Konkurser handlar om mycket mer än siffror. Varje konkurs innebär att människor förlorar sina livsverk, anställda blir utan jobb och staten går miste om skatteintäkter. Bara under 2024 uppgick företagens samlade skulder till staten till 26 miljarder kronor och byggbranschen är särskilt hårt drabbad, med över 2 000 konkurser på ett år.
Situationen är extra allvarlig eftersom många av dessa företag redan vid beviljandet av pandemianstånden var konkursmässiga. Då tillät Skatteverket bolag att överleva på vad som nu framstår som konstgjord andning. När avstånden ska börja betalas tillbaka i mars 2025 kommer vi se en ny våg av konkurser, som hotar att driva ännu fler företag i graven.
Sverige står dessbättre inte maktlös inför konkursvågen. Nätverksorganisationen Early Warning Sverige tillhandahåller hjälp för att motverka konkurser som har visat sig framgångsrikt i flera EU-länder.
Danmark, som var först med att implementera systemet 2007, räddar årligen 500 till 600 företag, vilket sparar deras samhälle över en miljard kronor i uteblivna skatteintäkter utöver sociala kostnader som psykologisk hjälp, a-kassa m.m.
En nationell implementering i Sverige skulle kosta 25 miljoner kronor årligen, en summa som bleknar i jämförelse med de i snitt 2 miljoner kronor som varje konkurs kostar samhället under första året. Med rätt stöd går det att rädda åtminstone 10 procent av de företag som annars skulle gå under. Det innebär inte bara att tusentals arbetstillfällen bevaras, utan också att viktiga skatteintäkter säkras.
Var är den politiska viljan?
I Sverige finns redan en bas för Early Warning Sverige, med experter och volontärer som är redo att hjälpa. Problemet är att staten hittills inte visat den politiska viljan att skala upp systemet. Vi har nyligen skickat en skrivelse till näringsminister Ebba Busch, där vi presenterat ett förslag och bett om ett möte som kommer bli av i slutet av februari. Sverige kan inte längre stå passivt och se på när konkursvågen raserar företag, jobb och samhällsekonomi.
Låt oss bryta konkurskarusellen och ge krisande svenska företag den hjälp de förtjänar. Det finns krafter som är redo att hjälpa – nu krävs bara den politiska viljan.
Håller du med? Sprid budskapet och sätt press på våra beslutsfattare. Sveriges företagare behöver det.
Av Queenie Karlsson och Bengt Hedberg/Företagande.se