektledare utsikt över flygplatsen. En natt vaknade hon av att den brann. 

– Deras stadsdel har jämnats med marken. De har ingenting kvar. Vi kunde inte bara sitta och titta på, så vi bestämde oss för att hjälpa dem till Stockholm konstaterar Lovisa Strömsholm och fortsätter: ”Nu kan vi sitta tillsammans istället för på distans. Så det blev positivt på så sätt.”

Skalbar produkt gör det lätt att gå in på nya marknader

Produkten är skalbar vilket gör det lätt att gå in på nya marknader. Redan i början av året hade de planerat att lansera tjänsten i Sydamerika. Med tanke på Ryssland- och Ukrainakrisen har de beslutat att tidigarelägga lanseringen på spanska och engelska samt pausa aktiviteterna på den ryska marknaden. Mer än hälften av allt material är redan färdigproducerat på spanska så de siktar på en smyglansering under början av sommaren och på engelska i mitten av sommaren.

– Så fort vi har bra siffror i förhållande till intäkter och utgifter, funderar vi på att börsnotera appen lägger Lovisa Strömsholm till men det ligger några år framåt i tiden.

 

Text: Marie Hagberg

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER